Complicațiile fibrozei chistice, tratate eficient cu antibiotice orale [studiu]

Un studiu major a constatat că antibioticele orale sunt la fel de eficiente ca antibioticele intravenoase în neutralizarea unui germen comun care provoacă complicații periculoase la pacienții cu fibroză chistică.

Studiul¹ a analizat eficacitatea celor două tipuri de tratament în combaterea Pseudomonas aeruginosa, care provoacă o infecție pulmonară cronică distructivă la pacienții cu fibroză chistică și care nu poate fi eradicată decât dacă este depistată în stadii incipiente. Oamenii de știință implicați în studiu afirmă că rezultatele acestuia sunt foarte importante, deoarece au implicații asupra adulților și copiilor cu fibroză chistică, care au și o infecție cu Pseudomonas aeruginosa.

Antibioticele orale reduc spitalizările pentru pacienții cu complicații ale fibrozei chistice

Studiul a constatat că antibioticele orale tradiționale sunt la fel de eficiente ca și antibioticele intravenoase, ceea ce înseamnă că pacienții cu fibroză chistică și infecție cu Pseudomonas aeruginosa pot fi tratați acasă și scapă de inconvenientul de a fi spitalizați pentru tratament.

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie care trăiește în mediul înconjurător, mai ales în zonele din apropierea canalelor de scurgere. Majoritatea pacienților cu fibroză chistică fac infecție cronică pulmonară cu germenul până la finalul adolescenței. Antibioticele orale și nebulizate (inhalate) au fost utilizate în principal pentru eradicarea Pseudomonas, dar sunt eficiente numai dacă infecția este detectată la timp.

Antibioticele intravenoase sunt utilizate în mod obișnuit pentru eradicarea infecției, însă până acum nu existau dovezi științifice clare că tratamentul intravenos este mai bun decât cel oral. Studiul TORPEDO a arătat că utilizarea de rutină a antibioticelor intravenoase, pentru eradicarea Pseudomonas, nu este justificată. Cu toate acestea, vor exista în continuare circumstanțe (cum ar fi o tuse agravată sau scăderea funcției pulmonare) în care va fi necesar un tratament intravenos. Însă în timpul acestui gen de tratament pacienții cu fibroză chistică trebuie să petreacă până la două săptămâni în spital.

Studiul s-a desfășurat pe 10 ani și a inclus pacienți din 70 de centre și clinici din Marea Britanie și două din Italia.  Autorii declară că descoperirea este o veste excelentă pentru persoanele cu fibroză chistică, deoarece li se poate reduce timpul petrecut în spital, și deci, li se îmbunătățește calitatea vieții.

Ce este fibroza chistică?

Fibroza chistică este o boală genetică progresivă, care provoacă infecții pulmonare persistente și, în timp, limitează capacitatea de a respira. Fibroza chistică este o boală genetică. Persoanele cu această afecțiune au moștenit două copii ale genei defecte, câte una de la fiecare părinte. Ambii părinți trebuie să aibă cel puțin o copie a genei defecte. Persoanele cu o singură copie a genei defecte sunt numite purtători, dar nu au boala.

Fibroza chistică este o boală complexă, iar severitatea simptomelor poate diferi foarte mult de la o persoană la alta. Mulți factori diferiți, cum ar fi vârsta în momentul diagnosticului, pot afecta sănătatea unui individ și evoluția bolii.

Ce simptome are o persoană cu fibroză chistică?

Persoanele cu fibroză chistică pot prezenta o varietate de simptome, inclusiv gust sărat al pielii, tuse persistentă, însoțită uneori de mucus, infecții pulmonare frecvente, inclusiv pneumonie sau bronșită, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație, creștere deficitară, în ciuda unui apetit bun sau creștere prea mare în greutate, scaune grase, voluminoase frecvente și chiar infertilitate masculină.

Ce opțiuni de tratament există pentru fibroza chistică?

Fibroza chistică nu se vindecă, dar tratamentul poate ușura simptomele, poate reduce complicațiile și poate îmbunătăți calitatea vieții persoanei afectate. Se recomandă o monitorizare atentă și o intervenție timpurie și agresivă pentru a încetini progresia bolii, ceea ce poate duce la o viață mai lungă.

