Dimineți antistres: cum să-ți începi mai bine ziua

Pentru multe persoane, dimineața este un moment stresant, în care nu știu ce să facă mai repede. Începutul unei noi zile poate fi tensionat: nu știi cu ce haine să te îmbraci, simți că ai o mie de lucruri de făcut și nu știi cu ce să începi, copilul nu vrea să mănânce micul dejun și câte și mai câte motive de stres pot să apară în fiecare dimineață. Ce e de făcut pentru a te bucura de o dimineață liniștită, care să-ți dea avânt pentru restul zilei?

Cu care dintre aceste două scenarii te identifici ?

Primul scenariu: Îți începi dimineața relaxat, concentrat și atent. Îți iei timp pentru un mic dejun hrănitor, meditație sau exerciții fizice și ești pregătit pentru toată agenda.

Scenariul doi: diminețile tale nu sunt tocmai organizate. Ești norocos dacă ai mai mult de câteva minute pentru un duș, micul dejun este luat pe fugă (sau deloc) și îți începi ziua în grabă.

Primul sună ireal, nu-i așa? Sună ca ceva ce nu s-ar putea întâmpla vreodată…însă imaginează-ți cum ar fi dacă diminețile tale ar fi liniștite și relaxate? Imaginează-ți că începi ziua simțindu-te  concentrat, energizat, pregătit și cu o idee clară despre ceea ce vrei să faci în ziua respectivă. 

Dacă îți surâde imaginea, încearcă sfaturile noastre despre o rutină de dimineață care durează măcar 20 de minute. Acest lucru ar putea însemna să te ridici din pat cu 20 de minute mai devreme, dar ai încredere în noi - va merita efortul!

Iată câteva indicații antistres care te vor ajuta să ai dimineți mai liniștite!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pregătește-te de seara

Secretul unei dimineți mai calme este pregătirea de cu seară: alegerea hainelor pe care le vei purta a doua zi, aranjarea ghiozdanului împreună cu copilul, prepararea pachețelelor pentru școală sau serviciu. În măsura în care se poate, n-ar strica să pregătești și micul dejun tot de seara (de exemplu, să fierbi ouă sau să pui într-un castron la frigider cereale cu fructe întregi - afine, căpșuni, boabe de struguri, iar a doua zi doar să torni lapte peste ele).

Lasă-ți bilețele

În această eră a avalanșei de informații și a zecilor de sarcini pe care le avem de îndeplinit de-a lungul zilei, cine să mai țină minte tot ce are de făcut? Ca să nu stai mereu stresat că parcă mai ai ceva de făcut, dar nu mai știi ce, e bine să-ți pui remindere pe telefon sau să-ți lași bilețele pe frigider. În acest fel, dacă ai ceva clar de făcut dimineața (citirea apometrelor, o programare la stomatolog etc.), le vei găsi pe toate pe listă.

Pune-ți o alarmă mai puțin... alarmantă

Mai ales dacă ești genul de persoană care doarme adânc, ai putea avea tendința să-ți pui o alarmă care să facă foarte mult zgomot dimineața. Însă alarmele prea zgomotoase te pot speria sau te pot face să te trezești cu o stare de iritare. Pentru o dimineață antistres, e bine să-ți alegi o melodie de trezire sau un sunet suficient de puternice pentru a te face să deschizi ochii, dar care să nu-ți dea o stare de agresivitate. Pune ceasul să sune suficient de devreme încât să ai timp destul pentru tot ce ai de făcut dimineața. Imediat ce sună alarma, oprește-o, întinde-ți bine mâinile și picioarele, apoi coboară imediat din pat pentru a nu fi tentat să lenevești și eventual să adormi la loc.

Fă-ți timp pentru micul dejun

E important să iei micul dejun nu doar pentru a te umple de energie pentru ziua respectivă, ci și pentru a te conecta cu persoanele dragi. Fie că iei micul dejun cu familia, cu un vecin sau cu un prieten ori că stai de vorbă cu cineva apropiat într-un apel video, atât procesul de a mânca, precum și socializarea cu persoanele dragi te vor ajuta să începi ziua cu seninătate. Alimente potrivite pentru masa de dimineață sunt cerealele cu fructe și lapte vegetal, dacă ești amator de dulce, sau proteinele slabe (de exemplu, omletă cu spanac), dacă preferi un mic dejun sărat.

