Durerea de glezna: cauze si primul ajutor in caz de entorsa

Durerea de gleznă se referă la orice tip de durere sau disconfort resimțit la nivelul gleznei și poate fi cauzată de o accidentare – cum ar fi o entorsă – sau de o afecțiune medicală, cum este de exemplu artrita.

Potrivit specialiștilor, entorsa este o afecțiune foarte frecventă a gleznei și constă în ruperea sau întinderea ligamentelor care asigură legătura între oasele piciorului.

Majoritatea cazurilor de entorsă de gleznă au loc atunci când piciorul alunecă și se produce o mișcare bruscă și puternică a articulației. În urma acestui fenomen, glezna se umflă și se învinețește, iar recuperarea poate dura de la 7 până la 14 zile, uneori chiar și câteva luni.

Chiar dacă aparent este vindecată, glezna afectată va fi întotdeauna mai sensibilă la modificările de temperatură, mai slăbită și mai puțin stabilă în comparație cu glezna sănătoasă, arată un studiu realizat de cercetătorii americani.

Cauzele durerilor de gleznă

Entorsa

Entorsa este, în majoritatea cazurilor, cauza durerii de gleznă, însă există și alți factori care pot da naștere acestui simptom.

Entorsa reprezintă o leziune a unuia sau mai multor ligamente (țesuturi dure, fibroase care leagă oasele între ele). Te poți alege cu o entorsă dacă mergi pe o suprafață neuniformă, dacă aluneci sau dacă practici un sport precum tenisul sau baschetul în care o schimbare rapidă a direcției face ca glezna să se rotească sau să se răsucească spre interior.

Printre simptomele entorsei se numără durerea pulsatilă în exteriorul gleznei, împreună cu umflături, vânătăi.

Entorsele înalte ale gleznei sunt, de asemenea, neobișnuite. Ele provoacă durere deasupra gleznei, unde ligamentele leagă cele două oase ale picioarelor inferioare. Ele sunt mai frecvente la persoanele care practică sporturi de impact precum hochei sau fotbal.

Primul ajutor în cazul unei entorse

Primul ajutor în cazul unei entorse de gleznă se rezumă la patru acțiuni cunoscute sub acronimul RICE. Acest tratament constă în:

  • Rest (odihnă) – adică repausul părții traumatizate;
  • Ice (gheață) – aplicarea unei pungi cu gheață pe zona afectată, de 3-5 ori pe zi, timp de trei zile, pentru reducerea umflăturii și a durerii;
  • Compression (compresie) – compresie cu un bandaj elastic; nu folosi un bandaj foarte strâns pentru a nu împiedica circulația sângelui. Semnele de compresie excesivă includ o senzație de amorțeală, furnicături, durere crescută, răcire sau umflare a piciorului sau a zonei gleznei chiar sub partea inferioară a bandajului elastic folosit.
  • Elevation (ridicare) – ridicarea membrului afectat.

Pentru reducerea durerii și diminuarea aspectului tumefiat al gleznei, poți lua antiinflamatoare și analgezice. De îndată ce durerea dispare, încearcă să faci exerciții pentru redarea mobilității gleznei: rotește în ambele direcții glezna sau trage de laba piciorului în sus și în jos.

Tendinita

Tendinita apare atunci când tendoanele, care atașează mușchiul de os, devin iritate și inflamate. Există trei tipuri de tendinită care pot apărea la nivelul gleznei: tedonita peronieră, tendinita tibială posterioară și tendinita lui Ahile.

Tendinita peronieră reprezintă inflamația tendoanelor lungi peroniere sau scurte. Aceste două tendoane trec de-a lungul exteriorului articulației gleznei.

Când pacienții se confruntă cu acest tip de tendinită, aceștia acuză o durere surdă sau se confruntă cu senzația de strângere în exteriorul gleznei. Durerea se dezvoltă adesea pe parcursul a câteva săptămâni și se agravează atunci când pacientul stă în picioare sau când pacientul stă o lungă perioadă pe scaun, dar se ameliorează cu odihnă. În cazurile severe, poate să apară și umflarea gleznei.

