Tot ce ai nevoie pentru a intra in forma

Există mai multe căi prin care putem ajunge la rezultatul dorit, în acest caz, pentru a intra în formă. Sunt foarte multe tipuri de antrenament care mai de care în pas cu trendurile, multe tipuri de diete, planuri alimentare speciale și așa mai departe. Unele au la bază știința sau cel puțin o poveste de succes în spate care să îți dea impulsul necesar pentru a porni, altele sunt create, cum se spune, „după ureche” și pot să facă mai mult rău. De ce ai nevoie, deci, pentru a intra în formă și a te menține? Poți răspunde că de o alimentație potrivită sau că de mișcare regulată, și nu greșești. Însă mai este un ingredient: încrederea.

Dacă privim puțin cu atenție la cele spuse mai sus, aceste rânduri ne pot da acel impuls de la exterior de care avem nevoie pentru a ne dori să întrăm în formă. Însă, un secret al meu și al clienților mei care reușesc să ajungă și să se țină în formă este acesta: totul pornește de la interior! Dacă ai un psihic puternic și încrederea în tine există, atunci acesta este ingredientul de care ai nevoie pentru a reuși.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Încrederea în tine este crucială pentru a ajunge și a rămâne în formă

Un psihic de nezdruncinat, o dorință de a reuși, o ambiție de a câștiga orice îți dorești este ceea ce îi separă pe cei care reușesc de cei care nu. Cu siguranță avem momente când ne dăm seama că programul pe care îl încercăm nu ni se potrivește. Sau momente în care, chiar dacă știm că am ales bine, ne vine să luăm o pauză. Însă asta nu trebuie să schimbe scopul principal, ci doar procesul. Cei care au psihicul puternic și o strategie clară a ceea ce vor să obțină nu vor face niciodată schimbări în ce privește scopul, ci doar în mijloacele de a-l atinge. Întotdeauna vor ajusta puțin în anumite puncte ale planului însă, niciodată nu vor schimba scopul final: de a ajunge în formă și de a rămâne în formă.

Este ușor a spune că unele persoane au aceste lucruri în mod natural, au încrederea în interiorul lor de când au apărut pe pământ, în timp ce altele, nu. Eu cred că în interiorul nostru cu toții avem această forță, însă diferența o face dorința de a o pune la treabă. Dacă lucrezi puțin la încrederea în propriile forțe, cu siguranță vei scoate la suprafață acea ambiție care va distruge orice barieră care cade în calea ta către succes.

Încrederea se poate transfera

Cu toții avem arii în viața noastră unde deținem controlul cu ușurință, deci identifică și tu care este acea arie în ce te privește. Gândește-te de ce acolo ai încrederea în tine necesară, ce anume a dus la acel control pe care îl ai și aplică învățătura și în alte domenii ale vieții: vei vedea, treptat, schimbări majore de atitudine. 

Așadar, este absolut necesar ca, indiferent de ceea ce îți dorești în direcția sănătății și a aspectului fizic armonios, să îți dezvolți încrederea că vei reuși, transferând-o din ariile puternice și în alte arii mai puțin fertile, pentru a o crește și acolo. Dacă poți construi acel psihic puternic concentrat pe succes, este tot ce ai nevoie pentru a intra în forma dorită și a rămâne acolo.

Cum se poate antrena încrederea în sine?

E bine de înțeles că creșterea încrederii în sine este un proces care necesită timp, răbdare și angajament. Iată câteva modalități prin care poți antrena și dezvolta încrederea în sine:

Stabilește-ți obiective mici și realizabile

Începe cu obiective mici și tangibile, pe care să le poți realiza cu ușurință. Succesul în atingerea acestor obiective îți va oferi o senzație de satisfacție și îți va întări încrederea în capacitățile tale. Dacă nu ai făcut niciodată mișcare, dar vrei să intri în formă, începe cu ceva care îți vine ușor: poate cu o plimbare zilnică sau poate cu câteva exerciții de forță în fiecare dimineață când cobori din pat. Aceste activități îți pot da încrederea necesară că ești în stare să te mobilizezi și să mergi mai departe.

Luptă cu temerile

Identifică-ți temerile și încearcă să le faci față treptat. Abordarea și depășirea situațiilor care te sperie te va ajuta să-ți dovedești că ești capabil să faci față provocărilor. Uneori, cea mai bună metodă de a scăpa de o frică este să te expui direct la ea. Vrei să fii în formă, dar știi că ți-e greu să faci mișcare imediat ce cobori din pat dimineața? Atunci mută mișcarea mai târziu, când te simți mai confortabil.

