Emfizemul pulmonar: simptome, cauze, diagnostic

Emfizemul pulmonar, după cum sugerează și numele, este o afecțiune a plămânilor. Aceasta nu e contagioasă. De cele mai multe ori apare după ani întregi de fumat. Odată dezvoltat, acesta afectează ireversibil plămânii și poate duce la complicații serioase. În articolul care urmează o să decoperi din ce alte cauze apare, cum și când primești diagnosticul și care este tratamentul pentru a putea avea din nou o respirație normală.

Ce este emfizemul pulmonar? 

Emfizemul pulmonar este o afecțiune a plămânilor care face parte din din grupul de boli pulmonare obstructive cronice. În urma pierderii elasticității alveolelor pulmonare, căile respiratorii se blochează și, în final, plămânii nu se mai oxigenează corespunzător.

Cel mai des întâlnit simptom al acestei afecțiuni este dispneea, mai exact lipsa aerului/senzația de sufocare. Apare de cele mai multe ori în timpul sau în urma unui efort fizic și se manifestă frecvent cu tuse persistentă. Dacă boala nu este descoperită și tratată din timp, aceasta poate duce și la simptome precum anxietate, palpitații și chiar apariția aritmiilor.

Emfizemul pulmonar există în forme diferite în funcție de partea plămânilor pe care o afectează. Acestea sunt:

  • Emfizem paraseptal sau emfizem acinar distal - deteriorează canalele minuscule care se conectează la sacii de aer ai plămânilor,

  • Emfizem centrilobular - afectează în principal lobii superiori și este cel mai frecvent la persoanele care fumează,

  • Emfizemul panlobular - afectează atât zonele paraseptale, cât și cele centrilobulare ale plămânilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timpul diagnosticului, o scanare CT poate arăta ce tip de emfizem este prezent. De reținut că tipul emfizemului nu afectează perspectiva și tratamentul.

Emfizem pulmonar: simptome 

În cazul în care boala este într-o fază incipientă, principalele simptome pe care le întâlnești, după cum am menționat și mai sus, sunt tusea și senzația de sufocare în timpul mișcării fizice. Există cazuri în care aceste simptome apar și atunci când ești în stare de repaos.

Boala avansează treptat, pe parcursul mai multor ani. În stadiile avansate ale afecțiunii, pacientul se poate confrunta cu următoarele simptome:

  • tuse cu expectorații,

  • un șuierat deranjant în timpul respirației, care poartă denumirea și de wheezing,

  • lipsa poftei de mâncare, care va duce și la scăderea în greutate,

  • oboseala cronică,

  • anxietate,

  • depresie, în unele cazuri,

  • un somn mai puțin odihnitor și chiar insomnii,

  • dureri de cap,

  • buze vineții sau dungi albastre care apar sub unghii, ca rezultat al lipsei de oxigen,

  • palpitații,

  • predispoziție la infecții pulmonare frecvente.

Bineînțeles, aceste simptome pot rezulta și din alte afecțiuni, este recomandat să apelați la un medic specialist pentru a primi un diagnostic corect și un tratament potrivit.

De ce apare emfizemul pulmonar? 

Numeroase studii au demonstrat că, în peste 85% de cazuri, emfizemul pulmonar este cauzat de fumat. Cauzele pot fi, însă, și de altă natură. Spre exemplu, genetice (deficitul de alfa1-antitripsină).

Iată care sunt restul cauzelor care duc la emifzemul pulmonar:

  • Astmul,

  • Poluarea,

  • Infecțiile virale,

  • Inhalarea de substanțe toxice, mai exact de cadmiu, cărbune, praf sau alte particule minerale,

  • Fumatul pasiv,

  • Greutatea mică a corpului.

Tot ce trebuie să știi despre diagnostic 

Trebuie să mergi la medic imediat ce recunoști simptomele enumerate mai sus. El este singurul în măsură să îți ofere un diagnostic corect.

