Ce sunt infectiile nosocomiale si cum le recunosti

Prin infectii nosocomiale sunt acele infectii pe care un pacient le dezvolta in timpul spitalizarii. Mai sunt numite infectii intraspitalicesti.

Ce inseamna infectii dobandite in spital

Conform definitiei, o infectie nosocomiala este contractata din cauza unei infectii ori a unei toxine care exista intr-un anume loc, cum ar fi un spital. In prezent, termenul de "infectii nosocomiale" este folosit interschimbabil cu "infectii dobandite in spital".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Termenul de infectii nosocomiale se refera la orice afectiuni sistemice ori localizate care rezulta dintr-o reactie la un agent infectios ori la o toxina2. Clasificarea infectiilor nosocomiale este importanta si trebuie facuta diferenta. In mod normal, o perioada de 48 de ore de la internarea pacientului este folosita pentru a face diferenta intre infectiile dobandite in spital si infectiile dobandite in comunitate.

In cazul infectiilor contractate in unitati spitalicesti, exista anumite caracteristici:

- infectia trebuie sa apara pana la 48 de ore dupa internarea in spital

- pana la 3 zile dupa externarea pacientului

- pana la 30 de zile dupa o operatie

- intr-o unitate medicala, cand o persoana a fost internata din alte motive ce exludeau infectia.

Simptome infectii nosocomiale

Expertii spun ca simptomele unei infectii intraspitalicesti variaza in functie de tip. Cele mai frecvente tipuri de infectii luate din spital sunt: infectiile de tract urinar, infectiile ce apar la locul interventiei chirurgicale, gastroenterita, meningita si pneumonia.

Astfel, simptomele acestor tipuri de infectii pot fi: secretii purulente dintr-o rana sau leziune, febra, tuse, dificultate in respiratie, senzatia de usturime in timpul urinarii sau dificultate la urinare, durere de cap, greata, varsaturi, diaree.

Pacientii care dezvolta noi simptome in timpul sederii in spital vor avea si alte simptome, cum ar fi durerea la locul infectiei si iritatia zonei respective.

Cauze infectii nosocomiale

Exista mai multe tipuri de microorganisme care pot cauza infectii intraspitalicesti: bacteriile, fungii si virusurile se afla printre acestea. Doar bacteriile sunt cauza a aproape 90% dintre cazurile de infectii nosocomiale, spun specialistii1.

Pentru ca multi pacienti au sistemul imunitar compromis in timpul internarii in spital, acestia au un risc mai mare de a lua o infectie. Printre bacteriile care sunt responsabile de aparitia infectiilor dobandite in spital se afla: stafilococul auriu, E. coli, enterococcusul, Pseudomonas aeruginosa. Alti agenti care sunt implicati in infectiile dobandite in spital sunt: streptococii, acinetobacter, stafilococi coagulazo-negativi, Bacillus cereus, etc.

Cum se transmit aceste infectii

Este important sa cunoastem caile de transmitere ale acestor microorganisme. Bacteriile, fungii si virusurile se raspandesc in principal prin contactul direct, de la o persoana la alta persoana. Asta inseamna ca bacteriile se transmit prin intermediul mainilor murdare si prin instrumentele medicale (catetere, aparatele care ajuta pacientii sa respire si alte unelte folosite in spitale).

Agentii patogeni nosocomiali pot fi transmisi de la o persoana la alta, din mediul inconjurator sau din apa contaminata ori din alimentele contaminate, de la persoanele infectate, de pe pielea contaminata a personalului medical din spital sau prin contactul cu obiecte folosite la comun si cu suprafete folosite de aceleasi persoane.

Numarul cazurilor de infectii dobandite in spital poate sa creasca atunci cand exista situatii cand antibioticele sunt folosite in exces ori sunt folosite in mod necorespunzator. Din acest motiv, unele bacterii ajung sa fie rezistente la mai multe tipuri de antibiotice.

Tratament pentru infectii nosocomiale

Tratamentele pentru aceste probleme depind, desigur, de tipul infectiei. Medicul va recomanda antibiotice si odihna. Pentru a incuraja procesul de vindecare si pentru a impiedica deshidratarea, medicul va incuraja pacientul sa adopte o alimentatie sanatoasa, sa bea o cantitate optima de lichide si sa se odihneasca la pat.

Masuri prin care pot fi prevenite infectiile nosocomiale

Unele dintre masurile generale pentru a controla raspandirea acestor tipuri de infectii sunt:

- Analizarea unitatii de terapie intensiva, pentru a se vedea daca persoanele cu o infectie dobandita in spital trebuie sa fie izolate de ceilalti pacienti;

- Identificarea tipului de izolare necesara pentru acel pacient, pentru ca masura ajuta la protejarea altor pacienti si reduce riscul de infectie;

- Observarea igienei mainilor, ceea ce implica spalarea mainilor inainte si dupa atingerea oamenilor din spital;

- Personalul medical trebuie sa poarte echipamentul potrivit, cum ar fi manusi, halate si masti medicale;

- Curatarea corespunzatoare a suprafetelor, la intervalul de timp recomandat;

- Saloanele pacientilor trebuie sa fie bine ventilate.

Situatii in care infectiile nu sunt considerate a fi nosocomiale sunt1:

1. Infectiile care au fost prezente la momentul in care pacientul s-a internat in spital si care au devenit tot mai complicate, indiferent de schimbarile patogenilor sau simptomelor care rezulta intr-o noua infectie;

2. Infectiile care sunt dobandite prin placenta, din cauza unor boli precum toxoplasmoza, rubeola, sifilisul ori citomegalovirusul si care apar la 48 de ore dupa nasterea bebelusului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • 1"Nosocomial infections and their control strategies", publicat in 2015, in Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine.
  • 2"Nosocomial Infections: The Definition Criteria", publicat in 2012, in Iranian journal of medical sciences.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0