Gestionarea fibrozei chistice este complexă, deci trebuie luat în considerare tratamentul la un centru cu o echipă multispecializată de medici care să evalueze și să trateze starea.

Obiectivele tratamentului includ prevenirea și controlul infecțiilor care apar în plămâni, îndepărtarea mucusului din plămâni, tratarea și prevenirea blocajului intestinal, asigurarea unei nutriții adecvate. 

Medicamente utilizate în fibroza chistică

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, opțiunile includ:

  • medicamente care vizează mutații genetice, inclusiv un nou produs care combină trei medicamente pentru a trata cea mai comună mutație genetică care provoacă fibroza chistică. Combinația de elexacaftor, ivacaftor și tezacaftor este aprobată pentru persoanele cu vârste de 12 ani și peste. Medicamentul combinat care conține tezacaftor și ivacaftor este aprobat pentru persoanele cu vârste de 6 ani și peste. Medicamentul combinat care conține lumacaftor și ivacaftor este aprobat pentru persoanele cu vârste de 2 ani și peste. Ivacaftor a fost aprobat pentru persoanele cu vârste de peste 6 luni.
  • antibiotice, pentru tratarea și prevenirea infecțiilor pulmonare
  • antiinflamatoare, pentru a reduce umflarea căilor respiratorii în plămâni
  • medicamente care diluează mucusul, cum ar fi soluția salină hipertonică, care ajută la eliminarea mucusului prin tuse și poate îmbunătăți funcția pulmonară
  • medicamente inhalate (bronhodilatatoare), care pot ajuta la menținerea deschiderii căilor respiratorii, relaxând mușchii din jurul tuburilor bronșice
  • enzime pancreatice orale, pentru a ajuta tractul digestiv să absoarbă nutrienții
  • remedii pentru a preveni constipația sau obstrucția intestinală
  • medicamente care reduc acidul, pentru a ajuta enzimele pancreatice să funcționeze mai bine
  • medicamente specifice pentru diabet sau boli hepatice, atunci când este cazul.

Tehnici de eliberare a căilor respiratorii

O opțiune de tratament este reprezentată de tehnicile de eliberare a căilor respiratorii (kinetoterapie toracică), care pot ușura obstrucția mucusului și pot ajuta la reducerea infecțiilor și inflamațiilor în căile respiratorii. Aceste tehnici se aplică de mai multe ori pe zi.

Reabilitare pulmonară

Medicul poate recomanda un program pe termen lung pentru îmbunătățirea funcției pulmonare. Reabilitarea pulmonară se face de obicei în ambulator și poate include exercițiu fizic, tehnici de respirație care pot ajuta la eliminarea mucusului și îmbunătățirea respirației, consiliere în ceea ce privește boala în sine, precum și îndrumare nutrițională.

Alte proceduri utilizate în fibroza chistică

Pentru anumite afecțiuni cauzate de fibroza chistică, poate fi nevoie de intervenții chirurgicale nazale, de terapie cu oxigen sau de ventilație neinvazivă, de intervenții chirurgicale intestinale, de transplant pulmonar sau de transplant de ficat.
În ceea ce privește remediile casnice, bolnavul de fibroză chistică trebuie să acorde atenție alimentației și aportului de lichide, iar medicul mai poate recomanda și unele suplimente cu enzime pancreatice, vitamine liposolubile sau fibre suplimentare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Intravenous versus oral antibiotics for eradication of Pseudomonas aeruginosa in cystic fibrosis (TORPEDO-CF): a randomised controlled trial
1. Studiul „Intravenous versus oral antibiotics for eradication of Pseudomonas aeruginosa in cystic fibrosis (TORPEDO-CF): a randomised controlled trial”, apărut în The Lancet, October, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30331-3, autori: Simon C. Langton Hewer et al.
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30331-3/fulltext
Cystic Fibrosis Foundation - About Cystic Fibrosis
https://www.cff.org/What-is-CF/About-Cystic-Fibrosis/
Mayo Clinic - Cystic fibrosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystic-fibrosis/diagnosis-treatment/drc-20353706


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0