Buze învinețite: cauze, diagnostic și tratament

În anumite situații medicale, oamenii pot avea o nuanță albăstruie a buzelor. Buzele albastre pot fi o formă de cianoză, termenul care definește colorarea albăstruie a pielii și a mucoaselor. Acest lucru poate apărea din cauza unui deficit de oxigenare, atunci când nu există suficient oxigen în sânge, în zona respectivă a corpului.

Simptome buze vinete, cianoză

În cazul pacienților cu această afecțiune, buzele capătă o nuanță albastră închisă, care arată neobișnuit. Cuvântul cianoză este derivat din cuvântul „cian”, care semnifică o culoare albastră-verzuie.
Diferitele tipuri de cianoză pot arăta distinct în funcție de culorea pielii. De aceea, ar putea fi mai greu să observi buzele albastre în cazul unei persoane cu o nuanță mai închisă a pielii.

Buzele albastre apar adesea împreună cu modificări cianotice de culoare în alte părți ale corpului. Cel mai probabil este văzut pe zone ale corpului care au un strat subțire de piele, cu multe vase de sânge subiacente. De exemplu, s-ar putea să observi o culoare albăstruie și în următoarele zone:
•    limbă;
•    gingii;
•    unghii;
•    lobii urechii;
•    nas;
•    vârfurile degetelor de la mâini și de la picioare.

Dacă ai o decolorare albăstruie a multor părți ale pielii, pe lângă buzele albastre, aceasta se numește cianoză centrală și indică, în general, o afecțiune care trebuie tratată mai urgent în comparație cu celelalte situații.

Mai mult decât atât, cianoza periferică afectează de regulă, doar mâinile și picioarele, deoarece vasele de sânge din aceste zone scad în diametru, se micșorează în anumite situații, cum ar fi ca reacție la frigul intens. Buzele albastre este mai probabil să fie asociate cu o cianoză centrală decât cu una periferică.

Schimbările cianotice, precum buzele albastre pot apărea brusc. În alte circumstanțe, modificarea s-ar putea întâmpla mai treptat. Culoarea buzelor albastre ar trebui să dispară după ce se tratează problema medicală de bază.

Cauze buze vinete 

Buzele albastre și alte forme de cianoză nu sunt boli în sine. Mai degrabă, acestea indică prezența unei afecțiuni medicale principale și, de obicei, arată că o parte a corpului nu primește suficient oxigen. În plus, buzele vinete ar putea fi, de asemenea, ocazional, cauzate de expunerea la temperaturi foarte scăzute. În general, buzele albastre și alte caracteristici cianotice pot fi găsite la persoanele cu o varietate de afecțiuni medicale diferite.

Bolile de inimă sunt o cauză potențială majoră care trebuie investigată. La un nou-născut, ar putea fi un semn al unei probleme cardiace congenitale, care ar putea necesita o intervenție chirurgicală. La un adult, ar putea fi un semn de insuficiență cardiacă, o problemă a valvei cardiace sau un alt tip de problemă de sănătate a inimii.

Afecțiunile pulmonare grave sunt o altă cauză posibilă. Multe dintre aceste probleme medicale ale plămânilor, precum astm, embolie pulmonară, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau pneumonie pot duce la apariția de buze vinete și la alte simptome caracteristice cianozei. 

O altă cauză probabilă ar putea să fie și o afecțiune medicală gravă a sistemului nervos central. Dacă creierul determină pacientul să respire mai puțin frecvent decât în mod normal, provocând hipoventilație, aceasta poate provoca buze albastre. Spre exemplu, această situație se poate întâmpla în timpul unei supradoze de medicamente, a convulsiilor sau crizelor tonico-clonice sau a unei sângerări majore în interiorul creierului.

Mai mult decât atât, printre cauzele potențiale care determină apariția de buze vinete, putem să includem și:
•    apneea obstructivă în somn;
•    altitudinile foarte mari;
•    șocul, care reprezintă o stare clinică extremă, caracterizată  de scăderea fluxului de sânge oxigenat necesar funcționării organelor vitale;
•    intoxicarea cu monoxid de carbon;
•    tulburările genetice ale sângelui, cum ar fi hemoglobinopatia.

Rareori, buzele albastre și alte caracteristici cianotice ar putea fi cauzate de expunerea la o toxină, cum ar fi sărurile de argint sau la anumite medicamente, cum ar fi amiodarona. Aceste situații, denumite pseudocianoze, nu indică o deficiență a cantității de oxigen în sânge. În fapt, chiar dacă sunt îngrijorătoare, buzele vinete nu indică neapărat, că o parte a corpului tău suferă deteriorări din cauza lipsei de oxigen.