Tendinita peroneală lungă sau scurtă apare adesea la persoanele care aleargă frecvent pe suprafețe neuniforme sau alunecoase sau fac sporturi care implică schimbarea rapidă a direcțiilor. Dar această problemă poate apărea și dacă pacientul face sport, dar poartă încălțăminte necorespunzătoare. 

Tendinita tibială posterioară provoacă de obicei umflare și dureri de gleznă în partea interioară a articulației. Dacă este lăsată netratată, tendinita poate duce la probleme semnificative care afectează mersul. 

Tendinita lui Ahile provoacă o durere încordată de-a lungul spatelui gleznei. De asemenea, poate provoca umflarea ușoară, împreună cu rigiditatea matinală atât la călcâi, cât și la gambe. Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din corp, care unește mușchii gambei și picioarelor de osul călcâiului. 

Orice activitate care pune presiune pe tendonul lui Ahile, cum ar fi practicarea de sporturi care necesită pornire și oprire bruscă sau schimbări de direcție, poate declanșa tendinita. Purtarea pantofilor nepotriviți, antrenamentul inadecvat sau prezența unor pinteni osoși pe călcâi pot duce, de asemenea, la tendinita lui Ahile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Artrită

Există câteva tipuri principale de artrită care afectează glezna. Osteoartrita este tipul de artrită „de uzură” care se dezvoltă atunci când cartilajul din articulația gleznei se deteriorează treptat. În timp, pierderea cartilajului face ca oasele să se frece unele de altele. Se pot dezvolta și pinteni osoși. Durerea provocată de osteoartrită variază, dar adesea debutează ca o senzație dureroasă, intermitentă, care progresează cu timpul spre o durere mai intensă și constantă.

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă mai multe articulații din întregul corp, inclusiv, în majoritatea cazurilor, piciorul și glezna. Un pacient cu poliartrită reumatoidă poate prezenta, de asemenea, simptome care afectează întregul corp, cum ar fi oboseală sau pierderea neintenționată în greutate.

Artrita post-traumatică se poate dezvolta după orice leziune apărută la nivelul gleznei.  

Lupus

Lupusul este o boală autoimună cronică, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului creează anticorpi care atacă țesuturile sănătoase. Poate afecta articulațiile, pielea, inima, plămânii și rinichii. Umflarea gleznelor poate fi un semn al acestei afecțiuni. În unele cazuri, gleznele pot căpăta o nuanță albăstruie de la sensibilitatea la frig, un simptom al sindromului Raynaud. Această afecțiune apare la o treime dintre persoanele cu lupus.

Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este o formă de artrită care implică de obicei cunoscută boală de piele - psoriazisul. Afecțiunea provoacă mai frecvent umflarea degetelor de la mâini sau de la picioare (dactilită) sau partea din spate a călcâiului (entezită), dar poate provoca și dureri de gleznă.

Artrita juvenilă

Artrita juvenilă este termenul folosit pentru a descrie artrita care debutează înainte de vârsta de 16 ani. Dacă durerea de gleznă este cauzată de artrită, trebuie să știi că nu există metode prin care să elimini complet acest simptom neplăcut, dar sunt unele care te pot ajuta să reduci din intensitatea ei, cum ar fi: folosirea unguentelor și administrarea de medicamente antiinflamatoare, practicarea exercițiilor fizice de intensitate moderată, păstrarea unei greutăți normale sau exercițiile de stretching.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fracturi

Fracturile gleznei sunt frecvente și se referă la o ruptură a unuia sau ruptura mai multor oase care se atașează de articulația gleznei:

  • Tibia (osul inferior al piciorului)
  • Fibula (osul inferior al piciorului)
  • Talus (osul piciorului)

Similar cu entorsele gleznei, răsucirea gleznei sau căderea pot provoca fracturi de gleznă. Printre simptomele fracturilor se numără dureri ascuțite imediate și severe, umflături, vânătăi și incapacitatea de a pune greutate pe gleznă. 

Gută

Guta este o formă de artrită care apare atunci când excesul de acid uric se acumulează în sânge și formează cristale. Cristalele ascuțite se găsesc în țesuturile corpului, inclusiv în articulații. Pentru mulți pacienți, primul simptom al gutei este durerea severă și umflarea degetului mare de la picior, dar boala poate afecta orice articulație, inclusiv gleznele. 

