Increderea in sine - cum o poti cultiva, chiar si la varste inaintate
Increderea in sine - cum o poti cultiva, chiar si la varste inaintate
Increderea in sine - cum o poti cultiva, chiar si la varste inaintate
Încrederea în sine este cea care ne motivează și ne ajută să ne atingem țelurile. Mulți adulți însă au probleme la capitolul încredere în sine, fie din cauza unor afecțiuni de care suferă, fie din cauza că se simt intimidați sau copleșiți de anumite responsabilități sau situații.
Rolul încrederii în sine este esențial atunci când vine vorba despre succes așa că, dacă observăm că există probleme la acest capitol, e bine să încercăm remedierea lor. Încrederea în sine scăzută ne poate afecta atât performanțele pe plan profesional, cât și relațiile cu cei din jur și starea de sănătate, deci nu este o problemă care poate fi neglijată.
Ce este încrederea în sine?
Încrederea în sine înseamnă încredere în propria judecată, capacități și abilități. Când ai încredere în tine, te prețuiești și te simți demn, indiferent de ce imperfecțiuni ai, căci toată lumea are, sau de ce ar putea crede alții despre tine. Când ai încredere în tine, faci ceea ce crezi că este corect, chiar dacă alții te critică sau te descurajează, ești dispus să îți asumi riscurile, dar și posibilitatea unui eșec și știi să accepți complimente pentru eforturile tale.
Ce te împiedică să ai încredere în tine?
Primul pas pentru a depăși încrederea în sine scăzută și gândirea negativă este să recunoaști factorii care te împiedică să dezvoltați încrederea în sine și gândirea pozitivă. Iată câteva dintre motive:
Te compari cu alții
Comparația duce inevitabil la nefericire. Ți se pare întotdeauna că persoana cu care te compari are mai mult decât tine, e mai frumoasă, mai fericită, are lucruri pe care tu nu le ai și de aceea te simți mai mic și neimportant față de acel om. Însă atunci când te compari cu ceilalți, tu nu știi întregul adevăr despre ei. Faptul că vezi ceea ce omul arată la suprafață nu înseamnă că în sinea lui nu se luptă cu situații de care nu știi nimic, că nu are propiile dureri sau insecurități.
Te agăți de experiențe din trecut
Adesea, motivul pentru care îți este greu să crezi în tine sau să-ți apreciezi propriile calități pozitive are legătură cu experiențe negative pe care le-ai avut în copilărie. Dacă un părinte sau un profesor ți-a spus că nu ai ce îți trebuie ca să faci un anumit lucru pe care îți plăcea să îl faci și te-a făcut să-ți pui la îndoială propria valoare, poți rămâne cu această idee, că nu ești suficient de bun. Atunci când oamenii în care ai încredere îți spun că nu poți, ai tendința să îi crezi.
Însă faptul că poate atunci nu erai destul de echipat să faci un lucru nu înseamnă că în viitor nu îl poți face. Cu siguranță ai auzit povești ale unor oameni de succes în domeniul lor (scriitori, cântăreți etc.) care spuneau că au fost descurajați în copilărie de diverși adulți să se ocupe de pasiunile lor, pentru că nu aveau ce le trebuie pentru a reuși. Dar pentru că au avut încredere în ei, au muncit în continuare, au perseverat, s-au îmbunătățit și au ajuns să aibă succes exact în domeniul în care nu li se dăduse nicio șansă.
Ești influențat negativ în prezent
Poate că ești într-o relație (fie ea de familie, de prietenie sau de cuplu) cu cineva a cărui influență îți subminează încrederea în sine. Care poate îți spune că nu ai ceea ce este necesar pentru a-ți schimba viața în bine. Dacă rămâi suficient de mult lângă o astfel de persoană, ajungi și tu să crezi că nu ești bun de nimic și că nu poți obține ceea ce vrei.
Așa că, dacă tu încerci să crezi în tine, uită-te atent la oamenii cu care petreci timpul. Te susțin în încercarea de a-ți crea o viață mai bună? Îți spun că văd în tine un anumit talent și te încurajează să îl folosești? Când îți exprimi îndoiala de tine, te asigură că nu ai dreptate și că poți realiza orice îți propui? Sau, dimpotrivă, îți subliniază lipsa de talent și de valoare și îți spun lucruri de genul „nu ești tu în stare să faci asta”?
Dacă simți că există în viața ta asemenea persoane care vor să te țină pe loc și să te facă să te simți rău cu tine, este timpul să începi să te gândești cum să-ți limitezi timpul petrecut cu ele și cum să discuți mai mult cu oameni care îți văd valoarea și te încurajează să acționezi spre ceea ce îți dorești.
Autosabotajul
Indiferent cum te tratează alți oameni din viața ta, tu ești întotdeauna cel mai mare dușman al tău. Acest lucru poate suna ciudat, dar este adevărat: nu poți controla cuvintele, gândurile și acțiunile altor oameni, dar poți să le controlezi pe ale tale.
