ECMO, procedura care poate salva viețile pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă

Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sau Susținerea extracorporală a vieții (ECLS) este o procedură utilizată în secțiile de Terapie Intensivă a spitalelor, în special în cazurile de insuficiență cardiacă sau insuficiență respiratorie.

Ce este ECMO?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procedura utilizează un aparat care circulă sângele pacientului, prin intermediul unor tuburi exterioare. Sângele iese din organism, este oxigenat, este eliminat CO2 din compoziția lui, apoi intră din nou în organism, în sistemul circulator.

Prima utilizare a unui astfel de aparat datează încă din 1939, când Dr. John Gibbon a folosit un astfel de procedeu în timpul unei operații pe cord. Ulterior, echipa medicală a lui J. Donald Hill a utilizat ECMO pentru a trata cu succes un pacient tânăr care suferea de insuficiență respiratorie severă. În 1989 s-a înființat „Extra Corporeal Life Support Organization”, instanță medicală care gestionează protocolul și cazurile în care este folosit acest procedeu.

ECMO se utilizează în cazurile foarte grave, când organismul pacientului nu mai poate susține singur oxigenarea sângelui, vitală pentru supraviețuire și refacere. În plus, este folosită în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, pe cord.

Este o terapie complexă, care poate implica multe riscuri și complicații, însă în multe dintre cazuri a reprezentat singura șansă la viață pentru respectivii pacienți. În completarea acestei terapii, medicii urmăresc să susțină refacerea organelor afectate, pentru ca acestea să îți poată relua în scurt timp funcțiile și să evite infecțiile și septicemiile, principala complicație care poate duce la deces în urma terapiei.

Tipurile de ECMO și când se recomandă fiecare

În funcție de necesitățile pacientului, se pot utiliza două tipuri de ECMO.

ECMO Veno-venos (VV)

Se recomandă în cazurile de insuficiență respiratorie. Un tub este introdus prin vena femurală pentru drenaj, iar un altul prin vena jugulară pentru perfuzie.

ECMO Veno-arterial (VA)

Se recomandă pentru pacienții cu insuficiență cardiacă sau cu insuficiență respiratorie cu implicații cadiace. Cele două tuburi sunt introduse în vena femurală și artera femurală, pentru a stabili astfel un circuit de intrare-ieșire. Capătul din vena femurală este coborât până în apropierea atriului drept, în timp ce vârful canulei arterial femurale este menținut la nivelul arterei iliace.

ECMO în România

În prezent în România există puține astfel de aparate, procedura fiind introdusă la noi în țară abia de câțiva ani. Premiera a avut loc în anul 2012, pentru asistare cardio-pulmonară percutană postoperatorie, după o operaţie pe cord deschis.

 

ECMO sau susţinerea vieţii pe termen scurt

Am stat de vorba cu Dr. Theo Trandafirescu, specializat în medicină de urgență, medicină internă, pneumologie și îngrijire ATI, care ne-a explicat ce trebuie să ştim despre procedura ECMO. Pe lângă activitatea din clinică, din anul 2005 Dr. Theo Trandafirescu este și asistent universitar la Montefiore Medical Center, Albert Einstein College of Medicine, din Bronx, New York.  Dr. Theo Trandafirescu își desfășoară activitatea în Statele Unite ale Americii din 1998 si este Președintele Societății Medicale Române din New York.

Oxigenarea extracorporală cu membrană ("extracorporeal membrane oxygenation" sau ECMO) este un tratament care foloseşte o pompă pentru a circula sângele printr-un plămân artificial înapoi către fluxul sangvin, iar această metodă se poate folosi şi la copiii foarte bolnavi.

Oxigenarea extracorporală cu membrană este cunoscută şi sub numele de "susținerea extracorporală a vieții" (termen derivat din "extracorporeal life support" sau ECLS). Este o tehnică ce asigură o susţinere prelungită cardiacă şi respiratorie persoanelor bolnave, în situaţia în care inima şi plămânii acelor persoane nu mai pot să asigure schimbul unei cantităţi adecvate de gaze (oxigen şi dioxid de carbon) pentru a susţine viaţa. Tehnologia de la baza ECMO este, în mare parte, derivată din bypass-ul cardiopulmonar, care oferă o susţinere pe termen scurt a vieţii.

De ce este folosită ECMO la copii

ECMO este o procedură folosită la copiii care sunt foarte bolnavi, din cauza problemelor de la inimă sau problemelor respiratorii. Scopul procedurii ECMO este de a asigura suficient oxigen copilului sau pacientului, iar în acest timp plămânilor şi inimii li se permite să se odihnească şi să se vindece.

Cele mai frecvente condiţii sau afecţiuni care pot necesita folosirea ECMO sunt:

•    hernia diafragmatică congenitală,
•    malformaţiile congenitale ale inimii,
•    sindromul de aspiraţie de meconiu,
•    pneumonia severă,
•    problemele severe cauzate de lipsa de aer,
•    o hipertensiune arterială severă în arterele din plămâni.

Oxigenarea extracorporală cu membrană poate fi folosită, de asemenea, în timpul perioadei de recuperare după o intervenţie chirurgicală la inimă.

Care sunt riscurile asociate cu procedura ECMO?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece bebeluşii care sunt luaţi în considerare pentru oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) sunt deja foarte bolnavi, ei au un risc mai mare pentru problemele apărute pe termen lung, inclusiv risc mai mare de deces. O dată ce copilul sau bebeluşul este supus procedurii ECMO, riscurile adiţionale includ:

•    hemoragia,
•    formarea cheagurilor de sânge,
•    infecţia,
•    problemele legate de transfuzie.

Rareori, pompa din procedura ECMO poate avea probleme mecanice (tuburi care se sparg, pompa se opreşte), care pot să facă rău copilului. Cu toate acestea, cei mai mulţi bebeluşi sau copii care au nevoie de ECMO probabil că ar muri dacă procedura nu ar fi folosită pentru a le salva viaţa.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0