Cele mai importante întrebări despre a treia doză de vaccin COVID-19
Cele mai importante întrebări despre a treia doză de vaccin COVID-19
Cele mai importante întrebări despre a treia doză de vaccin COVID-19
Îngrijorările privind reducerea protecției imune și variantele SARS-CoV-2 au convins unele țări să implementeze doze suplimentare de vaccin, în situațiile în care evoluția pandemiei poate face necesar acest lucru.
Facem sau nu a treia doză booster? Aceasta este întrebarea cu care se confruntă țările suficient de norocoase să fi reușit vaccinarea unei mari părți din populația adultă. În fața creșterii numărului de infecții cauzate de varianta Delta extrem de contagioasă a SARS-CoV-2, se sugerează că imunitatea declanșată de vaccinurile COVID-19 s-ar putea estompa în timp. Astfel, unele țări se gândesc tot mai serios dacă să dea doze suplimentare celor care au fost complet vaccinați. Germania și Israel au anunțat planuri pentru programe de rapel, iar o listă tot mai mare de țări, inclusiv Emiratele Arabe Unite, China și Rusia, au început deja să administreze doze suplimentare.
Oamenii de știință susțin că necesitatea unor doze booster de vaccin COVID-19 în acest moment este relativ redusă. S-ar putea ca această doză să nu fie necesară pentru majoritatea oamenilor și i-ar putea priva de dozele atât de necesare pe alții care nu au primit nici măcar un vaccin.
Pe 4 august, Organizația Mondială a Sănătății a cerut un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie. „A irosi resurse în rapeluri pentru cei care sunt deja protejați împotriva bolilor severe nu are prea mult sens”, spune Laith Jamal Abu-Raddad, epidemiolog de boli infecțioase la Weill Cornell Medicine - Qatar din Doha. „În principiu, probabil, ar trebui să ne gândim la asta. Dar, într-adevăr, nu avem argumente puternice pentru a face asta chiar acum”.
Boosterele COVID-19 la națiunile bogate provoacă indignare
Datele cu privire la necesitatea și momentul în care ar putea fi necesare doze suplimentare sunt încă neconcludente. Dar este probabil ca incertitudinea să persiste pentru o perioadă de timp. Ca urmare, oamenii ar putea începe să fie inoculați cu boostere care nu au niciun beneficiu real, deoarece ei sunt protejați de o formă severă de COVID-19.
Momentan, nu se știe suficient despre grupurile care ar putea avea nevoie de doze suplimentare, cum ar fi persoanele în vârstă și cele cu sistem imunitar compromis. Și, pe măsură ce varianta Delta se răspândește în mai multe țări, este posibil ca autoritățile sanitare să nu își permită luxul să aștepte concluziile finale. „Este o decizie dificilă și aproape sigur va trebui luată pe baza unor dovezi incomplete”, spune Robert Aldridge, epidemiolog de boli infecțioase la University College London.
Funcționează boosterele?
Vaccinarea produce o creștere inițială a numărului de celule imune care produc anticorpi și alte molecule, care apoi scade încet. Acest lucru lasă în urmă un mic bazin de celule de „memorie” de lungă durată B și T care protejează corpul împotriva viitoarelor infecții ale acelui agent patogen. Celulele de memorie B și celulele plasmatice ale măduvei osoase continuă să producă anticorpi, dar la niveluri reduse, timp de zeci de ani. „Nu există un vaccin la care să nu vedeți o scădere în timp a nivelurilor de anticorpi și de celule T”, spune Ahmed.
Datele timpurii sugerează că și nivelurile de anticorpi declanșate de majoritatea vaccinurilor COVID-19 scad. Ceea ce oamenii de știință nu știu este dacă aceste scăderi reflectă o scădere efectivă a protecției împotriva virusului. Echipe din întreaga lume cercetează pentru a determina ce nivel de anticorpi neutralizanți sau alți markeri imunitari este cel mai strâns asociat cu eficacitatea unui vaccin.
Cunoașterea acestui prag ar permite cercetătorilor să determine mai precis dacă și când devine necesar un rapel - cum ar fi răspunsul imun în scădere sau apariția de noi variante care se sustrag recunoașterii anticorpilor. Fără a avea acești parametri corect definiți, este greu de spus dacă avem nevoie într-adevăr de un rapel, explică cercetătorii.
