De ce este importantă sursa din care este extras uleiul de pește

Dacă medicul îți recomandă să iei ulei de pește sau dacă vrei să încerci acest supliment alimentar pentru beneficiile sale, este important să cunoști sursa acestui ulei.

Astfel, uleiul de pește este mai valoros dacă este extras din pește de mare adâncime și dacă are o concentrație mare de acizi grași Omega-3. De asemenea, uleiul de pește în formă lichidă poate fi mai ușor de înghițit și mai ușor absorbit de organism.

Cum se extrage uleiul de pește

Materia primă pentru uleiul de pește o constituie unii pești cu conținut crescut de grăsimi cum ar fi codul, sardinele sau heringul. Pentru a obține uleiul de pește, se mărunțește mecanic masa de pește, după care se încălzește cu abur pentru a elibera uleiul, se separă uleiul, se usucă sub vid, după care este ambalat și depozitat.

Uleiul de pește este un produs foarte delicat datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați cu lanț lung. Prin urmare, este important să se asigure calitatea la fiecare pas al fabricării suplimentelor, de la capturarea peștelui până la consumarea produsului final și chiar și după. Procesele critice și parametrii relevanți care trebuie luați în considerare la producerea uleiului de pește sunt conținutul de acizi grași Omega-3, prelucrarea uleiului brut, rafinarea uleiului, ambalarea, metodele analitice, evitarea oxidării lipidelor, conținutul de antioxidanți și depozitarea uleiului de pește.

Înainte ca tehnologia modernă să fie introdusă în procesarea alimentelor, sursele organice și uleiurile neprelucrate erau singurele opțiuni disponibile pentru consumul alimentar. În zilele noastre, majoritatea uleiurilor pe care le consumăm au fost prelucrate sau rafinate înainte de a fi trimise spre consum. 

Cum se rafinează uleiul de pește

Procesul de rafinare face produsul plăcut și garantează că acesta respectă reglementările privind contaminanții. Rafinarea uleiului de pește cuprinde următoarele etape:

  • Neutralizare, pentru a elimina acizii grași liberi care îi dau gustul de pește
  • Albire, pentru a reduce culoarea originală și a elimina contaminanții
  • Tratare la rece, pentru a îmbunătăți claritatea la temperaturi scăzute
  • Dezodorizare, pentru a îndepărta atât compușii volatili care dau aromă, cât și contaminanții rămași.

Procesul de rafinare elimină, deci, toate aromele, mirosurile și contaminanții care ar putea fi dăunători sau ar distruge calitatea produsului. In orice caz, procesul de rafinare îndepărtează, de asemenea, compuși precum antioxidanții naturali, vitaminele și alte componente minore. 

Îndepărtarea acestor substanțe nutritive și compuși importanți este compensată doar parțial prin reintroducerea antioxidanților în scopuri de stabilizare, cum ar fi tocoferolii (vitamina E). Tocoferolii pot contribui la stabilizarea uleiului de pește de pe raft, dar nu funcționează corect în organism. Pe de altă parte, adăugarea de polifenoli din măsline stabilizează uleiul de pește atât pe raft, cât și în corp. Vitamina D este, de asemenea, adăugată în mod obișnuit la suplimentele de ulei de pește, deoarece o mare parte din populația adultă a lumii are un aport de vitamina D mai mic decât recomandă ghidurile nutriționale. 

Uleiurile de pește rafinate ar trebui să fie aproape în totalitate lipsite de impurități. Reglementările UE prevăd nivelurile maxime permise de contaminanți din mediu în produsele alimentare și uleiurile marine, inclusiv metale grele și dioxine. În plus față de reglementările UE, Consiliul pentru nutriție responsabilă și Organizația globală pentru EPA și DHA Omega-3 (GOED) au elaborat o monografie voluntară pentru industrie pentru a se asigura că uleiurile Omega-3 care ajung la consumatori sunt de înaltă calitate. E important, deci, să cumperi produse care au fie standardul GOED pentru puritate, fie o ștampilă a unor terți.

Compoziția unică de acizi grași a uleiurilor de pește

Compoziția de acizi grași a uleiurilor de pește diferă atât de uleiurile vegetale, cât și de grăsimile animale. Cele mai importante diferențe constau în faptul că acizii grași din uleiul de pește au o gamă mai largă de lungimi ale lanțului, un grad mai mare de nesaturare și un nivel mai scăzut al lanțurilor impare și ramificate. 

Cel mai important, uleiul de pește conține cantități semnificative de acizi grași polinesaturați cu lanț lung Omega-3 EPA și DHA. Conținutul EPA diferă în mod normal între speciile de pești, în timp ce variațiile conținutului de DHA sunt mai mici. Uleiurile de pește conțin între 100-300 g/kg de acizi grași Omega-3. Nivelul exact este afectat de vârsta peștelui, anotimp, specia de pește și arealul în care acesta trăiește. De exemplu, peștii care trăiesc în apă rece au cantități mai mari de EPA și DHA decât peștii care trăiesc în ape calde. Trigliceridele sunt principalul complex lipidic găsit în uleiurile de pește. Oamenii sunt capabili să digere trigliceridele atât rapid, cât și eficient. 

Proprietăți bioactive ale uleiului de pește

EPA și DHA sunt doi acizi grași Omega-3 din uleiurile de pește care au anumite proprietăți bioactive. Multe studii științifice au arătat că acești acizi grași polinesaturați cu lanț lung Omega-3 marin au efecte benefice asupra mai multor factori metabolici. În plus, includerea peștilor grași în dietă s-a dovedit, de asemenea, că promovează o bună sănătate a inimii și că este benefică atât pentru funcțiile cognitive, cât și pentru sănătatea mintală. Aceste efecte benefice au fost legate atât de reducerea trigliceridelor serice, cât și de efectul de echilibrare asupra inflamației.

Cercetările au arătat că suplimentele cu ulei de pește scad riscul de infarct și de accident vascular cerebral, reduc riscul de depresie și contribuie la ușurarea durerilor persoanelor afectate de poliartrită reumatoidă. Unele studii¹ sugerează că uleiul de pește poate chiar să contribuie la pierderea în greutate, dacă administrarea suplimentelor însoțește o dietă adecvată și un program de exerciții fizice.

Înainte de a cumpăra un supliment cu ulei de pește, e bine să mai ții cont de un aspect. Multe suplimente cu ulei de pește conțin până la 1000 mg de ulei per capsulă sau per ml/linguriță, dar numai un procent mic de EPA si DHA. Citește, deci, cu atenție eticheta produsului și alege un supliment care să conțină o cantitate de EPA și DHA cat mai apropiată de cele 1000 mg de ulei de pește menționate pe etichetă.

 

 

Bibliografie:
Scielo - Methods of extraction refining and concentration of fish oil as a source of omega-3 fatty acids
http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062018000300645 
Versus Arthritis - Fish Oils
https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/fish-oils/
Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17502874/
1. Studiul „Randomized trial of weight-loss-diets for young adults varying in fish and fish oil content”, apărut în Int J Obes (Lond). 2007 Oct;31(10):1560-6. doi: 10.1038/sj.ijo.0803643. Epub 2007 May 15, autori: I. Thorsdottir et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0