De ce astmul se inrautateste noaptea?
Aproximativ 75% dintre persoanele cu astm bronșic raportează că se confruntă cu o agravare a simptomelor astmului pe timp de noapte. De ce se întâmplă acest lucru?
De-a lungul timpului, oamenii care suferă de astm bronșic au observat că simptomele acestei afecțiuni se agravează adesea pe timp de noapte. O întrebare care a apărut de multe ori a fost în ce măsură ritmul circadian sau nictemeral – spre deosebire de alte comportamente, cum ar fi somnul și activitățile fizice – contribuie la agravarea simptomelor astmului.
Folosind două protocoale circadiene, oamenii de știință de la Spitalul Brigham and Women și de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon au stabilit influența sistemului circadian, dezvăluind un rol cheie pentru ceasul biologic în astm. Înțelegerea mecanismelor care influențează severitatea astmului ar putea avea implicații importante pentru tratarea acestei boli. Rezultatele acestui mic studiu¹ sunt publicate în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences .
Ritmul circadian poate influența agravarea simptomelor astmului pe timp de noapte
Aproximativ 75% dintre persoanele cu astm bronșic – cam 20 de milioane de oameni din SUA, respectiv 300 de milioane la nivel mondial – raportează că se confruntă cu o agravare a astmului pe timp de noapte. Mulți factori comportamentali și de mediu, inclusiv exercițiile fizice, temperatura aerului, postura și mediul de somn, sunt cunoscuți că influențează severitatea astmului.
Și ritmul circadian poate influența această problemă. Sistemul circadian este compus dintr-un stimulator cardiac central în creier (nucleul suprachiasmatic) și „ceasuri” în tot corpul și este esențial pentru coordonarea funcțiilor organismului și pentru a anticipa cerințele de mediu și comportamentale zilnice. Potrivit autorilor, acesta este unul dintre primele studii care izolează cu atenție influența sistemului circadian de ceilalți factori comportamentali și de mediu, inclusiv somnul.
Pentru a dezlega misterul influenței sistemului circadian și diferențele față de influența somnului și a altor factori comportamentali și de mediu, cercetătorii au înrolat 17 participanți cu astm bronșic (care nu luau medicamente pe bază de steroizi, dar care foloseau inhalatoare bronhodilatatoare ori de câte ori simțeau că simptomele astmului bronșic se agravau) în două protocoale de laborator complementare, în care funcția pulmonară, simptomele astmului și utilizarea bronhodilatatoarelor au fost evaluate în mod continuu.
În protocolul „rutină constantă”, participanții au petrecut 38 de ore în mod continuu treji, într-o postură constantă și în condiții de lumină slabă, cu gustări identice la fiecare două ore. În protocolul de „desincronizare forțată”, participanții au fost plasați într-un ciclu repetat de somn/trezire de 28 de ore timp de o săptămână în condiții de lumină slabă, cu toate comportamentele programate uniform pe tot parcursul ciclului.
Cercetătorii au observat că acei oameni care au o formă severă de astm bronșic în general sunt cei care suferă de cea mai mare scădere a funcției pulmonare noaptea și, de asemenea, au cele mai mari modificări induse de comportamente, inclusiv de somn.
De asemenea, au constatat că aceste rezultate sunt importante din punct de vedere clinic deoarece, atunci când au fost studiate în laborator, utilizarea inhalatorului bronhodilatator pe motiv de simptome agravate a fost de până la patru ori mai des în timpul nopții decât în timpul zilei.
De ce simptomele astmului se pot agrava noaptea și cum se poate preveni agravarea?
Dacă o persoană cu astm doarme întinsă pe spate, pune o presiune suplimentară asupra pieptului și plămânilor, ceea ce îi îngreunează respirația. De asemenea, poate declanșa o tuse, deoarece mucusul din nas poate picura în partea din spate a gâtului. Dacă există și boală de reflux gastroesofagian, situația s-ar putea agrava, deoarece acidul gastric poate irita căile respiratorii. Dormitul cu capul mai sus, sprijinit pe perne, poate ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise.
Astmul se poate înrăutăți noaptea și din cauză că unele medicamente pentru astm bronșic produc efecte secundare pe timp de noapte. Medicamente precum montelukast pot cauza probleme de somn (la până la una din 100 de persoane), iar comprimatele cu steroizi pot provoca, de asemenea, dificultăți de somn. În această situație, medicul poate sfătui pacientul să le ia dimineața după ce a mâncat.
Și acarienii din saltea, perne și pături, părul animalelor de companie și mucegaiul sunt declanșatori pentru astm. Dacă persoana este afectată de febra fânului, s-ar putea să descopere că polenul o afectează noaptea, deoarece nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineața devreme și seara.
Inhalarea aerului fierbinte poate duce la îngustarea căilor respiratorii, așa că dacă în dormitor este o temperatură prea mare noaptea, e bine să se utilizeze un sistem de răcire. Aerul rece poate declanșa, de asemenea, simptomele, așa că, dacă în dormitor tinde să fie prea frig, e util să se țină ferestrele închise noaptea și să se folosească un sistem de încălzire.
Pentru a preveni agravarea astmului pe timp de noapte, este indicată folosirea zilnică a inhalatorului de prevenție, așa cum este prescris de medic. Acest obicei va proteja căile respiratorii și va menține sub control simptomele de astm, astfel încât să devină mai puțin probabil să trezească pacientul pe timpul nopții.
Așadar, pentru o persoană care suferă de astm, este foarte important să respecte planul de acțiune pentru boală indicat de medic și să înțeleagă cum să își gestioneze simptomele și ce să facă dacă acestea se agravează. De asemenea, este important ca suferindul de astm să meargă regulat la medicul curant pentru consultații și eventuale revizuiri ale tratamentului. Anumite persoane pot constata, de exemplu, că nu folosesc corect inhalatoarele și de aceea simptomele nu sunt controlate.
Unele persoane cu astm spun că reușesc să aibă un somn mai bun noaptea dacă se păstrează cât mai active în timpul zilei (își cresc astfel puterea pulmonară și își stimulează sistemul imunitar). Alte trucuri pe care le folosesc astmaticii pentru a-și ține sub control simptomele pe timpul nopții sunt husele de pat antialergice, ținerea animalelor de companie în afara dormitorului, utilizarea unui purificator de aer și evitarea stresului înainte de culcare.
De ajutor pentru a preveni înrăutățirea astmului pe timp de noapte este și evitarea oricăror alimente și băuturi declanșatoare de astm (alcool, ciocolată, cafea sau ceai cu cofeină) în apropierea orei de culcare.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - The endogenous circadian system worsens asthma at night independent of sleep and other daily behavioral or environmental cycles
https://www.pnas.org/content/118/37/e2018486118
1. Studiul „The endogenous circadian system worsens asthma at night independent of sleep and other daily behavioral or environmental cycles”, apărut în PNAS, 2021, 118 (37) e2018486118; https://doi.org/10.1073/pnas.2018486118, autori: Frank A. J. L. Scheer et al.
Asthma UK - Sleep and asthma
https://www.asthma.org.uk/advice/living-with-asthma/sleep-and-asthma/
Te-ar mai putea interesa și...