Ce semnifica alterarea vocii? Recomandari si remedii

Dupa un episod de raceala, dar si ca urmare a instalarii anumitor afectiuni, multe persoane constata ca persista o jena in gat care le afecteaza vocea, care le suna diferit sau pe care nu o mai pot redresa, in ciuda eforturilor repetate de "a-si drege vocea". Ar trebui să vă adresați medicului dacă vocea a fost răgușită de mai mult de trei săptămâni, mai ales dacă nu ați fost răcit.

De multe ori aceasta jena influenteaza comunicarea cu cei din jur, simpla vorbire generand tuse sau schimbarea vocii si chiar a rasului.

Cauzele modificarii vocii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele jenei in gat si afectarea vocii sunt multiple, de la amigdalita, infectia cu candida, inflamarea si afectarea laringelui sau problemele gastrice, precum refluxul gastro-esofagian dublat de un regim alimentar neadecvat, care prin iritatie pot influenta chiar si alterarea vocii. Alte cauze pot fi responsabile, precum :

  • Laringita 
  • Disfonia de tensiune musculară.
  • Tulburări neurologice ale vocii, cum ar fi disfonia spasmodică.
  • Polipi, noduli sau chisturi pe corzile vocale (leziuni necanceroase)
  • Afectiuni tiroidiene
  • Cancerul laringian

 

 

Problemele inflamatorii din sfera ORL, cum ar fi sinuzitele, cu afectarea rinofaringelui, dar si amigdalitele, inflamatia hipofaringelui, care pot evolua inspre laringite; acestea trebuie tratate prompt prin administraea de antiinflamatoare, instilatii nazale si inhalatii in rinofaringe, acolo unde se pot acumula secretii lipicioase, vascoase, care ajung in gat si produc iritatie.

Daca senzatia de presiune este insotita si de dureri ale anumitor zone ale fetei, fruntii sau obrajilor atunci cand ne aplecam, la sport sau pur si simplu, sa ne inchidem sireturile, trebuie sa mergem la medicul ORL pentru diagnosticarea si tratarea sinuzitelor, uneori cu tratament antibiotic sau chiar punctie. Dupa tratamentul sinuzitelor, daca cornetele nazale nu se micsoreaza spontan, se poate impune si un tratament cu radiofrecventa. Cand este depistata sinuzita se recomanda si controale stomatologice aprofundate, pentru identificarea unor infectii, posibile alveolite care au dus la generarea acesteia.

 

Infectia cu candida poate duce la iritarea rinofaringelui si alterarea vocii si se poate evidentia fie prin exudat rino-faringian, fie prin raclaj lingual, mai ales la o limba "incarcata". Recoltarea se efectueaza dimineata, pe nemancate, fara ca sa va spalati dintii sau sa beti apa, cu un recoltor steril care se va "sterge" suprafata limbii, recoltand eventuala ciuperca.  Exista si un test simplu de identificare a coloniilor de candida- dimineata, pe nemancate sau oricand, dar la doua ore dupa ultima masa, se aduna o cantitate mai mare de saliva in gura care se "scuipa" intr -un pahar transparent cu apa. Daca dupa 15 minute, in paharul privit in lumina apa ramane la fel de limpede inseamna ca saliva s-a dizolvat integral in apa si nu exista candida. In schimb, in prezenta infectiei fungice,  in paharul cu apa se pot observa cu ochiul liber coloniile dezvoltate, asemenatoare unor alge transparente.

Candidoza bucala se trateaza specific, cu antifungice locale si sistemice si se recomanda evitarea consumului de zahar. Clatirea gurii cu solutii diluate de bicarbonat de sodiu ajuta la calmarea gatului si leziunilor bucale, aplicarea de solutii de glicerina borazata cu nistatina, dar si administrarea de fluconazol in prize unice saptamanale, la recomandarea medicului.

Se pot impune inhalatii de mai multe ori pe zi, dar seara inainte de culcare obligatoriu (in ceai fierbinte de musetel se adauga ulei esential de eucalipt si de busuioc - cate 2 picaturi din fiecare); dupa ce se raceste se pot face spalaturi nazale - cu o seringa se pune ceai in nas si este  suflat inapoi afara, cu putere, procedura care ajuta la eliminarea secretiilor.

In gestionarea tusei persistente, iritative, un aminoacid acetilcisteina (ACC) se poate dovedi foarte eficient.

