Cum să înțelegi și să construiești intimitatea într-o relație

Intimitatea este un termen ce reprezintă apropierea dintre oameni în relațiile personale. Nu se referă doar la relațiile de cuplu, ci și la relațiile cu cei apropiați, cu membrii familiei sau cu cei din cercul tău de prieteni. Ea se dezvoltă în timp, pe măsură ce te conectezi cu cineva și include apropierea fizică și cea emoțională. Hai să vedem cum o înțelegi și cum o construiești în relațiile tale!

Intimitatea nu este sinonimă cu sexul 

În primul rând, trebuie să știi că intimitatea nu este sinonimă cu sexul. Probabil ai auzit de intimitate în contextul sexului și al romantismului. De exemplu, oamenii folosesc uneori termenul „a fi intim” pentru a defini activitate sexuală. Dar intimitatea nu este un cuvânt prin care se înțelege sex.

Sexul cu un partener poate ajuta la construirea intimității, dar este departe de a fi singurul indicator al acesteia. Este posibil să faci sex fără intimitate, precum și să ai intimitate fără sex.

Și, încă un aspect important, intimitatea nu este rezervată exclusiv partenerilor sexuali sau romantici, ea joacă un rol important și în alte tipuri de relații!

De exemplu, dacă descrii o petrecere cu prietenii drept o „întâlnire intimă”, ce încerci să transmiți? Probabil se înțelege că petrecerea a fost cu un grup mic de prieteni apropiați, nu cu o mulțime enormă, cu mulți străini. S-ar putea să te referi și la calitatea timpului petrecut împreună. Poate că tu și prietenii tăi ați vorbit despre detalii legate de viața personală și de interese comune.

Relațiile tale cu familia, prietenii și alte persoane de încredere includ elemente de intimitate.

În cele din urmă, intimitatea înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. S-ar putea ca tu să te simți aproape de partener în timp ce vizionați un film împreună, în timp ce partenerul abia așteaptă să faceți o plimbare după ce ați mers la film, pentru a te simți mai apropiat.

Ideea ta specifică despre intimitate poate fi influențată de interesele tale, stilul de comunicare sau modalitățile preferate de a cunoaște pe cineva.

Există diferite tipuri de intimitate

Pentru a-ți da seama ce înseamnă intimitatea pentru tine, ia în considerare tipurile de intimitate. Intimitatea se încadrează în mai multe categorii diferite, inclusiv:

•    Emoţională - Intimitatea emoțională este ceea ce îți permite să le spui celor dragi lucruri personale pe care s-ar putea să nu le împărtășești neapărat cu străinii. Gândește-te la asta ca la lăsarea gărzii jos. Pe măsură ce înveți că poți avea încredere în cineva, te simți suficient de în siguranță încât să nu stai în poziție defensivă. Aștepți cu nerăbdare să vii acasă de la serviciu ca să te poți relaxa și să fii tu însuți alături de partenerul tău? Poți să-i spui fratelui tău ceva fără să fii judecat? Asta înseamnă să ai intimitate emoțională.

•    Intelectuală - Intimitatea intelectuală implică cunoașterea modului în care funcționează mintea altei persoane, cu care poți rezona într-un schimb de idei. Se dezvoltă pe măsură ce faceți acest schimb de idei și aveți conversații interesante. Îți amintești acea discuție profundă care te-a ajutat să realizezi că colegul tău de clasă nu îți e doar coleg de clasă, ci și prieten? Sau prima dată când ai stat treaz toată noaptea vorbind cu partenerul tău și ai simțit acea conexiune? Aceste momente v-au apropiat pentru că ați împărtășit intimitatea intelectuală.

•    Fizică - Intimitatea fizică se referă la atingerea și apropierea dintre corpuri. Într-o relație romantică, poate include ținerea de mână, îmbrățișarea, sărutarea și sexul. Relația ta nu trebuie să fie sexuală sau romantică pentru a avea intimitate fizică. O îmbrățișare caldă este un exemplu de intimitate fizică cu un prieten.

•    Spirituală  - Spiritualitatea înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni, așa că intimitatea spirituală poate varia și ea. În general vorbind, spiritualitatea este despre credința în ceva care există dincolo de tărâmul fizic al existenței. Acea credință poate fi într-o putere superioară, în sufletele umane sau într-un scop măreț, de exemplu. Intimitatea spirituală se poate manifesta ca împărtășirea unei valori comune, cum ar fi bunătatea, poate însemna să fii pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește religia sau să simți că ești predestinat cuiva.

Există 7 factori cheie în cadrul oricărei relații intime

Toată intimitatea se reduce la câțiva factori cheie, inclusiv:

Încredere - Pentru a împărtăși aspecte personale, cum ar fi cele mai jenante secrete sau cele mai profunde temeri, trebuie să poți avea încredere în persoana cu care vorbești. Arătându-i unei alte persoane că ești demn de încredere, o poate ajuta și pe ea să se simtă mai aproape de tine.

Acceptare - Știi că ai stabilit o anumită intimitate atunci când simți că o persoană te acceptă pentru ceea ce ești cu adevărat. Când întâlnești pe cineva pentru prima dată, s-ar putea să-ți faci griji că îți va auzi playlistul de muzică „guilty pleasures” și va crede că ești un ciudat. Dar, pe măsură ce se dezvoltă intimitatea, poți să asculți trupele tale preferate de rock și să ai încredere că, oricât de ciudat ai părea, vei fi în continuare acceptat și apreciat.

Onestitate - Onestitatea și intimitatea se hrănesc una pe cealaltă. De multe ori nu poți avea una fără cealaltă. Te simți confortabil să-i spui partenerului exact cum te simți, în parte pentru că ați devenit atât de apropiați unul de celălalt. Și, în egală măsură, de fiecare dată când te deschizi, te mai poți apropia puțin. Vei ști că partenerul tău este dispus să te asculte și data viitoare când vrei să-i  împărtășești ceva personal.

Siguranță - Împărtășirea sinelui tău cel mai profund și adevărat cu o altă persoană te poate pune într-o poziție destul de vulnerabilă. De aceea, ai tendința de a avea garda ridicată când întâlnești pe cineva nou. Încă nu știi dacă te va accepta așa cum ești. Așadar, intimitatea înseamnă să te simți suficient de în siguranță pentru a-ți asuma riscul de a te deschide, știind că celeilalte persoane îi pasă suficient de mult pentru a nu te dezamăgi.

Compasiune - Să știi că îi pasă cuiva de tine este un sentiment minunat, nu-i așa? Știi că prietenul tău va fi alături de tine după o despărțire dureroasă. Știi că sora ta nu va lăsa să treacă o săptămână fără să te întrebe ce mai faci. Iertarea și înțelegerea pot exista doar când există empatie între oameni. Compasiunea este o parte a grijii pentru binele celuilalt.

Afecţiune - Să-ți pese unul de celălalt este un lucru, dar arătând că îți pasă construiești și intimitate! Afecțiunea poate fi fizică, ca un sărut între iubiți sau o îmbrățișare între un părinte și copil, dar nu implică neapărat contact fizic. Uneori, afecțiunea se regăsește în atitudinea și acțiunile pe care le ai față de celălalt. 

Comunicare - Există un motiv pentru care o bună comunicare este considerată atât de des cheia unei relații sănătoase. Când faci un efort să asculți pe cineva și să-i spui cum te simți cu adevărat, puteți construi o legătură profundă. Și cu cât vă înțelegeți mai mult, cu atât vă apropiați mai mult, iar relația va fi una solidă.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0