Cum poti controla sindromul metabolic prin yoga

Sindromul metabolic este, de fapt, un cumul de afectiuni si factori precum hipertensiunea arteriala, hiperglicemia, depozitele de grasime din jurul taliei si colesterolul marit. Sindromul mtabolic reprezinta un pericol pentru sanatatea cardiovasculara, insa totodata creste si riscul de diabet, daca acesta nu s-a instalat deja.

Noi studii facute in domeniu sugereaza ca practica yoga ar putea fi de ajutor in combaterea sindromului metabolic.

Un studiu facut de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Hong Kong din China a analizat efectele pe care yoga le are asupra sanatatii cardiovasculare si metabolice. Studiul nu a scos la iveala numai beneficiile practicii yoga asupra pacientilor cu sindrom metabolic, ci si mecanismul de functionare al acestei practici.

Sindromul metabolic este o afectiune adesea asociata cu diabetul de tip 2, dar si cu afectiunile cardiace. In Statele Unite ale Americii, peste 34% din populatia adulta are de-a face cu acest sindrom.

Studiul facut de cercetatorii chinezi a avut ca esantion un numar de 97 de participanti, cu totii afectati de sindromul metabolic.  Toti cei 97 de participanti la studiu au fost inscrisi intr-un program de yoga de 1 an. Pe parcursul acestui an nu au fost supusi niciunui tratament medicamentos, ci numai unor controale generale lunare.

La final, cercetatorii au concluzionat ca practica yoga regulata are capacitatea de a reduce inflamatia din organism la adultii care sufera de sindrom metabolic si hiprtensiune arteriala.

In concluzie, yoga poate fi un aliat de nadejde in estomparea problemelor specifice sindromului metabolic, printre care hiperglicemia sau hipertensiunea.

Yoga reduce hipertensiunea

In proportie de 75%, studiile arata ca tensiunea arteriala marita poate fi combatuta prin practica yoga. Efectele practicii yoga asupra tensiunii arteriale se vad chiar dupa o luna de practica.

Yoga combate rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina este un factor extrem de periculos ce tine de sindromul metabolic – rezistenta la insulina este un factor de risc atat pentru bolile cardiovasculare, cat si pentru diabet.

O serie de studii au aratat ca yoga folosita pe post de terapie pentru combaterea rezistentei la insulina functioneaza intrucat imbunatateste nivelul de glucoza in in perioadele in care nu se consuma alimente.  Cu cat glucoza este mai redusa in perioadele in care nu se mananca, cu atat riscul de diabet este mai mic.

Citeste si Ce este sindromul metabolic: cauze, simptome, complicatii

Yoga reduce colesterolul LDL

Yoga este un tratament eficient si pentru reducerea colesterolului LDL, cunoscut ca fiind colesterol “rau”. Mai mult decat atat, practica yoga are capacitatea de a ridica si nivelul de colesterol HDL, adica de colesterol bun. Un studiu a aratat ca practica yoga poate reduce nivelul de colesterol cu pana la 25%.

Yoga reduce depozitele de grasime

Sindromul metabolic este adesea asociat cu depozitele de grasime din jurul abdomenului. Practica yoga insa stimuleaza scaderea in greutate cu pana la 13,6%.

Alte efecte benefice pe care yoga le are asupra organismului

Yoga practicata in mod regulat are si alte efecte benefice asupra organismului, printre care reducerea stresului, combaterea depresiei si a anxietatii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0