In cazul modificarii vocii se pune problema depistarii cauzei principale, alta decat iritatia locala. Pot fi implicate problemele traheo bronsice, in cazul bronsitelor cronice netratate, precum bronsita tabacica, dar pot fi implicate si unele probleme neurologice sau afectarea circulatiei cerebrale, de regula vertebro bazilare, posibil si pe fondul unei spondiloze cervicale, ce poate duce si la afectarea functiilor corzilor vocale.

In cazul vorbirii disfonice, cand nu se inchide foarte bine o coarda vocala, trebuie examinata si tiroida, intrucat sunt numeroase situatii in care nodulii localizati in grosimea glandei tiroide preseaza nervul laringelui si se instaleaza o usoara pareza.

Disfonia poate fi cauzată de producția excesivă de hormoni tiroidieni sau de hipertiroidism. Cea mai frecventă schimbare este reducerea frecvenței fundamentale  a vocii. Alte modificări pot include nu numai răgușeală, asprime și pierderea vocii, ci și voce tremata, intensitate redusă a vocii și respirație audibilă. Studiile de urmărire au arătat că modificările vocii sunt prezente la 27% dintre pacienții cu hipertiroidism și la 2%-98% dintre pacienții cu hipotiroidism.

Modificările vocii pot apărea chiar și în cazurile de insuficiență tiroidiană ușoară deoarece în laringe au fost găsiți receptori pentru hormoni tiroidieni, ceea ce demonstrează că hormonul tiroidian acționează asupra țesutului laringian. Hipotiroidismul poate provoca modificări notabile ale vocii, cum ar fi vocea scăzută, asprimea, gama redusă și oboseala vocală.

Cancerul de gât este o afecțiune foarte gravă care necesită îngrijiri medicale imediate. Raguseala cronica impune o evaluare de catre un otolaringolog pentru a exclude cancerul laringian. Este important să ne amintim că atenția promptă la modificările vocii facilitează diagnosticarea precoce.  Cancerul laringian este vindecabil dacă este diagnosticat în stadiile incipiente.

Ce este de facut?

Este foarte important sa tineti un regim alimentar fara rece, acru, condimentat si fara bauturi acidulate pentru ca poate fi vorba despre o iritatie faringiana generata de fumat sau boala de reflux gastro-esofagiana, prea multe alimente acre si acide in alimentatie, alergii sau sensibilitate la detergenti sau cosmetice.

Se pot administra antiinflamatoare locale (gargara sau spalaturi cu tantum verde, voseptol, septogal, spary- bioparox).

Pentru profilaxia candidei, dupa spalarea dintilor si clatire, se poate face gargara cu o lingurita de bicarbonat de sodiu la un pahar de apa.

In cazul senzatiei de "nod in gat" fara o cauza distincta, posibil pe fond emotional, la persoanele cu diverse tulburari de anxietate sau care traverseaza o perioada mai intensa din punct de vedere emotional si le este dificil sa vorbeasca, se poate recomanda ceai de sunatoare sau  tinctura de VALERIANA - cate 30 picaturi in putina apa, la minim 10 ore sau se pot face inhalatii si gargara cu ceai de musetel caldut, la care se adauga  2-3 picaturi  de ulei volatil de busuioc si eucalipt.

Sunt de preferat lichidele calde precum ceaiul de tei cu putina miere sau supa, care  vor ajuta să vă calmați gâtul iritat. Ceaiul verde, care este plin de antioxidanți, poate ajuta, de asemenea, la facilitarea vindecării.

Beti  lichide calde de patru sau cinci ori pe zi, sau după cum este necesar pentru a-ți calma durerea. Evitați băuturile cu cofeină precum cafeaua și ceaiul negru, deoarece pot duce la deshidratare, dar si laptele dulce.  Când beti lapte, acesta crește cantitatea secretiilor de mucus din spatele nasului și al gâtului, care determina iritatie, afectarea vocii și pusee de tuse, pentru a elibera gatul de secretii. Dresul frecvent al vocii poate deteriora corzile vocale.

 

Sursa foto: Shutterstock

Voice Characteristics in Patients with Thyroid Disorders, 2019, Lejla Junuzović-Žunić,corresponding author1 Amela Ibrahimagić,1 and  Selma Altumbabić2

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0