Simptomele includ un debut rapid al durerii severe, care de obicei atinge apogeul după patru până la 12 ore. Durerea persistentă din atacurile de gută poate persista mai multe săptămâni, iar atacurile ulterioare tind să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații.  

Infecția osoasă

O infecție a osului (osteomielita) poate să apară rar la nivelul gleznei. Pe lângă o articulație sensibilă a gleznei, alte semne ale unui os infectat includ umflarea gleznei. 

Sindromul tunelului tarsal

Sindromul tunelului tarsal se referă la compresia nervului tibial în „tunelul tarsian” al gleznei (similar cu sindromul tunelului carpian, care apare la încheietura mâinii). Acest sindrom poate provoca durere sau arsură și senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul încheieturii tălpii piciorului, degetelor de la nivelul picioarelor și gambelor.

Neuropatia peronieră (paralizia nervului peronier)

Nervul peronier comun coboară de-a lungul piciorului și se ramifică atât în ​​nervul peronier profund, cât și în nervul peronier superficial. Dacă acest nerv este comprimat, poate provoca simptome care variază în funcție de locul în care are loc compresia.

De exemplu, compresia pe partea exterioară a genunchiului și a tibiei superioare, care poate apărea ca urmare a decubitării prelungite (în decubit) în timpul spitalizării sau după o încrucișare excesivă a picioarelor, poate provoca leziune la nivelul piciorului. 

Compresia profundă a nervului peronier provoacă durere pe părțile laterale ale gleznei, împreună cu senzații de arsură sau furnicături între degetele de la picioare. Aceasta este o afecțiune rară care poate rezulta din purtarea unei curele strânse de la un pantof 1.

Tumori

Tumorile benigne (necanceroase) ale piciorului și gleznei, cum ar fi chisturile sinoviale, nu sunt neapărat rare, dar tumorile osoase maligne (canceroase), cum ar fi condrosarcomul, sunt rare. 

Când durerea de gleznă poate fi o urgență medicală

Trebuie să mergi de urgență la medic dacă:
• durerea este intensă, chiar și atunci când stai în repaus sau nu există o greutate  pe gleznă, și durează mai mult de două săptămâni
• zona afectată rămâne tumefiată (umflată) mai mult de trei zile
• se aud pocnituri în zona gleznei atunci când încerci să miști piciorul
• articulația gleznei iese prin piele (poate fi un semn de fractură) sau se deplasează (luxație)
• prezinți o senzație de căldură, sensibilitate și roșeață în zona gleznei
• febră mai mare de 38 de grade Celsius

Medicul poate solicita efectuarea unei radiografii la nivelul gleznei, pentru a vedea cu exactitate care este cauza durerii.

Metode de prevenire

Durerile cauzate de afecțiuni precum artrita nu pot fi prevenite, însă există metode prin care poți evita producerea unei entorse și a altor accidente ce pot duce la apariția durerii de glezna, cum ar fi:

  • Poartă de încălțăminte confortabilă, care oferă suport stabil gleznei;
  • Evită pantofii cu toc înalt;
  • Fă exerciții de stretching – înainte și după antrenament – și exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului;
  • Slăbește dacă ești supraponderal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Orthopedic Surgeons - Ankle fractures (broken ankle)
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/ankle-fractures-broken-ankle/
American Academy of Orthopedic Surgeons - Sprained ankle
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/sprained-ankle/
Arthritis Foundation - Arthritis and diseases that affect the ankle
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/arthritis-of-the-foot-and-ankle/
1 Studiul „An update on peroneal nerve entrapment and neuropathy”. Orthop Rev (Pavia). 2021;13(2):24937. doi:10.52965/001c.24937, Fortier LM, Markel M, Thomas BG, Sherman WF, Thomas BH, Kaye AD.
https://orthopedicreviews.openmedicalpublishing.org/article/24937-an-update-on-peroneal-nerve-entrapment-and-neuropathy
Arthritis Foundation - When Ankle Pain May Mean Arthritis 
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/when-ankle-pain-may-mean-arthritis


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0