Spre exemplu, un copil născut cu anumite boli de inimă ar putea avea buze albastre și niveluri mai mici decât cele normale de oxigen transportat în sânge. Cu toate acestea, este posibil ca micuțul să primească suficient oxigen în țesuturi, astfel încât să corpul să nu-i fie afectat. De asemenea, alte mecanisme din organism ar putea să compenseze această problemă, cel puțin temporar, cum ar fi prin producția crescută de celule roșii în sânge. Pe de altă parte, absența buzelor albastre sau a altor simptome caracteristice cianozei nu înseamnă neapărat că o persoană nu primește suficient sânge oxigenat către toate părțile corpului.

Diagnostic buze vinete

Dacă ai buze vinete, este important să investighezi cu promptitudine cauza care stă la baza apariției acestui simptom. În funcție de situație, buzele albastre s-ar putea să nu reprezinte o urgență în adevăratul sens al cuvântului, care să-ți pună viața în pericol. Cu toate acestea, trebuie evaluată într-un timp cât mai scurt, pentru că orice cauză medicală existentă trebuie tratată.

Evaluarea pe care ți-o vor face specialiștii se bazează, în mare parte, pe istoricul tău medical, adică pe problemele medicale anterioare, dar și pe simptomele actuale cu care te confrunți. De asemenea, examinarea medicală poate oferi informații-cheie despre inima, plămânii și alte organe importante ale corpului tău.

Mai  mult decât atât, este important să-ți examinezi corpul folosind o iluminare bună, pentru a indentifica dacă și alte zone ale corpului prezintă modificări de culoare caracteristice cianozei. Mai precis, trebuie verificate, și alte zone predispuse la cianoză, în special, cavitatea bucală, limba, mâinile și picioarele. Totodată, este esențial să verifici dacă există modificări ale formei vârfurilor degetelor, denumite „clubbing”, care ar putea însemna o problemă pe termen lung a reducerii oxigenului transportat în sânge.

În plus, multe teste îl vor putea ajuta pe medicul tău să determine dacă buzele tale albastre reprezintă o urgență medicală și pot oferi, de asemenea, indicii despre potențiale afecțiuni, care reprezintă cauze de bază. Unele dintre aceste teste ar putea include:
•    hemoleucogramă;
•    examen AI (măsurare gaze arteriale din sânge), efectuat pe sângele prelevat dintr-o arteră, care oferă o viziune rapidă asupra cantității de oxigen și dioxid de carbon din sângele arterial;
•    co-oximetrie, care poate măsura: deoxihemoglobina, oxihemoglobina, carbohemoglobina, methemoglobina;
•    raze x, radiografie în zona pieptului;
•    tomografie computerizată (CT);
•    electrocardiogramă (EKG);
•    ecografie cardiacă.

Așadar, tratarea diagnosticului depinde de situația clinică specifică. Buzele albastre care sunt prezente la naștere provin adesea, dintr-un defect cardiac congenital. La un adult cu o afecțiune cronică, cum ar fi bronhopneumopatia cronică obstructivă(BPOC), ar putea fi un semn că starea lui de sănătate s-a agravat.

La sugari, o afecțiune de obicei, inofensivă numită acrocianoză poate provoca temporar, o nuanță albăstruie a brațelor și picioarelor și ar trebui să dispară atunci când copilul este încălzit. Acrocianoza poate afecta uneori, zona din jurul gurii, dar buzele albastre în sine, nu sunt de obicei, prezente.

Tratament buze vinete

Tratamentul în cazul unor buze vinete diferă în funcție de cauza medicală principală a fiecărui pacient. Medicul este important să se asigure că ai căile respiratorii libere, clare, că  poți respira și că poți primi suficient oxigen în corpul tău. În unele situații, va trebui să respiri oxigen suplimentar sau s-ar putea să ai nevoie de un ventilator pentru a te ajuta să respiri corespunzător.

Pentru o afecțiune, precum bolile cardiace congenitale, în cele din urmă, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Alte cauze medicale care produc buze vinete vor avea nevoie de alte tratamente, cum ar fi antibioticele pentru pneumonie sau medicamente diuretice pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.

În fapt, cianoza și implicit, buzele vinete reprezintă un simptom al multor afecțiuni medicale diferite, iar tratamentul va depinde de cauza de bază.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Very Well Health: „An Overview of Blue Lips”, https://www.verywellhealth.com/blue-lips-5082283
NHS: „Blue skin or lips (cyanosis)”, https://www.nhs.uk/conditions/blue-skin-or-lips-cyanosis/
The American Journal of Medicine: „Cyanosis”, https://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2812%2900904-7/fulltext


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0