Practică auto-acceptarea

Învață să te accepți așa cum ești, cu toate calitățile și defectele tale. Înțelegerea și acceptarea de sine sunt fundamentale pentru dezvoltarea încrederii în sine. Dacă știi că ai tendința să renunți ușor atunci când te apuci de ceva, acceptă că acesta ești tu, dar că nu vei lăsa acest defect să te împiedice să îți atingi scopurile. Caută să afli ce te face să renunți și să găsești motive pentru a-ți schimba atitutdinea.

Fii atent la dialogul intern

Fii conștient de modul în care vorbești cu tine însuți și încearcă să înlocuiești gândurile negative și autocritica cu gânduri pozitive și încurajatoare. Dacă îți spui mereu că vrei să fii în formă dar nu ești în stare, nu crezi că o să reușești și altele asemenea, riscul e ca într-adevăr să nu îți iasă ceea ce îți dorești.

Îmbrățișează eșecurile ca pe o oportunitate de învățare

Fiecare eșec este o oportunitate de a învăța și de a crește. Învață să privești eșecurile ca pe parte a procesului de învățare și nu ca pe o reflectare a propriei tale valori sau abilități. Toată lumea are parte uneori de ele, așa că nu ești nici primul nici ultimul. Și această abilitate de a vedea eșecurile ca pe o ocazie de a învăța ceva te ajută să îți construiești încrederea.

Înconjoară-te de oameni pozitivi, care te susțin

Stabilește relații cu oameni care te susțin și te încurajează să îți atingi obiectivele și să crești încrederea și evită persoanele care îți spun că nu vei reuși, că nu ai ce îți trebuie sau că nu ești în stare. O rețea de sprijin este esențială pentru dezvoltarea și menținerea încrederii în sine.

Oricine poate ajunge în cea mai bună formă

Dacă ai citit până aici, îți este clar că încrederea în scopul tău este vitală. Însă această încredere trebuie să fie dublată de acțiuni concrete în avantajul tău. Adică, să respecți regulile necesare de alimentație și de mișcare pentru a intra în formă. La nivel de detaliu, acestea pot arăta diferit de la o persoană la alta, însă, la nivel general, sunt aceleași: sănătatea mai bună și forma fizică și psihică mai bună se obțin printr-o combinație de alimentație hrănitoare (care să includă și un număr potrivit de calorii) și mișcare regulată.

Când nu știi de unde să începi, recomandarea mea este să vorbești ori cu medicul de familie, ori cu un dietetician acreditat, ori cu un trainer sportiv, pentru a afla ce, cum și cât e mai potrivit să mănânci și ce fel de mișcare să faci. Cum am spus încă de la început, internetul este plin de diete și de exerciții, dar dacă le alegi pe cele nepotrivite, s-ar putea să nu obții ceea ce îți dorești, ba mai mult, e posibil să îți faci rău. Mai ales dacă ai vreo boală cronică și mai iei și anumite medicamente în fiecare zi, cu atât mai important este să nu ții diete la întâmplare și să nu te apuci de cine știe ce exerciții epuizante fără să stai de vorbă cu medicul.

Dacă ești o persoană sănătoasă care vrea să intre în formă, atunci câteva recomandări generale ar fi:

  • Începe prin a mânca alimente cât mai bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe (carnea de pui, curcan, pește, ouă, tofu, linte, fasole) și cantități moderate de pâine integrală (cel mult 3-4 felii pe zi). Rărește cât mai mult alimentele ultra procesate (mezeluri, brânză topită, produse de patiserie și de fast food, chipsuri, dulciuri din comerț) și caută să gătești cât mai mult în casă și fără prăjeli.
  • Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi. Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea generală și pentru pierderea în greutate, deoarece ajută la menținerea metabolismului și la reducerea poftei de mâncare.
  • Dă startul unui program de mișcare alcătuit din activități cardiovasculare, precum mersul pe jos ori pe bicicletă, alergatul, înotul, dar și exerciții de forță și flexibilitate. Alege activități care nu îți displac și pe care le poți face în mod regulat, fără să simți că îți dai peste cap programul și că te încurcă. Nu te suprasolicita, nu încerca să faci totul deodată, ci fă aceste schimbări treptat, în ritmul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIA - Diet and Exercise: Choices Today for a Healthier Tomorrow
https://www.nia.nih.gov/health/healthy-eating-nutrition-and-diet/diet-and-exercise-choices-today-healthier-tomorrow
Nidirect - Eating well and keeping active
https://www.nidirect.gov.uk/articles/eating-well-and-keeping-active
PsychCentral - 5 Ways to Trust Yourself More
https://psychcentral.com/relationships/how-to-develop-self-trust


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0