Combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer ar putea genera un răspuns imun mai eficient

Rezultatele preliminare ale unui studiu la care au participat peste 600 de persoane arată avantajele combinării diferitelor tipuri de vaccinuri anti-COVID-19. Inocularea persoanelor cu vaccinurile dezvoltate de Oxford – AstraZeneca și Pfizer-BioNTech produce un răspuns imun mai puternic împotriva virusului SARS-CoV-2, au descoperit cercetătorii care efectuează un studiu în Spania. Rezultatele au fost anunțate într-o prezentare online pe 18 mai și sunt primele care arată aceste avantaje.

Vaccinul Pfizer protejează împotriva variantelor îngrijorătoare ale coronavirusului

Din motive de siguranță, mai multe țări europene recomandă deja ca unora sau tuturor persoanelor cărora li s-a administrat o primă doză de vaccin Oxford/AstraZeneca să le fie administrată a doua doză dintr-un alt vaccin. Cercetătorii speră că astfel de scheme de vaccinare COVID-19 mix-and-match vor declanșa răspunsuri imune mai puternice decât două doze dintr-un singur vaccin, simplificând în același timp eforturile de imunizare pentru țările care se confruntă cu furnizarea fluctuantă a diferitelor vaccinuri.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De exemplu, se pare că vaccinul Pfizer a stimulat semnificativ producerea anticorpilor la cei vaccinați inițial cu AstraZeneca, a precizat Zhou Xing, imunolog la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada.

Schema de vaccinare mix-and-match ar putea rezolva problema epuizării stocurilor 

Anunțul eficienței unei scheme de vaccinare cu diferite tipuri de vaccin a fost așteptat și sperat de cercetători. Strategia mix-and-match a fost implementată pentru vaccinuri administrate împotriva altor boli, cum ar fi Ebola.

Imunologul Zhou Xing spune că răspunsul anticorpilor după rapelul cu Pfizer pare a fi chiar mai puternic decât cel înregistrat la majoritatea oamenilor după ce au primit două doze de vaccin Oxford/AstraZeneca, potrivit datelor studiilor anterioare.

Marea Britanie, Spania și Germania au realizat studii clinice de vaccinare mixtă

În trei studii recente, cercetătorii au descoperit că, după o doză de vaccin AstraZeneca, urmată de o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, se produc răspunsuri imune puternice, măsurate prin teste de sânge. Două dintre studii sugerează chiar că răspunsul la vaccinarea mixtă va fi cel puțin la fel de solid ca două doze de Pfizer-BioNTech, unul dintre cele mai eficiente vaccinuri COVID-19. 

Studiul Com-COV din Marea Britanie, care a analizat combinații ale acelorași două vaccinuri, a constatat că persoanele din grupurile mix-and-match au prezentat rate mai mari de efecte secundare comune legate de vaccin, cum ar fi febra, decât persoanele care au primit două doze din același vaccin. În studiul spaniol CombivacS, reacțiile adverse ușoare au fost frecvente și similare cu cele observate în schemele de vaccin COVID-19 standard. Niciuna dintre reacții nu a fost considerată severă. 448 de persoane care au primit o doză de vaccin Pfizer-BioNTech la 8 săptămâni după o doză inițială de AstraZeneca au înregistrat puține efecte secundare, iar numărul de anticorpi a crescut semnificativ la 2 săptămâni după rapel.

Leif Erik Sander, expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar Charité din Berlin, și colegii săi au constatat că 61 de lucrători din domeniul sănătății cărora li s-au administrat cele două vaccinuri în aceeași ordine, dar la 10 până la 12 săptămâni distanță, au produs anticorpi la niveluri comparabile cu un grup de control care a primit două doze de Pfizer-BioNTech la intervalul standard de 3 săptămâni și nu a avut nicio creștere a efectelor secundare. Chiar mai încurajator, celulele T, care pot stimula răspunsul anticorpilor și, de asemenea, pot ajuta la eliminarea din corp a celulelor deja infectate, au răspuns ușor mai bine decât vaccinații cu două doze de Pfizer-BioNTech.

Mixarea vaccinurilor ar putea ajuta la intensificarea eforturilor de imunizare a populației globale

Doar câteva dintre combinațiile potențiale de vaccinuri au fost testate, dar dacă mixarea vaccinurilor se dovedește sigură și eficientă, eforturile de imunizare a miliarde de oameni vor putea fi intensificate. „Această posibilitate deschide noi perspective pentru multe țări”, spune Cristóbal Belda-Iniesta, specialist în cercetare clinică la Institutul de Sănătate Carlos III.

Mixarea celor două tipuri de vaccin poate da sistemului imunitar mai multe modalități de a recunoaște un agent patogen. Vaccinurile ARNm sunt foarte, foarte bune la inducerea răspunsurilor la anticorpi, iar vaccinurile pe bază de vector sunt mai bune la declanșarea răspunsurilor cu celule T, spune Leif Erik Sander.

„Două vaccinuri diferite pot fi mai puternice decât oricare dintre vaccinuri singure”, spune Dan Barouch de la Centrul Medical Deaconess Beth Israel, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului cu o singură doză COVID-19 produs de Johnson&Johnson.

Studiile despre eficiența schemelor de vaccinare mixtă - o armă împotriva inegalității în accesul global la acestea

Studiile recente nu sunt exhaustive deoarece nu sunt concepute pentru a evalua protecția efectivă împotriva COVID-19. Acest lucru ar necesita urmărirea unor grupuri mai mari care primesc diferite combinații de vaccinuri pentru a vedea cine se infectează și se îmbolnăvește pe parcursul mai multor luni. Se consideră că măsurătorile anticorpilor și celulelor T pe care se bazează studiile corespund protecției din viața reală, dar determinarea fiabilității acestor corelații urmează să fie stabilită în viitor.

În timp ce lumea se luptă să vaccineze cât mai mulți oameni împotriva COVID-19, aceste studii privind combinarea vaccinurilor ar putea fi încă o armă împotriva inegalității „pur și simplu jenante” în accesul global la acestea, este de părere Hugo van der Kuy, farmacolog clinic la Centrul Medical Erasmus. ”Va fi important să includem și vaccinuri utilizate pe scară largă în afara Europei, cum ar fi cele realizate de companiile chineze Sinovac și Sinopharm, care se bazează pe replici inactive ale SARS-CoV-2 și Sputnik V din Rusia, ale cărui două doze utilizează fiecare un alt adenovirus”, mai adaugă der Kuy.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencemag.org/news/2021/06/mixing-covid-19-vaccines-appears-boost-immune-responses// 
https://www.nature.com/articles/d41586-021-01359-3


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0