Buletinele de știri cresc stresul și înrăutățesc sănătatea inimii [studiu]

Urmăritul frecvent al buletinelor de știri crește enorm stresul unei persoane, conducând spre anxietate, depresie și îmbolnăvirea inimii. Cum poți scăpa de urmăritul compulsiv al știrilor și de efectele negative pe care acestea le pot avea asupra sănătății?

Stresul cumulativ poate duce la anxietate și depresie, care pot avea efecte de lungă durată asupra sănătății fizice. Experții spun că în această perioadă de pandemie stresul este cel mai des întâlnit factor care contribuie la apariția bolilor de inimă. Având în vedere că este foarte ușor să te pui la curent cu ce se întâmplă în țară și în lume în fiecare minut al zilei, știrile sunt o sursă inepuizabilă de stres: acestea te expun, practic, la „straturi” repetate de stres pe tot parcursul zilei.

Știrile trebuie urmărite cu măsură pentru a nu genera stres continuu

În cazul în care nu ai un serviciu care să îți pretindă să urmărești constant știrile, nu e cazul să stai mereu cu ochii la televizor sau pe diverse site-uri pentru a afla ultimele noutăți, sunt de părere experții în sănătate. Este firesc să vrei să fii informat, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să urmărești știrile non-stop, cu atât mai mult din surse alarmiste. 

Mai indicat este, spun savanții, să urmărești știrile provenite din surse de încredere, care oferă informații verificate și bazate pe dovezi clare, de cel mult două ori pe zi: dimineața și seara. În acest mod, poți gestiona efectul mental al știrilor asupra creierului și eventualul stres apărut în urma impactului acestora.

Se știe că nivelurile mai ridicate de stres ne pot menține într-o stare continuă de genul „luptă sau fugi”, ceea ce duce la producerea de cortizol suplimentar. Acest lucru înseamnă că, din cauza nivelului crescut de hormon al stresului, organismul este tensionat și mereu în priză. Acel stres cumulativ, spun oamenii de știință, se poate traduce prin risc crescut de probleme cardiace, diabet și multe altele. Bolile mentale, cum ar fi depresia și anxietatea, mai ales atunci când nu sunt tratate, pot crește riscul de afecțiuni cronice precum diabetul, evenimentele cardiace și bolile de inimă și pot complica simptomele astmului.

Ce strategii funcționează pentru a reduce stresul?

Pentru a reduce consecințele stresului, încearcă să te concentrezi asupra comportamentelor sănătoase pentru inimă care pot reduce riscul de boală, cum ar fi exercițiile fizice, adoptarea unei diete echilibrate și găsirea unor modalități de a menține o atitudine pozitivă. Dacă ai deja factori de risc pentru bolile de inimă, este important să ceri sfatul medicului pentru a te asigura că stresul nu îți înrăutățește starea.

Găsește modalități de a „șterge” efectele acelor straturi succesive de stres cauzate de știrile negative: nu mai urmări știrile pe tot parcursul zilei, nu mai verifica e-mail-ul de serviciu după terminarea orelor de program și, nu mai puțin important, învață să-ți calmezi mintea în apropierea orei de culcare. Citește, mai degrabă, un site umoristic sau unul pe care găsești informații pozitive despre progresele tehnologice și științifice, știri încurajatoare despre copiii olimpici sau știri emoționante despre felul în care diverse comunități își oferă ajutorul pentru rezolvarea unor probleme sociale sau de mediu și așa mai departe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, spun experții, indiferent de activitățile tale obișnuite, trebui să-ți faci timp pentru a-ți odihni corpul și pentru a dormi bine, deoarece în acest fel contribui la menținerea stării bune de sănătate fizică și psihică. Cu cel puțin o oră înainte de culcare, stai departe de orice sursă de știri cu potențial stresant și citește o carte cu o acțiune plăcută, scrie într-un jurnal, participă la un joc de tip boardgame cu membrii familiei sau pregătește-ți o baie caldă și o lampă de aromaterapie care să te ajute să te relaxezi.

În lupta împotriva stresului, și mâncarea îți este aliat de nădejde. Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai mult decât ai nevoie, să apelezi la dulciuri sau la alimente pline de grăsimi nesănătoase atunci când ești stresat. Dimpotrivă, o dietă sănătoasă este cea care te ajută să combați stresul și să ai mintea mai limpede. Ce înseamnă acest lucru? Alege să ai în alimentație un aport mai mare de legume proaspete sau pregătite în așa fel încât să își păstreze calitățile nutritive (mai degrabă fierte, la abur sau la cuptor decât prăjte) și fructe, un aport moderat de leguminoase și cereale integrale și un aport mai mic de carne, ouă, lactate și grăsimi.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), în gestionarea stresului sunt importante și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool. Nu trebuie neglijat, însă, exercițiul fizic regulat, care contribuie la minimizarea stresului și ajută la obținerea unui somn mai bun.

Cum să-i ajuți pe cei dragi care au probleme cu stresul?

Ți se pare că persoanele dragi par copleșite de știrile negative din această pandemie? Ai impresia că sunt mai obosite, mai iritabile ori s-au izolat prea tare? Toate acestea pot fi semne ale unui stres intens, așa că încearcă, pe cât posibil, să dai o mână de ajutor. Fie că e vorba de rude, prieteni sau colegi, dacă ți se pare că o persoană este extrem de stresată sau însingurată, întreab-o cum se simte, oferă-te să o asculți dacă vrea să stea de vorbă și încurajeaz-o să urmărească mai puțin știrile și să se angajeze în activități care să-i facă plăcere.

Nu trebuie să ținem în noi lucrurile negative care ni se întâmplă sau despre care auzim și ne afectează. E bine să găsim persoane de încredere cărora să ne confesăm sau cel puțin să avem un jurnal în care să scriem tot ce ne deranjează. În acest fel, nu doar că ne mai eliberăm de stres, ci putem înțelege mai bine evenimentele și putem chiar să găsim rezolvări la ceea ce ne frământă. 

La fel de important este să avem răbdare cu noi înșine și cu cei dragi și să ne amintim că majoritatea neplăcerilor sunt temporare și că în cele din urmă vom găsi o cale de rezolvare. Este important să acceptăm ceea ce nu putem controla și să rămânem plini de speranță.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UC San Diego Health - Stressed Out By the News? Here's Tips to Help Cope
https://myhealth.ucsd.edu/RelatedItems/6,1649953938
CDC - Coping with Stress
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0