Vaccinările administrate acum câteva luni previn în continuare infecțiile?
În absența unui corelat fiabil de protecție, cercetătorii caută semne de scădere a imunității în datele din țările care au programe avansate de vaccinare. Sunt persoanele care au fost vaccinate la începutul anului expuse unei rate de infectare mai mari decât cele care au fost vaccinate mai recent? Încă nu pot fi trase concluzii clare din astfel de date, spune Dvir Aran, om de știință la Technion - Israel Institute of Technology din Haifa.
Pentru a analiza atent dovezi ale protecției potențial în scădere, oamenii de știință de la Kahn Sagol Maccabi din Tel Aviv au analizat dosarele de sănătate de la peste 1,3 milioane de persoane care au fost vaccinate între ianuarie și aprilie 2021. Cei vaccinați în ianuarie și februarie au fost cu 53% mai predispuși să se infecteze pentru SARS-CoV-2 în patru luni, comparativ cu persoanele vaccinate în martie și aprilie.
Șase luni de vaccinuri COVID-19: ce au învățat oamenii de știință după 1,7 miliarde de doze
O altă modalitate de a analiza dovezile pentru necesitatea boosterelor sunt studiile de eficacitate - studiile randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, utilizate pentru a obține autorizația de vaccinare de către autoritățile sanitare. Pe 28 iulie, cercetătorii de la Pfizer – BioNTech au publicat date pe serverul de preimprimare medRxiv care arată că eficacitatea vaccinului împotriva bolilor simptomatice a scăzut de la 96% la 84%, după 6 luni.
Înainte de aceasta, un comunicat de presă transmis în aprilie de Moderna stabilea eficacitatea vaccinului la „mai mult de 90%” după o jumătate de an, comparativ cu cifra inițială de eficacitate de 94%. Aceste studii sunt menite să reducă la minimum variabilele confuze care survin la studierea populației generale.
Dar protecția împotriva formelor grave de COVID-19?
Din datele studiilor reiese clar că protecția împotriva variantelor severe rămâne ridicată. Datele din prezent din Israel, Regatul Unit și din alte părți sugerează că vaccinurile sunt extrem de eficiente pentru a ține oamenii departe de spital - chiar și atunci când varianta Delta este cauza.
Vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate în mare măsură având în vedere acest obiectiv, subliniază cercetătorii. „Ar trebui să fie suficient”, spune Ellebedy. Dar ceea ce nu este clar este dacă infecțiile relativ ușoare în rândul persoanelor vaccinate observate acum sunt un indiciu al pierderii în continuare a protecției, spune Aldridge. „Este un semnal incipient de avertizare? Nu știm asta”.
În acest context, mulți oameni de știință consideră că oferirea de doze suplimentare în lunile următoare este o irosire a resurselor, atât la nivel global, cât și la nivel național. „O mică scădere a eficacității împotriva infecției nu justifică, în opinia mea, ca cineva ca mine să primească un rapel atunci când altcineva nu a primit nici măcar o doză”, spune dr. Abu-Raddad. Dean este de acord: „Pur și simplu nu avem dovezi clare ale unei scăderi de eficacitate suficiente pentru a ne alarma sau a ne distrage atenția de la obiectivul principal, care este vaccinarea a cât mai mulți oameni cu dozele inițiale”.
În ciuda lipsei de dovezi în favoarea oferirii de boostere acum, tot mai multe țări decid să le ofere grupurilor cu risc în următoarele săptămâni. După ce a respins inițial ideea inoculării cu a treia doză a majorității oamenilor, guvernul SUA o ia acum în considerare, potrivit știrilor. De asemenea, pe 29 iulie, Israelul a anunțat planurile de a oferi persoanelor cu vârsta peste 60 de ani o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Marea Britanie a elaborat planuri provizorii pentru a oferi vaccinuri celor peste 50 de ani, precum și altor grupuri cu risc ridicat, în această toamnă.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nature.com/articles/d41586-021-02158-6
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/booster-shot.html
Te-ar mai putea interesa și...