Boala Alzheimer la pacienții vârstnici cu COVID-19: mecanisme potențiale și măsuri preventive

Infecția cu SARS CoV-2 ar putea declanșa o creștere a cazurilor de demență, spun experții în Alzheimer. Pandemia COVID-19 în curs de desfășurare ar putea provoca o creștere semnificativă a numărului de pacienți cu demență pe termen lung, a declarat Asociația “Alzheimer Disease International”.

Simptomele cognitive pe termen lung din COVID-19 par să difere în funcție de vârstă. Depresia, anxietatea și tulburările de somn sunt mai frecvente în rândul tinerilor, iar pierderile de memorie și tulburările de vorbire sunt mai frecvente la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, a spus dr. Gabriel de Erausquin, director al Laboratorului pentru Dezvoltarea, Modularea și Reparația Creierului de la Glenn Biggs, Institutul Alzheimer și Tulburări Neurodegenerative din San Antonio.

Potrivit unuia dintre noile studii prezentate joi, persoanele care își pierd simțul mirosului sunt mai susceptibile de a experimenta tulburări cognitive, care pot apărea ca pierderi de memorie sau probleme de vorbire. Pierderea mirosului prezice, de asemenea, severitatea modificărilor creierului și a declinului cognitiv la persoanele cu boala Alzheimer.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

"Dacă aveți o pierdere a mirosului, nu veți avea neapărat tulburări cognitive, dar dacă aveți, cu cât pierderea mirosului este mai severă, cu atât va fi mai gravă pierderea memoriei", a spus de Erausquin, care conduce în present cercetări asupra unui grup în creștere de peste 300 de argentinieni cu vârste de peste 60 de ani care au avut infecția.

O echipă de cercetători a raportat la începutul acestui an un număr crescut în ceea ce privește numărul de pacienți cu Alzheimer și alte forme de demență, considerând că  inflamația creierului și mini-accidentele vasculare cerebrale observate la pacienții cu COVID-19 îi pot expune unui risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer și demențele vasculare.

Vârsta avansată se corelează cu morbiditate și mortalitate mai ridicate în rândul pacienților afectați de boala generată de coronavirus 2019 (COVID-19). 

Deoarece inflamația sistemică și simptomele neurologice sunt, de asemenea, frecvente în cazurile severe de COVID-19, există îngrijorarea că infecția poate duce la afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer 

Într-o revizuire recentă, s-au sintetizat posibilele mecanisme prin care infecția cu sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), agentul cauzal al COVID-19, poate provoca Alzheimer la pacienții vârstnici cu COVID-19.

Mecanismele potențiale includ activarea inflammasomului NLRP3 și eliberarea IL-1β, hiperactivarea sistemului renină-angiotensină, activarea imună înnăscută, stresul oxidativ, infecția virală directă și afectarea directă a celulelor β citolitice. 

Terapiile antiinflamatorii, inclusiv inhibitori TNF-α și antiinflamatoare nesteroidiene, antioxidanți precum vitamina E, intervenția nutrițională, activitatea fizică, controlul glicemiei și vaccinarea sunt propuse ca măsuri preventive pentru a minimiza riscul de boala Alzheimer la pacienții  COVID-19. 

Deoarece mai mulți factori de risc pentru boala Alzheimer pot converge în timpul infecției severe cu SARS-CoV-2, neurologii ar trebui să fie atenți la simptomele potențiale ale bolii Alzheimer și să pună în aplicare activ măsuri preventive la pacienții care prezintă simptome neuropsihiatrice și la pacienții cu risc ridicat, cum ar fi vârstnicii.


 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Alzheimer's disease in elderly COVID-19 patients: potential mechanisms and preventive measures Haili Wang, Juan Lu, Xia Zhao, Rongyin Qin, Neurol Sci. 22 septembrie 2021


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0