Dieta poate reduce riscul de dementa? (studiu)

Demența este o boală gravă, ce duce la multe decese la nivel mondial, pentru care, din păcate, nu există leac. Cercetările recente arată că dieta ar putea influența riscul și dezvoltarea demenței. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, 10 milioane de persoane primind în fiecare an un astfel de diagnostic. Aproximativ 60-70% dintre persoanele cu demență la nivel global au boala Alzheimer.

Demența poate fi a treia cauză majoră de deces după cancer și boli de inimă, la anumite grupe de vârstă.

Cu o populație globală tot mai îmbătrânită, OMS estimează că numărul persoanelor cu demență va crește la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050.

Conform cercetărilor existente, sunt tot mai răspândite diabetul, obezitatea și bolile de inimă, care pot crește riscul de a dezvolta demență.

Principalele simptome ale demenței sunt problemele de memorie, pierderea funcției cognitive și a coordonării și modificări de personalitate. Cel mai semnificativ factor de risc pentru demență este îmbătrânirea – peste 90% dintre persoanele cu demență au peste 65 de ani – dar sunt implicați și alți factori.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În prezent, nu există un remediu pentru demență, iar majoritatea tratamentelor ameliorează simptomele fără a încetini progresul bolii. 

Poate o dietă „sănătoasă” să reducă riscul de demență ?

Într-un comentariu pentru publicația MNT, dr. Christopher Weber, director al inițiativelor științifice globale la Asociația Alzheimer, a remarcat că: „Cercetarea care analizează relația dintre dietă și cogniție este solidă. Există dovezi puternice care sugerează că ceea ce este bun pentru inimă este bun pentru creier și știm că o dietă sănătoasă este bună pentru inimă.”

Unele studii au sugerat că o dietă mediteraneană poate îmbunătăți funcția cognitivă. Această dietă include o mulțime de fructe și legume, nuci și semințe, ulei de măsline și pește, cu cantități mici de lactate, ouă și carne roșie, împreună cu o cantitate moderată de vin roșu.

Cercetări recente au arătat că o dietă mediteraneană este asociată cu îmbunătățirea funcției cognitive și a încetinit progresia de la o deteriorare cognitivă ușoară la demență.

Dieta MIND poate fi o variantă bună

O alternativă la dieta mediteraneană este dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Dieta este asemănătoare, dar se concentrează pe legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, fructe de mare, păsări de curte, ulei de măsline și vin.

Această dietă evidențiază importanța alimentelor și nutrienților care au legătură cu prevenirea demenței.

O problemă cu studiile de dietă este că acestea sunt observaționale, iar oamenii își evaluează de obicei dieta prin chestionare auto-raportate. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat o legătură între aceste diete și îmbunătățirea funcției cognitive.

Dr. Weber a comentat: „Dieta mediteraneană și dieta MIND s-au dovedit în studii clinice a fi benefice pentru sănătatea creierului și a inimii. Asociația Alzheimer încurajează pe toată lumea să mănânce o dietă sănătoasă și echilibrată ca o modalitate de a ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv.”

Alimentele procesate pot crește riscul de demență

Mâncarea procesată este unul dintre cei mai nocivi factori actuali. Experții ne spun să mâncăm o dietă echilibrată și variată, care conține o mulțime de alimente proaspete pentru a rămâne sănătoși. Dar ar putea o dietă bogată în alimente procesate să ne crească riscul de demență?

„Există […] dovezi puternice care leagă o dieta nesănătoasă (de exemplu, o dietă bogată în grăsimi nesănătoase și zahăr) de un risc crescut de demență”, explică dr. Christopher Weber

La animale, o dietă bogată în carbohidrați rafinați crește riscul de demență și Alzheimer. Un studiu din Franța a replicat acest efect asupra oamenilor și a confirmat că participanții mai în vârstă care au mâncat zilnic o gustare bogată în carbohidrați rafinați au avut mai multe șanse de a dezvolta demență.

Un alt studiu a legat produsele din carne procesată, cum ar fi cârnații, salamul și slănina, cu demența. Consumul regulat de carne procesată a crescut riscul relativ de apariție a tuturor demențelor cu 44% și a bolii Alzheimer cu 52%.

Ar trebui să iei suplimente?

Susținătorii suplimentelor de vitamine și minerale le prezintă adesea drept o modalitate de a compensa o dietă precară, dar există vreo dovadă că ar putea ajuta la combaterea demenței?

