Ceasul inteligent (smartwatch) - cum funcționează și ce funcții utile are pentru sănătate

Ceasul inteligent sau smartwatch-ul este un dispozitiv portabil care poate fi purtat la încheietura mâinii și, la fel ca smartphone-ul, prezintă o interfață digitală, de tip touchscreen, cu aplicații funcționale pentru muncă, divertisment, informare și sănătate. Ceasurile tip smartwatch au devenit din ce în ce mai populare în ultima vreme, deși, în trecut, acestea erau utilizate în special de profesioniști în aviație, drumeții și expediții, precum și de atleți.

Acest lucru se datorează varietății de modele (în trecut existau doar câteva branduri de renume pe piață), precum și diversificării prețurilor. Așadar, dacă ești interesată de funcțiile de bază ale unui activity tracker, poți achiziționa un smartwatch la un preț extrem de rezonabil. Dacă, în schimb, îți dorești un produs mai sofisticat, de care să te poți folosi atât pentru informații cu privire la starea de sănătate, activitatea fizică zilnică, dar și pentru organizarea activităților legate de muncă (emailuri, alerte și notificări de muncă, gestionare a platformelor sociale), poți opta pentru un device mai complex și o investiție mai importantă. 

Modelele de ceasuri inteligente au atras simpatia consumatorilor din întreaga lume datorită funcționalității complexe, care include monitorizarea pulsului, a bătăilor inimii, precum și alte funcții vitale. Este ca și cum ai purta un mini computer la încheietură. În plus, pasionații de sport aleg ceasurile inteligente pentru a-și monitoriza efortul depus în timpul activităților fizice (numărul de pași, calorii arse, etc.). 

Deși ceasurile digitale există de decenii, unele având chiar și funcții matematice de bază, abia în 2010 companiile mari de tehnologie au început să lanseze ceasuri cu proprietăți de smartphone. Astăzi, majoritatea companiilor de tehnologie au, în gama de ofertă, smartwatch-uri, însă și acestea sunt dedicate mai multor categorii de consumatori. De exemplu, dacă îți place să mergi în drumeții, cu bicicleta sau să alergi la maratoane, vei opta pentru un ceas inteligent special conceput pentru monitorizarea rafinată a nivelului de efort depus și chiar pentru a te descurca în condiții dificile de drumeție (busolă, senzori, funcții de meteo de înaltă precizie, lanternă, etc.).

Cum funcționează un smartwatch?

Majoritatea smartwatch-urilor, fie că sunt concepute pentru uz zilnic, fie că sunt create pentru scopuri precise, prezintă o suită de funcții, printre care:

Alerte și notificări

Smartphone-urile afișează notificări pentru a-ți atrage atenția asupra evenimentelor și activităților importante din programul tău. Device-urile conectate la telefon, cum este și smartwatch-ul, pot să afișeze același tip de notificări, dar pot să îți ofere și informații specifice, cum ar fi alerte legate de nivelul tău de sedentarism. Așadar, dacă petreci mai mult de o oră în poziție șezută, ceasul îți poate da o alertă cum că este timpul să te ridici și să faci câțiva pași.

Aplicații

Pe lângă afișarea de alerte și notificări specifice, un smartwatch îți poate oferi o suită de aplicații utile pentru rutina ta de zi cu zi. Așadar, în funcție de ceea ce cauți de la un ceas inteligent, poți beneficia de aplicații  special menite pentru drumeții și trasee pe munte, pentru scufundări, jogging, yoga, exerciții de meditație, performanță intelectuală (jocuri și activități cognitive), somn și monitorizarea calității acestuia, dietă, etc.

Managementul informației consumate

Majoritatea ceasurilor inteligente, conectate la smartphone, pot controla și filtra informația care ajunge la tine, așa încât să citești exact ce te interesează. De exemplu, atunci când asculți muzică la telefon cu ajutorul căștilor, te poți folosi de smartwatch pentru a ajusta volumul muzicii și pentru a schimba sau reasculta anumite piese. De asemenea, smartwatch-ul îți poate trimite notificări când apare o știre nouă din canalele la care ești abonată sau când primești un email sau un mesaj nou.