Când insiști să-ți sabotezi propriile eforturi, deci practici autosabotajul, amânând, îndoindu-te de tine și ignorând ocaziile de a lua măsuri care te vor ajuta să crezi în tine, alegi să rămâi într-o stare care nu îți este de folos. Poate crezi că te protejezi de riscul unui eșec, dar ceea ce faci cu adevărat este să te împiedici singur să descoperi ceea ce ești capabil să realizezi.
Cum să îți dezvolți încrederea în sine la orice vârstă?
Unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care ni le putem spune nouă este „Nu pot”. Mulți oameni își repetă această propoziție pentru a se convinge să nu-și asume riscuri care ar putea să-i facă să se simtă rău sau să-i facă să aibă de-a face cu vreun eșec. Însă și eșecul este o lecție de viață, care îți oferă informațiile de care ai nevoie pentru a face o treabă mai bună data viitoare.
Iar faptul că te simți inconfortabil în timp ce încerci ceva nou, de exemplu, înseamnă că pur și simplu ești în afara zonei tale de confort și te dezvolți. Cultivând încrederea în tine și dezvoltând o gândire pozitivă, vei reuși să treci mai ușor prin orice situație pe care viața ți-o scoate în cale.
Identifică problema care stă la baza încrederii de sine scăzute
Pentru a remedia o situație trebuie să îi știi cauza. Analizează bine situația, fă tot posibilul să fii sincer cu ține însuți și identifică problema care îți cauzează probleme cu încrederea în sine. Poate fi vorba despre o traumă din copilărie, despre un eveniment considerat a fi eșec în viața de adult (cum ar fi un divorț) sau despre o serie de responsabilități intimidante apărute brusc (o promovare la serviciu, obținerea unui job nou sau apariția unui copil).
Conștientizează-ți și acceptă-ți temerile
La baza lipsei de încredere în propria persoană nu stă un incident sau eveniment, ci fricile care au izbucnit odată cu acesta. Spre exemplu, nu te temi de faptul că rupi o relație prin intermediul unui divorț, ci te temi de singurătate. Conștientizează-ți fricile și acceptă-le.
Fricile tale pot fi raționale, însă pot fi și complet lipsite de rațiune. Dacă nu știi cum să scapi de aceste temeri, discută mai întâi cu un prieten apropiat pe a cărui înțelepciune te poți baza. Dacă simți că nici așa nu merge, cere sfatul unui specialist. Câteva ședințe la un psihoterapeut te va ajuta să privești lucrurile din perspectiva corectă.
Ajustează-ți gândurile
Odată ce ai identificat temerile și gândurile negative, oferă-ți argumente pentru a le combate și a le transforma în gânduri pozitive. Încurajează-te, iartă-te, concentrează-ți atenția pe aspectele pozitive și nu te critica.
Setează-ți țeluri realizabile
Stabilirea unor scopuri mult prea înalte poate conduce către eșec și frustrare. Așa apar problemele de încredere în propria persoană. Mai degrabă, setează-ți scopuri realizabile și fă progrese cu pași mici – te vei simți mult mai motivat și determinat. Curajul nu înseamnă absența fricii, ci dorința de a continua să înaintezi în ciuda fricii pe care o simți.
Orice realizare, fie ea cât de mică, contribuie la sporirea încrederii în sine. Înscrie-te la un curs și termină-l, caută o cauză pentru care să faci voluntariat, mergi la sală – important e să faci ceva pentru tine, ceva care să te facă să te simți că ești capabil să realizezi lucruri .
Poartă-te ca și cum ai ajuns deja unde îți dorești
Una dintre cele mai eficiente moduri de a dezvolta o mentalitate pozitivă este să te comporți ca și cum ai fi deja genul de persoană care a creat viața pe care visezi să o trăiești. Întreabă-te: Dacă ți-ai realiza un vis, ce fel de persoană ai fi? Cum te-ai comporta? Pe cine ai avea ca prieteni? Ce tip de haine ai purta? Indiferent de acțiunile pe care le identifici, începe să le faci acum, nu le mai amâna.
Acționând „ca și cum”, vei începe să lucrezi la succesul pe care ți-l dorești – iar acest lucru va face ca subconștientul tău să înceapă să găsească modalități creative de a-ți atinge obiectivele și că vei începe să acționezi pe baza ocaziilor care ți se ivesc, pentru că vei avea încredere că eforturile tale vor da rezultate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
University of South Florida – What is self-confidence?
https://www.usf.edu/student-affairs/counseling-center/top-concerns/what-is-self-confidence.aspx
Net Doctor - 9 confidence-blockers and how to overcome them
https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/a27886/factors-affecting-self-confidence/
Te-ar mai putea interesa și...