Un studiu recent a oferit șobolanilor masculi mai în vârstă o dietă cu alimente procesate bogate în carbohidrați rafinați și a constatat că au avut de suferit capacitatea lor de învățare și abilităţile de memorie. Un alt grup de șobolani care urmau aceeași dietă, dar cu suplimente de omega-3, nu a prezentat probleme de memorie.

Autorii studiului și-au explicat constatările în ceea ce privește răspunsul inflamator provocat de alimentele procesate. Oamenii de știință știu că omega-3 combate inflamația, ceea ce ar putea explica efectul la șobolanii care au primit suplimentul.

Cu toate acestea, există puține alte dovezi care să sugereze că suplimentele cu omega-3 reduc concret riscul de demență. OMS recomandă o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate, care vor avea probabil efecte mai bune.

Ce legătură există între consumul de alcool și demență ?

Legătura dintre alcool și demență nu este clară. Consumul excesiv de alcool are o legătură puternică cu dezvoltarea demenței, însă efectul consumului moderat de alcool este încă sub semnul întrebării.

Majoritatea studiilor arată o asociere între consumul scăzut până la moderat de alcool și riscul redus de demență, în special pentru consumatorii de vin roșu.

Două recenzii sistematice, dintre care una a analizat rezultatele a 26 de studii, au concluzionat că reducerea consumului intens de alcool ar putea fi o strategie eficientă de prevenire a demenței.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat, de asemenea, că cei care s-au abținut de la alcool au avut un risc mai mare de demență decât cei care au băut cu moderație.

Prin urmare, este posibil ca băutul moderat să aibă un efect protector, dar niciun studiu observațional nu poate exclude toți ceilalți factori. Este posibil ca cei care beau moderat să aibă o dietă mai sănătoasă, să facă mai multă mișcare sau să aibă o sănătate în general mai bună.

Un studiu asupra efectelor consumului moderat de alcool la adulții în vârstă din Noua Zeelandă a controlat statutul socioeconomic, dar nu a găsit nicio dovadă pentru o legătură între consumul moderat de alcool și o sănătate mai bună.

Microbiomul intestinal ar putea avea un rol important

Microbiomul intestinal și dieta sunt în legătură strânsă, iar acesta ar putea fi motivul pentru care dietele mediteraneene și MIND au efecte pozitive în reducerea riscului și progresiei demenței.

„Diversitatea redusă [a microbiomului] și [mai multe] procese inflamatorii sunt legate de alimentația în general săracă în fibre și fără o diversitate de legume”, explică prof. Spector. „În cazul persoanelor în vârstă, există adesea un punct critic, cum ar fi pierderea unui partener. Dieta scade în calitate și diversitate. Acest lucru poate accelera declinul cognitiv.”

El a subliniat totuși că ar putea exista și o cauzalitate inversă. Persoanele aflate în stadiile incipiente ale declinului cognitiv și-ar putea reduce calitatea dietei și, prin urmare, ar putea accelera procesul.

„Studiile asupra centenarilor au descoperit că ei trăiesc în general în zone cu o bună cultură alimentară și multă socializare”, a adăugat el. „Nu este vorba despre grăsimi. Nu este vorba despre carbohidrați sau calorii, dar puteți consuma alimente proaspete și variate?”

Deci, îți poți reduce riscul de demență?

Răspunsul cel mai probabil este că dieta poate juca un rol esențial. Apar tot mai multe dovezi că o dietă variată, bogată în plante, va susține un microbiom intestinal variat. Și un microbiom intestinal variat ajută la reducerea inflamației implicate în demență.

Deci, până când studiile de control randomizate pot dovedi modul în care dieta influențează demența, probabil cel mai bine este să ai o dietă care să reducă riscul de boli de inimă și să susțină microbiomul. Desigur, dieta trebuie să fie combinată cu exerciții fizice regulate.

Dr. Weber a concluzionat: „Deși continuăm să învățăm mai multe despre factorii stilului de viață care au cel mai mare impact asupra riscului nostru general, există lucruri pe care le putem face astăzi care ne pot reduce riscul de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim. A avea o dietă sănătoasă pentru inimă, a face mișcare în mod regulat și a rămâne implicat din punct de vedere cognitiv sunt doar câteva dintre acestea.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Physical Exercise as a Preventive or Disease-Modifying Treatment of Dementia and Brain Aging

Studiul Mediterranean Diet, Alzheimer Disease Biomarkers, and Brain Atrophy in Old Age https://n.neurology.org/content/96/24/e2920


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0