Emfizemul pulmonar se stabilește, în primul rând, pe baza istoricului medical. În al doilea rând, pe baza examinării amănunțite. Și, în al treilea rând, pe baza rezultatelor analizelor recomandate de medic.

Dacă bănuiești că suferi de această afecțiune și mergi la medic, acesta te poate supune la următoarelor teste:

  • Spirometrie,

  • Monitorizarea debitului expirator de vârf,

  • Radiografie toracică,

  • Teste de sânge pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon şi oxigen din sânge,

  • Tomografie computerizată,

  • Examen de spută,

  • ECG (electrocardiogramă).

Cum tratezi emfizemul pulmonar 

Tratamentul acestei afecțiuni constă în ameliorarea simptomelor. De asemenea, acestea trebuie ținute sub control pentru a nu dezvolta diverse complicații. Dacă pacientul este fumător, în primul rând, într-un fel sau altul, acesta trebuie să renunțe la viciu. Există diverse variante care te ajută să renunți. Spre exemplu, plasturii cu nicotină, niște pernuțe cu nicotină care se plasează sub buza superioară, inhalatoare care înlocuiesc țigările sau anumite medicamente pe care le recomandă medicul. De asemenea, mulți fumători au renunțat studiind cartea În sfârșit nefumător. Metoda ușoară a lui Allen Carr scrisă de, bineînțeles, Allen Carr.

Unii medici pot recomanda terapia cu oxigen, care îmbunătățește sistemul respirator. Sau un inhalator care are în compoziţie beta-agonişti, anticolinergice sau antimuscarinice, substanţe care ajută la relaxarea căilor respiratorii şi la pătrunderea oxigenului în ţesuturi.

În cazurile moderat-severe de emfizem pulmonar, pot fi recomandate spray-urile cu corticosteroizi, care ameliorează simptomele de astm sau, dacă este cazul, de bronşită. Atunci când pacientul ajunge la complicaţii care includ infecţii bacteriene, medicul recomandă antibiotice.

Netratat, emfizemul pulmonar poate ajunge la un stadiu atât de avansat încât să fie nevoie de o operație chirurgicală. Adică, eliminarea porțunii afectate a plămânului. Aceasta mai poartă numele de lobectomie. După intervenție, simptomele se diminuează și îți poți relua cursul obișnuit al vieții.

De reținut! Transplantul pulmonar nu crește speranța de viață, doar diminuează simptomele. De asemenea, există șansa ca organismul să respingă organul. Din acest motiv este bine să apelezi la medicul tău de la primele simptome pe care le experimentezi.

Ce trebuie să faci ca să nu dezvolți un emfizem pulmonar 

Ca orice altă afecțiune, emfizemul pulmonar nu se va dezvolta dacă ai grijă de sănătatea ta și adopți un stil sănătos. În primul rând, bea apă în cantități optime. Astfel, vei fi hidratat corespunzător pe parcursul fiecărei zile. Încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Poți opta pentru o plimbare în parc seara, cardio, câteva exerciții fizice făcute chiar în intimitatea casei tale, jogging sau chiar sală. De asemenea, nu te apuca de fumat, iar dacă ai dobândit deja acest viciu, încearcă să renunți. Alege metoda potrivită pentru tine. Plămânii tăi se vor regenera și vei putea să respiri mai bine. Mănâncă sănătos. Ai grijă să îți alimentezi corpul corect și să introduci în meniu fructe și legume. Astfel, vei avea și o greutate a corpului optimă care nu îți va îngreuna respirația.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pulmonary-emphysema

https://www.medicalnewstoday.com/articles/8934

Emphysema, Parul Pahal; Akshay Avula; Sandeep Sharma

Pulmonary emphysema subtypes on computed tomography: the MESA COPD study Benjamin M Smith, John H M Austin, John D Newell Jr, Belinda M D'Souza, Anna Rozenshtein, Eric A Hoffman, Firas Ahmed, R Graham Barr

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0