Cum sa porti o conversatie dificila

Nu este niciodată ușor să purtăm conversații dificile care ne-ar putea îndepărta sau apropia de cei pe care îi iubim. Dar, totodată, nu este niciodată prea târziu să vorbim. Un terapeut de familie îți explică cum poți aborda o discuție dificilă.

Este posibil ca un prieten să te fi rănit. S-ar putea să fie nevoie să pui capăt unei relații romantice. Sau valorile unui membru al familiei pot fi radical diferite de ale tale. Sunt momente în care o conversație dificilă este greu de evitat, chiar dacă gândul că ar putea avea loc ne face să ne simțim nervoși, stresați și avem tendința să fugim de ea.

Problema este că, de obicei, evitarea acestei discuții nu ajută. Dacă abordezi discuția în mod corect, poți ajuta cealaltă persoană să-ți înțeleagă mai bine sentimentele și convingerile și vă poate chiar îmbunătăți situația sau relația.

Iată șase sfaturi care să te ajute să începi o conversație dificilă.

1. Ascultă

Când cealaltă persoană vorbește, nu-ți petrece timpul gândindu-te la ce vrei să spui în continuare. Ascultă cu atenție ce are de spus. Încearcă să îi înțelegi punctul de vedere. Pune-i întrebări precum: „Spune-mi mai multe despre asta” sau „Cum te face asta să te simți?”. Nu vorbi tu anticipat despre ea. S-ar putea să înveți ceva despre ea de care nu știai sau să vezi situația dintr-un unghi diferit. Dacă persoana vede că ești angajat în discuție și că te implici în rezolvarea diferendelor, este probabil să facă același lucru pentru tine.

2. Spune clar cum te simți și ce vrei

Foarte importante în abordarea conversațiilor dificile sunt comunicarea clară și directă. Încearcă să planifici dinainte ceea ce vrei să spui, astfel încât nervii sau emoțiile tale să nu pună stăpânire pe tine.

Dacă ai nevoie de fapte pentru a-ți susține punctul de vedere - de exemplu, într-o discuție cu un șef - , poți face o căutare pe Google și poți salva câteva notițe pe telefon. Începeți prin a explica cum te  simți, ce crezi și de ce. În loc să spui „Nu vă pasă deloc de mine!”, încearcă acest lucru: „Mă simt foarte supărat când [inserați problema aici].” (Folosirea pronumelui „tu” poate face ca cealaltă persoană să se simtă atacată și va fi mai puțin probabil ca ea să te mai asculte.)

Descrie exact ce vrei de la discuție – vrei să-ți ceară scuze, să-ți recunoască punctul de vedere sau să se comporte diferit în viitor? Acest lucru îi va ajuta să vadă lucrurile din punctul tău de vedere și le va oferi o cale clară de urmat.

3. Privește problema din perspectiva lor

Poți fi ușor blocat de felul în care te simți, mai ales dacă ai fost rănit sau te simți ciudat în legătură cu ceva. Totuși, înainte de a trage concluzii, încearcă să te pui în locul celuilalt și să vezi situația din perspectiva lui. Ai putea încerca să te întrebi:

  • Care sunt principalele cinci motive pentru care persoana a acționat așa cum s-a întâmplat?
  • Această persoană a mai făcut/spus ceva de genul acesta înainte sau este total  diferit de stilul său obișnuit?
  • Se întâmplă altceva în viața lui care ar putea fi un factor declanșator?
  • Am făcut ceva care l-ar fi rănit/confuz/enervat și care ar putea explica ceea ce s-a întâmplat?
  • Oamenii fac și spun lucruri din multe motive diferite. Nu întotdeauna este vorba despre tine!

4. Dacă cealaltă persoană refuză comunicarea, ia o pauză

Uneori poți face eforturi nenumărate pentru a avea o conversație constructivă, dar dacă cealaltă persoană nu este dispusă să facă același lucru, poți simți că eforturile nu duc nicăieri.

Iată câteva opțiuni dacă cealaltă persoană este prea supărată, enervată sau emoționată pentru a răspunde.

  • Dacă te simți sigur pe tine, încurajeaz-o să-și exprime emoțiile. Să-și ia ceva de pe suflet poate fi un prim pas în rezolvarea problemei.
  • Pleacă și încearcă din nou să discuți cu ea după ce s-au mai calmat spiritele.
  • Puteți ruga pe cineva care nu este implicat în problemă să vi se alăture amândurora, pentru a ajuta la reducerea tensiunii și pentru a încuraja ambele părți să încerce să ajungă la un rezultat satisfăcător.

5. Înțelege că nu întotdeauna se poate ajunge la un acord

Nu toate conversațiile dificile vor avea un final fericit. Vor exista unele situații sau comportamente care pur și simplu nu au rezolvare - și asta e în regulă. ”A fi de acord să nu fii de acord” nu înseamnă că ești de acord cu perspectiva lor. Doar că te protejezi alegând ce lupte să duci.

6. Păstrează-ți optimismul

Te va ajuta să urmezi acest sfat dacă obișnuiești să intri într-un conflict spunându-ți: „Va fi un dezastru”. În schimb, spune-ți: „Acest lucru va avea ca rezultat o relație îmbunătățită”.

Concentrează-te pe câștigurile pe termen lung pe care conversația le va crea pentru relație. Când atenția este concentrată pe rezultate și beneficii pozitive, procesul de gândire și dialogul interior te vor muta pe un teren mai constructiv. Ca urmare, vei vrea să te apropii de colegul care critică și se plânge în mod constant sau de subordonatul care continuă să aibă performanțe slabe.

Nu ignora situațiile dificile de care ești conștient astăzi. Când se prezintă oportunitatea de a oferi un feedback negativ nesolicitat unui coleg conflictual sau de a oferi o evaluare mai puțin pozitivă a performanței, ai curajul de a aborda conflictul direct și imediat.

7. Ai grijă de tine

Conversațiile dificile pot deveni uneori puțin aprinse, deoarece oamenii se pot simți emoționați sau răniți, supărați sau confuzi. Să ai grijă de tine este o prioritate.

Este în regulă să-ți faci timp să îi lași pe toți să se calmeze. Acceptă să te întorci  mai târziu dacă mai sunt chestiuni de discutat.

Folosește acest timp pentru a te opri din activitățile stresante și pentru a te relaxa. Ieși la o plimbare, ascultă un podcast sau muzică, meditează sau vorbește cu cineva care te face să te simți mai bine.

De asemenea, ar trebui să fii mândru de tine pentru că ai început sau că ai încercat să începi această conversație. Este nevoie de un real curaj. De fiecare dată când îți depășești orgoliul și emoțiile negative și iei inițiativă, îți vei construi pas cu pas abilitățile de comunicare și încrederea în tine.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://au.reachout.com/articles/6-steps-to-help-you-tackle-difficult-conversations

https://www.psychologies.co.uk/How-to-have-a-difficult-conversation

https://hbr.org/2017/05/how-to-have-difficult-conversations-when-you-dont-like-conflict


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0