Beneficiile vaccinării anti-COVID-19 pentru adolescenți, mai mari decât riscurile

Vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer a fost asociat cu cazuri rare de miocardită la adolescenți și adulți tineri, în special la bărbați. Însă beneficiile vaccinului depășesc riscurile pentru fiecare grupă de vârstă, spun experții.

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, care poate afecta și sistemul electric al acestui organ, reducându-i capacitatea de a pompa și provocând un ritm cardiac anormal. Boala este cauzată de obicei de io infecție virală, dar poate rezulta dintr-o reacție la un medicament sau poate face parte dintr-o afecțiune inflamatorie generală. Semnele și simptomele includ dureri toracice, oboseală, dificultăți de respirație și aritmii. În cele mai multe cazuri, persoana afectată își revine singură sau cu tratament minim, ducând la o recuperare completă.

Începând cu data de 11 iunie 2021, sistemul CDC de raportare a evenimentelor adverse a înregistrat 323 de cazuri confirmate din SUA de miocardită, la scurt timp după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 29 de ani, potrivit datelor prezentate la o reuniune a Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În cele mai multe dintre aceste cazuri, pacienții au prezentat dureri în piept și dificultăți de respirație în termen de patru zile după doza a doua a vaccinului anti-COVID-19. Majoritatea acestor persoane au fost spitalizate și, dintre acestea, cele mai multe au fost externate din spital după câteva zile.

Miocardita, efect secundar rar al vaccinului de la Pfizer la bărbații tineri

Acest efect secundar pare să fie rar, datele colectate sugerează că rata miocarditei după vaccinul anti-COVID-19 la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 39 de ani este de 12,6 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. Totuși, pentru bărbații tineri, rata este mai mare, până la 66 de cazuri la 1 milion de persoane.

Cu toate acestea, datele au arătat un beneficiu clar al vaccinului în comparație cu riscul de miocardită pentru toate grupele de vârstă. Reprezentanții CDC spun că, pentru fiecare milion de adolescenți vaccinați, se vor preveni aproximativ 5.700 de cazuri de spitalizare cauzată de COVID-19 în rândul grupelor de populație aflate la risc de boală gravă. 

Experții subliniază, însă, necesitatea unei monitorizări ulterioare a acestor pacienți tineri pentru a evalua riscurile potențiale pe termen lung ale miocarditei și pentru a afla cum să gestioneze cazurile de miocardită dacă apar după prima doză. Recomandările preliminare ale CDC spun că persoanele care suferă de miocardită după prima doză ar trebui să amâne a doua doză până când se cunosc mai multe informații.

Cert este, potrivit CDC, că miocardita este un efect secundar extrem de rar și doar un număr foarte mic de oameni îl vor avea după vaccinare. Este important de precizat că pentru tinerii fac miocardită, afecțiunea este una în general ușoară, din care pacienții își revin adesea singuri sau cu tratament minim. În acest context, CDC recomandă în continuare vaccinarea anti-COVID-19 pentru toate persoanele cu vârsta de 12 ani și peste.

Și o echipă de cercetare din Israel a găsit o posibilă legătură între vaccinul de la Pfizer-BioNTech anti-COVID-19 și cazurile de inflamație cardiacă la bărbații tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, potrivit unui raport prezentat de Ministerul Sănătății din Israel. Raportul a concluzionat că aproximativ 1 din 5.000 de bărbați cărora li se administrează vaccinul pot prezenta acest efect secundar, cunoscut sub numele de miocardită.

Cercetătorii au anunțat peste 200 de cazuri de miocardită în Israel care au apărut în timpul vaccinării împotriva COVID-19, mai ales după a doua doză, din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate în toată țara până în mai 2021. Acest lucru înseamnă că rata este de 1 din 50.000 de persoane vaccinate. Însă, cum majoritatea persoanelor care au dezvoltat miocardită erau bărbați tineri, între 16 și 24 de ani (care reprezentau 10% din populația vaccinată), rata estimată este de 1 din 5.000. Potrivit Organizației Naționale pentru Tulburări Rare, bărbații mai tineri au, în general, un risc mai mare decât femeile să sufere de miocardită.

Savanții concluzionează și în acest caz că beneficiile vaccinării depășesc riscurile, având în vedere că marea majoritate a cazurilor de miocardită observate după vaccinare au fost ușoare și au răspuns bine la medicamentele antiinflamatorii.

Ca răspuns, compania Pfizer a declarat că este la curent cu constatările rapoartelor, dar că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între miocardită și vaccinul anti-COVID-19. O dificultate în a stabili precis dacă vaccinul este legat de miocardită este că rata reală a miocarditei în populația generală este neclară. 

Medicii cred că rata generală a miocarditei este de aproximativ două până la trei cazuri la 100.000 de persoane pe an, dar ar putea fi mai mare, deoarece nu toate cazurile sunt neapărat raportate. Mai mult, miocardita în sine este de obicei cauzată de o infecție virală, în special de virusuri cunoscute sub numele de enterovirusuri, iar în această perioadă caldă a anului, medicii observă de obicei o creștere a cazurilor de enterovirus, ceea ce face dificilă stabilirea unei legături clare cu vaccinului anti-COVID-19.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer, în general bine tolerat de copii și adolescenți

Uniunea Europeană (UE) a autorizat în luna mai 2021 administrarea vaccinului de la Pfizer pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani. Decizia UE s-a bazat pe datele dintr-un studiu clinic de fază 3, care a înscris 2.260 de participanți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care au primit două doze de 30 μg de vaccin. 

Rezultatele acestui studiu, care au fost publicate în New England Journal of Medicine pe 27 mai 2021, au arătat o eficacitate a vaccinului de 100% la participanții cu sau fără infecție prealabilă cu SARS-CoV-2 și răspunsuri solide ale anticorpilor. În cadrul studiului, vaccinul a fost, de asemenea, în general bine tolerat, iar participanții continuă să fie monitorizați pentru protecție și siguranță pe termen lung (sunt urmăriți încă doi ani după a doua doză).

În plus, studiul pediatric care evaluează siguranța și eficacitatea vaccinului COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 11 ani este în curs de desfășurare. Pfizer și BioNTech se așteaptă să trimită cerere pentru o autorizație de utilizare de urgență (de exemplu, în SUA) sau o variantă la autorizațiile de comercializare condiționată (de exemplu, în UE) pentru două cohorte, copii sub 5 ani și copii între 5-11 ani, în luna septembrie 2021. Citirea datelor și depunerea cererii pentru cohorta de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani sunt așteptate pentru al patrulea trimestru al anului 2021. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Live Science - COVID-19 vaccine benefits 'clearly' outweigh risks of rare myocarditis in teens, CDC says
https://www.livescience.com/covid-19-vaccine-myocarditis-teens-cdc-meeting.html
Ministry of Health - Surveillance of Myocarditis (Inflammation of the Heart Muscle) Cases Between December 2020 and May 2021 (Including)
https://www.gov.il/en/departments/news/01062021-03
Reuters - Israel sees probable link between Pfizer vaccine and myocarditis cases
https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-sees-probable-link-between-pfizer-vaccine-small-number-myocarditis-cases-2021-06-01/
Pfizer - Pfizer and BioNTech Receive First Authorization in European Union for COVID-19 Vaccine in Adolescents
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-receive-first-authorization-european


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0