Durerile de cap cauzate de tumori pe creier: cum le recunoști?

Majoritatea durerilor de cap nu au legătură cu o tumoră cerebrală. Care este diferența dintre durerile de cap obișnuite și cele cauzate de tumori, cu ce simptome vin și când e cazul să mergi la un consult medical?

Potrivit unui comunicat din 2016 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 50–75% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani din întreaga lume au raportat că au avut în anul precedent cel puțin o durere de cap. OMS remarcă, de asemenea, că până la 4% din populația adultă a lumii trăiește cu o durere de cap cronică. În ciuda acestor numere uriașe, medicii au diagnosticat în 2016 doar 330.000 de persoane cu cancer la nivel cerebral sau al coloanei vertebrale.

Aproximativ 50% dintre persoanele cu o tumoră cerebrală prezintă dureri de cap, potrivit Asociației Americane a Tumorilor Cerebrale. Cu toate acestea, tumorile cerebrale provoacă un tip de durere de cap specifică, diferită de cea provocată de cefalee sau migrenă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea de cap cauzată de o tumoră cerebrală are următoarele caracteristici:

  • Este neobișnuit de severă sau de persistentă, în special la persoanele fără istoric de dureri de cap severe sau cronice
  • Poate trezi persoana din somn în timpul nopții
  • Este mai intensă dimineața
  • Se agravează pe măsură ce trece timpul
  • Durează mai multe zile sau chiar săptămâni la rând
  • Se agravează atunci când persoana tușește sau își schimbă poziția
  • Pe lângă durerea de cap, apar și vărsăturile.

Este esențial de reținut că și alte afecțiuni sau alți factori pot duce la dureri de cap cu caracteristici similare. De exemplu, tulburările de somn, cum ar fi bruxismul (scrâșnitul dinților), apneea de somn și insomnia, pot duce, de asemenea, la dureri de cap dimineața.

Semne și simptome ale unei tumori cerebrale

Durerea de cap cauzată de o tumoră cerebrală poate fi extrem de intensă, dar ușor de confundat în primă fază cu o migrenă sau cu dureri de cap de tip tensional. Cu toate acestea, tumorile cerebrale provoacă și alte simptome pe lângă durerile de cap, printre care: oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, apariția frecventă a grețurilor și vărsăturilor, pierderea în greutate inexplicabilă, pierderea coordonării și a concentrării, dificultăți de mers, probleme de vedere, de auz sau devorbire, convulsii, schimbări de personalitate sau de dispoziție.

De ce apar tumorile cerebrale

O tumoră cerebrală apare atunci când ADN-ul unei celule sănătoase se modifică sau are loc o mutație prin care celulei i se permite să crească rapid. O tumoră cerebrală se referă la o masă de celule anormale care se pot dezvolta în diferite zone ale creierului.
Majoritatea tumorilor cerebrale se formează fără o cauză cunoscută. Cu toate acestea, anumite modificări ale ADN-ului unei celule afectează genele care controlează creșterea și diviziunea celulară.

O persoană poate moșteni modificări ale genelor care duc la cancer, dar modificările genetice pot rezulta, de asemenea, din expunerea pe termen lung la substanțe care afectează ADN-ul, cum ar fi fumul de tutun și radiațiile.

O tumoră cerebrală poate fi benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă). Ambele tipuri de tumori cerebrale pot crește presiunea în interiorul craniului, provocând dureri de cap, oboseală și pot duce chiar la comă.

Când e cazul să mergi la medic

O persoană ar trebui să meargă la un consult medical dacă are dureri de cap frecvente sau severe, care îi afectează viața de zi cu zi sau dacă observă modificări ale tiparului sau ale intensității durerilor de cap. E recomandat să soliciți asistență medicală imediată dacă ai de-a face cu:

 

  • o durere bruscă, severă de cap
  • probleme inexplicabile de vedere, auz sau vorbire
  • slăbiciune sau amorțeală într-o parte a corpului
  • schimbări mari în ceea ce privește personalitatea sau comportamentul
  • convulsii.

Medicul va face teste pentru a putea ajunge la cauza de bază a durerilor de cap severe, prin examinarea istoricului medical al unei persoane și prin analiza simptomele actuale. În unele situații, medicul poate indica scanări CT sau RMN ale creierului persoanei afectate, precum și verificarea vederii, auzului și a echilibrului.

În cazul în care medicul depistează o tumoră pe creier sau în măduva spinării, va colecta o probă de țesut și o va trimite spre laborator pentru analiză. Aici, tehnicienii vor efectua teste pentru a determina tipul și originea tumorii, iar medicul va folosi aceste informații pentru a recomanda cele mai bune opțiuni de tratament.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Medical News Today - Brain tumor headaches: Signs, symptoms, and more
https://www.medicalnewstoday.com/articles/brain-tumor-headaches
Johns Hopkins Medicine - Headache: Could It Be a Brain Tumor?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/headache-could-it-be-a-brain-tumor

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0