Planifică-ți agenda zilei

Micul dejun poate fi un moment minunat pentru a-ți planifica ziua. Rezervă-ți câteva momente pentru a-ți nota sarcinile zilnice, orice apeluri telefonice sau întâlniri pe care le ai, precum și orice sarcină simplă pe care trebuie să o îndeplinești. De asemenea, poți prioritiza cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci în acea zi. Te va ajuta să fii organizat și să nu ratezi ceva esențial. 

Bea un ceai sau o cafea

Poți să îți faci propriul amestec proaspăt pentru ceai culegând plante pe care le ai în grădină (mentă, mușețel, cimbru) și infuzându-le în apă fierbinte sau îți poți cumpăra de la Plafar amestecul preferat. Ia-ți timp să savurezi ceaiul, ca și cum totul ar fi un ceremonial menit să te destindă. Dacă ceaiul are un efect relaxant, cafeaua, pe de altă parte, este energizantă. Fă alegerea în funcție de nevoile tale, simți nevoia de un boost de energie sau de o soluție destresantă? Dacă preferi efectul cafelei, savureaz-o în locul ceaiului. Transformă și servirea cafelei într-o ceremonie - alege o cafea de calitate, pe care să o bei într-o cană specială, cu o picătură de miere.

Încearcă sportul

Uneori, ne trezim purtând cu noi grijile zilei precedente sau o stare de angoasă creată de un vis urât. E important ca dimineața să fie văzută ca un început, în care să lăsăm în urmă trecutul. Încearcă să îți găsești măcar 15 minute în care să faci câteva exerciții fizice: mișcări cu greutățile, sărit coarda, pedalat pe bicicleta de interior sau o tură rapidă cu bicicleta de exterior ori o plimbare în pas alert prin parc, cu animalul de companie. Poți face și câteva exerciții de stretching, pentru a-ți dezmorți articulațiile. 

Practică yoga

Nu ai energie pentru sport la primele ore ale dimineții? Ai putea încerca yoga, care este relaxantă și te ajută să-ți recapeți mobilitatea după o noapte de somn. Mușchii tăi pot fi rigizi și încordați dimineața, s-ar putea să te chinui să te apleci să-ți atingi genunchii, să nu mai vorbim de degetele de la picioare! Totuși, nu durează mult ca aceștia să se relaxeze. Vei descoperi că flexibilitatea ta se va îmbunătăți mult mai repede făcând yoga dimineața. YouTube este o resursă excelentă pentru rutine de yoga pe care le poți face acasă!

Fă o pauză câteva minute și meditează

Dacă nu ai meditat până acum, să stai în tăcere și să nu te gândești la nimic ți se poate părea dificil. Alternative precum gânduri de recunoștință (sau empatie, iubire sau o altă emoție similară) pot fi mai prietenoase atunci când începi. Meditația implică așezarea confortabilă într-un spațiu liniștit, închiderea ochilor și concentrarea asupra emiterii de recunoștință către lume. Cadrul poate fi cel în care tu te simți cel mai confortabil. Conștientizează sentimentul de recunoștință și proiectează-l către exterior, gândindu-te că ajunge la toți cei din jurul tău. Te va ajuta să îți începi ziua cu un sentiment pozitiv și cu o stare de spirit minunată. 

Ieși la o tură de alergat

Ridică-te din pat, încalță-te cu pantofii sport și ieși din casă la o tură de alergat! Aceasta îți poate oferi un început de zi revigorant.Ca să nu ți se pară o corvoadă sau să renunți la idee, pregătește-ți  echipamentul imediat ce te ridici sau chiar de seara, înainte de culcare. Îți va fi mult mai simplu să te mobilizezi dacă ai echipamentul la îndemână și nu pierzi timp căutându-l. 

Fă-ți un playlist cu muzica preferată

Că e rock, pop sau simfonică, muzica este un bun remediu antistres pentru oricine. Așa că nu strică să îți pregătești o listă de melodii care te binedispun și să le asculți dimineața, fie la micul dejun, fie în timp ce îți faci exercițiile fizice. Sau, pornește postul de radio preferat ori ascultă muzică pe un post TV specializat. Dimineața îți va deveni brusc mai veselă și vei începe ziua cu alt avânt.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lifehack - 10 Ways to Make Your Mornings Better 
https://www.huffpost.com/entry/morning-routine_b_7711570

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0