Cum îți îmbunătățești starea de spirit cauzată de pandemia de COVID-19?

Deși pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viețile tuturor, iar starea de spirit a multor persoane poate să nu fie cea mai bună, iată ce poți face pentru a te simți mai bine.

Să îți păstrezi o stare de spirit bună în aceste vremuri pandemice poate fi dificil pentru multe persoane. Chiar și o persoană optimistă de felul ei și care e obișnuită să gândească pozitiv se poate confrunta cu o stare de spirit scăzută în această perioadă, mai ales dacă urmărește mereu știrile cu numărul de persoane infectate zilnic cu SARS-CoV-2, numărul de persoane internate la terapie intensivă cu o formă gravă de COVID-19 sau numărul celor care au pierdut lupta cu boala.

În plus, dacă te mai gândești și la problemele economice provocate de pandemie, la creșterea prețurilor sau la faptul că mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă (poate chiar și tu te-ai confruntat cu această problemă la un moment dat de-a lungul pandemiei), e greu să ai o dispoziție bună și să îți menții speranța în venirea unor vremuri mai fericite.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Totuși, iată câteva recomandări care te-ar putea ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit în aceste vremuri:

Amintește-ți ce te bucura înainte de pandemie

Poate fi dificil să-ți amintești exact cum era viața ta înainte de pandemie, dar este util să te gândești la rutina ta normală de pe vremuri și să te întrebi ce anume îți aducea bucurie. Acest lucru va arăta diferit pentru fiecare persoană, desigur: poate obișnuiai să ieși mai mult cu prietenii, poate mergeai mai des la cinematograf sau poate călătoreai mai mult. Ia o foaie și notează tot ce te bucura înainte. Apoi, construiește-ți un plan despre cum ai putea să te bucuri de acele lucruri sau măcar de o parte dintre ele în această perioadă.  

Ieșeai mult cu prietenii? Sună-i pe câțiva sau scrie-le mesaje și propune-le să faceți o activitate împreună: poate o drumeție la pădure în weekend, poate un spectacol de comedie la teatru, dacă sunteți cu toții vaccinați sau ați trecut prin boală, sau poate, pur și simplu, vă reuniți la unul dintre voi acasă.

Călătoreai mult în afara țării? Ia în calcul să călătorești mai mult în România. Indiferent că te deplasezi cu mașina personală, cu avionul sau cu trenul, vei constata că sunt atâtea locuri frumoase, în zone urbane sau rurale, care merită vizitate - și cu siguranță nu le-ai văzut chiar pe toate!

Caută știrile pozitive

Vești proaste sunt peste tot în acest moment și, dacă îți petreci mult timp pe Internet sau la televizor, probabil că vei da peste tot felul de știri alarmiste. Încearcă să echilibrezi balanța și să cauți și informații pozitive, despre lucruri bune care se petrec în țară și în lume, în ciuda pandemiei.

Nu uita să fii recunoscător

A fi recunoscător îmbunătățește starea de spirit instantaneu. Gândește-te în fiecare zi la trei lucruri pentru care ești recunoscător și notează-le într-o agendă. Pot fi lucruri mari și lucruri mici sau o combinație. Poți nota, de exemplu, că ești recunoscător deoarece:

  • copiii sunt sănătoși
  • ai luat prânzul în compania unei persoane dragi
  • ți-ai cumpărat o pereche foarte frumoasă de pantofi.

Nu e nicio rușine să păstrezi totul simplu, pentru că, de multe ori, lucrurile mici sunt cele care ne fac ziua mai frumoasă și ne fac să fim recunoscători pentru ceea ce avem.

Răsfață-te la prima oră dimineața

Mai ales dacă lucrezi de acasă, dar nu numai, te poți confrunta cu un sentiment al repetiției, care să îți strice dispoziția. Să te trezești și să faci exact același lucru zi după zi poate fi atât epuizant, cât și iritant, mai ales dimineața, când te trezești din nou la această realitate bizară.

O modalitate bună de a contracara acest lucru ar putea fi să te răsfeți cu ceva în fiecare dimineață: de exemplu, să încerci o rețetă nouă de clătite pentru micul dejun. Sau, să suni o persoană dragă și să discutați în timp ce vă beți cafeaua. Sau, de ce nu, să îți iei 10 minute pentru tine, în care să stai în liniște și să te gândești la ceva frumos.

Caută-ți o ocupație creativă

A face ceva creativ te poate ajuta să ai o stare de spirit mai bună în această perioadă. Concret, creativitatea te ajută să te concentrezi pe ceva care îți atrage toată atenția. Așadar, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție sau pe care poți să ți-l iei pentru tine din când în când și în funcție de lucrurile pe care ți-ai dorit mereu să le faci, alege să înveți o abilitate nouă. Acest lucru poate însemna orice, în funcție de preferințele tale: poate vrei să înveți să gătești sau să construiești mobilă, poate ți-ar plăcea să înveți să-ți tricotezi haine sau să vorbești limba japoneză.

Ia-ți timp pentru a-ți face griji (pentru că oricum îți vei face)

Poate suna ciudat, dar unii consilieri psihologici spun că funcționează. Să stai și să îți faci griji într-un interval anume, dacă acest lucru este făcut corect, te poate ajuta de fapt să îți faci mai puține griji și să ai o stare de spirit mai bună. Programarea timpului de îngrijorare este o practică bazată pe dovezi științifice, folosită de unii pacienți cu anxietate: îți alegi un interval orar de 20 de minute în fiecare zi pentru a-ți permite să îți faci griji și îl respecți. Îți spui că în restul zilei nu ai voie să îți faci griji.

Fii cât mai atent cu planificarea, adică gândește-te exact unde vei sta așezat și despre ce subiecte îți vei face griji. Folosește-ți timpul alocat îngrijorărilor pentru a te gândi la tot ceea ce te deranjează și la tot ce te sperie, dar setează un cronometru astfel încât să știi când se termină cele 20 de minute. Dacă mai apare ceva potențial îngrijorător mai târziu, după ce deja ai petrecut cele 20 de minute, notează problema respectivă și fă-ți griji pentru ea a doua zi în intervalul dedicat. Există șansa să uiți de acea îngrijorare până a doua zi sau să ți se pară nesemnificativă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Coping with Stress 
https://www.cdc.gov/mentalhealth/stress-coping/cope-with-stress/index.html
Health - 5 Ways to Lift Your Mood During the Coronavirus Pandemic
https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/boost-your-mood


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0