Pentru a te bucura de acest beneficii, este important să îți sincronizezi telefonul cu smartwatchul, în măsura în care tehnologia ceasului inteligent îți permite. Așadar, cu cât vorbim de un model mai nou și de o versiune mai avansată, cu atât posibilitățile de sincronizare sunt mai mari. Desigur, această sincronizare este perfect controlată de tine. Pentru multe persoane, sincronizarea tuturor canalelor de comunicare (social media, aplicații de conversație, email, etc.) este supărătoare, deoarece alertele sunt activate simultan, pe telefon și pe ceas.

Așadar, rămâne la latitudinea ta ce alerte se activează pe ceas, în așa fel încât să nu fii „asaltată” de notificări de pe cele două device-uri. Un alt aspect important de care va trebui să ții cont este realizatea actualizării periodice de sistem a smartwatch-ului. Pentru a te bucura de toate opțiunile și beneficiile ceasului tău inteligent, este important să nu ignori alertele de actualizare a sistemului de operare. De regulă, acestea se fac automat, tu trebuie doar să îți dai acordul printr-un simplu click.

Răspunderea la mesaje prin vorbire

Majoritatea ceasurilor inteligente oferă funcția speech-to-text sau dictare vocală, acest lucru însemnând convertirea dictării în text. De exemplu, atunci când te afli la volan, poți răspunde la un mesaj scris prin vorbire – telefonul va converti mesajul tău vocal în text și îl va trimite automat.

Funcții de fitness

Dacă ești pasionată de sport, un smartwatch dedicat pentru fitness, va deveni aliatul tău. Deși nu este un smartwatch propriu-zis, fiind considerat mai mult un dispozitiv de monitorizare a efortului, un astfel de device oferă funcții de ceas inteligent de bază, cum ar fi ora și, în funcție de model, temperatura din aer. În plus, pe lângă numărul de pași efectuați și de calorii consumate, oferă informații despre bătăile inimii și puls.

GPS

Majoritatea ceasurilor inteligente includ, în prezent, un sistem GPS pentru localizare precisă și pentru a primi alerte și notificări în funcție de aceasta. 

Baterie de cursă lungă

Majoritatea ceasurilor inteligente de ultimă generație au o baterie foarte fiabilă, care să te țină cel puțin o zi de uz normal, în special la ceasurile concepute pentru efort fizic și activități de tip outdoor.

Funcții utile pentru sănătate

După cum spuneam, ceasurile inteligente includ numeroase funcții utile pentru monitorizarea semnelor vitale și a altor markeri de sănătate. De exemplu, ultimele device-uri apărute include numeroase funcții utile pentru sănătate, cum ar fi monitorizarea bătăilor inimii, a presiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii corporale. În plus, datorită funcțiilor complexe de monitorizare a sănătății inimii (funcții ECG), acesta poate preveni infarctul miocardic, prin transmiterea unor alerte puternice atunci când activitatea cardiacă devine anormală. 

Un astfel de device poate fi folosit și pentru măsurarea nivelului de efort în diverse activități sportive, precum alergat, ciclism, yoga. Tot acest smartwatch este și rezistent la apă, așa încât poate fi folosit și în activități sportive de apă, precum înot și scufundări. 

Popularitate

Ceasurile inteligente devin din ce în ce mai populare. Așadar, potrivit Satista, vânzările de smartwatch-uri au crescut, de la 5 milioane de unități pe plan global, în 2014, la aproximativ 141 milioane de unități, în 2018.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Superwatches - 4 Best Health Tracking Smartwatches
https://www.superwatches.com/health-tracking-smartwatches/ 
Lifewire - What Is a Smartwatch?
https://www.lifewire.com/an-introduction-to-smart-watches-3441381 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0