Bolile cardiace apar de timpuriu la persoanele obeze

Potrivit unui studiu nou, persoanele supraponderale si obeze tind sa dezvolte boli cardiace la o varsta frageda, suferind de boli cronice o perioda mult mai indelungata decat persoanele cu o greutate normala.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele supraponderale tind sa aiba o speranta de viata asemanatoare sau usor mai mica decat persoanele cu greutate normala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dar bolile cardiace apar cu 1,8 ani mai devreme la femeile supraponderale de varsta mijlocie fata de cele cu o greutate normala, si cu 4,3 ani mai devreme in cazul celor obeze, au mai adaugat acestia. In acelasi timp, barbatii obezi de varsta mijlocie sufera de boli cardiace cu 3,1 ani mai devreme decat cei cu o greutate normala. Cu toate acestea, barbatii supraponderali tind sa dezvolte boli cardiace in acelasi timp si sa traiasca la fel de mult ca cei cu o greutate normala.

Aceste constatari arata ca desi unele persoane ar putea sa beneficieze de asa- numitul „paradox al obezitatii”, conform caruia persoanele supraponderale traiesc mai mult decat cele cu o greutate normala, e posibil ca acei ani suplimentari sa fie plini de suferinta si nefericire, a spus liderul echipei de cercetare dr. Sadiya Khan, instructor al Northwestern University’s Feinberg School of Medicine (Scolii de Medicina Feinberg a Universitatii Northwestern) din Chicago. „Persoanele supraponderale traiesc intr-adevar aproape la fel de mult” a precizat Khan. „Diferenta este data de perioada in care traiesc suferind de boli cardiovasculare, pentru ca dezvolta bolile respective de timpuriu”.

Pentru acest studiu, Khan si colegii sai au reunit participanti de la 10 proiecte de cercetare diferite, ajungand la un grup de aproximativ 73.000 de persoane de varsta mijlocie, media fiind de 55 de ani. La momentul inscrierii la studiu, toti participantii erau sanatosi si nu sufereau de boli cardiovasculare.

Indicele de masa corporala mediu sau IMC (care masoara grasimea corporala in functie de greutate si inaltime) a fost de 27,4 la barbati si 27,1 la femei. Indicele mai mare de 25 este considerat supraponderal si peste 30 obez, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite).

Pe parcursul anilor de monitorizare, putin peste 13.450 de persoane au suferit un eveniment cardiac, definit ca insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral sau diagnostic de boala cardiaca.

Cercetatorii au descoperit ca spre deosebire de persoanele cu IMC normal, riscurile de dezvoltare de boli cardiace pe parcursul vietii au fost mai ridicate la adultii supraponderali si obezi.

Spre exemplu, femeile supraponderale de varsta mijlocie erau cu 32% mai predispuse sa dezvolte boli cardiace de-a lungul vietii fata de femeile cu o greutate normala, in timp ce barbatii supraponderali erau cu 21% mai predispusi sa dezvolte boli cardiace. Femeile si barbatii obezi erau cu 67% , respectiv 85% mai predispusi sa dezvolte boli cardiace.

In medie, persoanele cu IMC normal tindeau sa se bucure de mai multi ani fara a suferi de boli cardiace.

Persoanele supraponderale si obeze „au dezvoltat (boli cardiace) la o varsta mult mai frageda si au trait mai mult, confruntandu-se cu un risc mult mai ridicat de boala coronariana si insuficienta cardiaca” a spus Khan.

Este posibil ca persoanele supraponderale sa beneficieze de pe urma unui eveniment cardiac, in sensul ca un atac de cord sau accident vascular cerebral l-ar determina pe medic sa le acorde ingrijiri medicale sporite, a precizat dr. Robert Eckel, presedintele departamentului de ateroscleroza al Campusului Medical Denver Anschutz din cadrul Universitatii din Colorado. Acesta nu a participat la studiu.

„Daca sunteti obez sau supraponderal, patru ani de supravietuire dupa un eveniment cardiovascular poate fi o perioada destul de mare, dar cred ca se datoreaza faptului ca aceste persoane urmeaza un tratament mai agresiv in ceea ce priveste factorii de risc” a mai adaugat Eckel, care este si directorul Clinicii Lipid din cadrul Spitalului Universitatii din Colorado.

Khan urma sa prezinte constatarile la o conferinta a American Heart Association (Asociatiei Americane a Inimii) din Portland, Oregon. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.
 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0