Ce trebuie sa stii despre antrax

Recent, in tara noastra au fost depistate de epidemiologi noi cazuri de antrax. Putina lume stie ca antraxul, o boala infectioasa grava, se poate gasi in mod natural in sol. Aceasta afecteaza animalele domestice, iar oamenii care intra in contact cu ele se imbolnavesc. De aceea este important sa recunoastem simptomele si modul in care ne putem infecta.

Ce este antraxul?

Antraxul este o boala infectioasa acuta cauzata de bacteria Bacillus anthracis, care formeaza spori. Acest bacil este cunoscut sub numele de bacilul antraxului sau bacilul carbunos. Cel mai frecvent, antraxul se intalneste la mamifere, cum ar fi vitele, oile si caprele, dar poate sa apara si la oameni, atunci cand acestia au fost expusi animalelor infectate sau au intrat in contact cu tesuturile care provin de la animalele infectate.

Cat de des intalnit este antraxul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Antraxul este foarte intalnit in regiunile agricole, acolo unde infectia poate afecta animalele. Oamenii infectati cu antrax, de regula, au intrat in contact cu animalele infectate sau au fost expusi la produsele acestor animale, in timp ce le ingrijeau. Muncitorii care sunt expusi la corpurile animalelor moarte sau care au intrat in contact cu produse de origine animala ce provin din acele tari in care antraxul este mai des intalnit se pot infecta astfel cu Bacillus anthracis.

Cum se transmite antraxul?

Infectia cu antrax se poate instala sub trei forme: cutanata (prin piele), inhalare (plamani) si pe cale gastrointestinala (digestiva). Sporii de la antrax pot trai in sol chiar si ani de zile, iar oamenii se pot infecta cu antrax prin manevrarea produselor si deseurilor de la animalele infectate sau inhaland sporii de antrax de la produsele animale contaminate. De asemenea, boala se poate raspandi daca persoanele mananaca un tip de carne care nu a fost suficient procesata termic, carne ce provine de la animalele infectate.

Care sunt simptomele antraxului?

Simptomele variaza in functie de modul in care boala a fost transmisa, dar, de obicei, acestea apar intr-un interval de 7 zile.

a) Pe cale cutanata

Aproximativ 95% din infectiile cu antrax au loc atunci cand bacteria patrunde printr-o taietura sau zgarietura de pe piele, de exemplu, cand individul intra in contact cu lana contaminata de la oi, cu pielea de la animale sau alte produse facute din blana animalelor infectate. Simptomele incep ca o umflatura ce da senzatia de mancarime, care seamana cu o muscatura de insecte, dar in curand, aceasta se transforma intr-o ulceratie nedureroasa, avand un diametru de 1-3 centimetri, iar in centru un punct negru. Glandele limfatice din zona adiacenta se pot umfla. Aproximativ 20% din cazurile netratate duc la deces.

b) Prin inhalare (plamani)

Simptomele initiale pot sa semene cu cele ale unei raceli banale, dar duc la probleme respiratorii severe si la soc, dupa cateva zile de la infectare. Antraxul inhalat este, de obicei, fatal.

c) Pe cale intestinala (sistemul digestiv)

Aceasta forma de antrax poate sa apara dupa consumul de carne contaminata si este caracterizata de o inflamatie acuta a tractului intestinal. Semnele initiale sunt greata, scaderea apetitului, voma si febra, urmate de durere abdominala, varsaturi cu sange si diaree severa. Intre 25% si 60% din cazuri sunt fatale.

Se poate transmite antraxul de la o persoana la alta?

Raspandirea directa, de la om la om, a antraxului este putin probabila. Boala nu este contagioasa, adica nu poate fi raspandita la alti oameni de la un pacient infectat. Din pacate, antraxul este folosit ca arma biologica in unele tari.

Exista tratament pentru antrax?

Medicii pot prescrie antibiotice eficiente. Pentru a fi eficient, tratamentul ar trebui initiat cat mai devreme posibil. Daca infectia este lasata netratata, boala poate fi fatala.

Ce se intampla daca te infectezi cu bacteria care cauzeaza antraxul?

Oamenii se imbolnavesc, de regula, intr-un interval de 1-7 zile de la expunerea la antrax, dar daca bacteria se afla in plamanii persoanei, poate dura chiar si 42 de zile pana sa se imbolnaveasca.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retine: antraxul nu este contagios, adica nu il poti lua la fel ca pe o raceala sau gripa.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0