Circumferinta gatului – indicator pentru risc de boli cardiace

Circumferinta gatului poate oferi informatii de pret cu privire la sanatatea ta, fiind chiar un indicator de luat in seama pentru bolile cardiace.

Un  studiu facut de catre cercetatori a dovedit faptul ca circumferinta gatului este mai relevanta decat circumferinta taliei atunci cand vine vorba despre riscul de sindrom metabolic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul Congresului Anual al Endocrinologilor din America din anul 2015, de catre medicul Zdravko Kamenov, medic de origine bulgara.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 138 de pacienti obezi, cu o circumferinta a gatului de peste 36 de centimetri in cazul femeilor si de 39 de centrimetri in cazul barbatilor. Studiul a dovedit ca circumferinta gatului este mai relevanta intrucat ofera mai multe informatii decat circumferinta taliei.

Circumferinta gatului este un indicator pentru grasimea subcutanata, care genereaza cea mai mare concentratie de acizi grasi liberi. Totodata, aceasta ofera indicii si cu privire la apneea in somn. Mai mult decat atat, depozitele de grasime de la nivelul gatului pot produce substante cu efect inflamator, care determina formarea depozitelor de grasime de-a lungul arterelor.

 

 

Corpul persoanelor care sufera de obezitate poate sa adopte doua forme: fie forma de para, caz in care grasimea si kilogramele in plus sunt depozitate de-a lungul soldurilor, fie in forma de mar, situatie in care greutatea in plus este distribuita in partea superioara a corpului. Persoanele cu mai multa grasime in partea de sus a corpului au risc cardiovascular mai mare decat cele cu corpul in forma de para. Medicii ne sfatuiesc insa sa nu ne culcam pe o ureche intrucat kilogramele in plus si grasimea sunt daunatoare si cresc riscul de boli cardiace, indiferent de locul in care sunt depozitate.

Medicul Frederick Saldmann, renumit cardiolog de origine franceza, sustine ca circumferinta gatului este un marker independent in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, dar si de diabet si apnee in somn.

Potrivit spuselor acestuia, circumferinta gatului femeii nu ar trebui sa depaseasca 36 de centimetri astfel incat aceasta sa fie ferita de afectiunile cardiace. Pe de alta parte, in cazul barbatilor circumferinta gatului nu trebuie sa fie mai mare de 39 de centimetri, dupa trecerea acestui prag aparand problemele. 

Circumferinta gatului poate fi, de asemenea, folosita ca metoda de screening pentru identificarea indicelui de masa corporala cu valori prea mari.

Aceasta metoda poate fi folosita si pentru identificarea copiilor cu indicele de masa corporala mare. Un studiu facut de catre specialistii de la Academia Americana de Pediatrie pe un esantion de 1102 copii, dintre care 52% baieti, a dovedit ca circumferinta gatului poate fi folosita cu succes in randul copiilor pentru identificarea indicelui de masa corporala. Circumferinta gatului ofera, si in cazul copiilor, informatii cu privire la tesutul adipos.

In concluzie, daca observati modificari semnificative in ceea ce priveste circumferinta gatului, este bine sa mergeti la medic pentru un set complet de analize. Astfel, veti afla daca aveti risc crescut de afectiuni cardiace, dar si cum puteti proceda pentru a reduce acest risc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0