Cum interacționezi cu un perfecționist

Vestea bună este că un perfecționist are standarde înalte și o atenție deosebită pentru detalii. Partea proastă este că o astfel de persoană nu poate stabili priorități. Interacțiunea cu un perfecționist poate fi dificilă, dar nu este imposibilă. 

Termenul „perfecționist” este atribuit persoanei care dorește ca toată munca lui să fie impecabilă și stabilește standarde și obiective nerealiste ridicate pentru el însuși. Perfecționiștii tind să fie foarte critici cu munca pe care o fac - chiar și atunci când un lucru este făcut bine ei reușesc întotdeauna să găsească ceva în neregulă.

O cantitate mică de perfecționism pozitiv - sau „adaptativ” poate fi un lucru bun. Perfecționiștii adaptivi au standarde ridicate, lucrează cu optimism și plăcere și încearcă în mod constant să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile. Însă, în mod crucial, ei știu când trebuie să se oprească din muncă. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Forma negativă a acestei trăsături se numește „perfecționism dezadaptativ”. Perfecționistii dezaptativi nu sunt niciodată complet mulțumiți de munca pe care o fac, de multe ori sunt nemulțumiți sau neliniștiți și sunt obsedați ca la final totul să fie perfect, chiar dacă asta înseamnă să piardă foarte mult timp. 

Ce spun experții

Specialiștii spun că perfecționismul adevărat este un defect mai mult decât un atu. Toți încercăm, într-o oarecare măsură să ne perfecționăm, dar când această dorință se transformă într-o obsesie, devine o problemă. De ce se întâmplă asta? Pentru că acest comportament compulsiv îi face pe mulți să creadă că nu le scapă nimic de sub control. Iată câteva strategii care te vor ajuta să faci față acestor persoane. 

Începe o discuție sinceră cu ei

În felul acesta poți afla dacă sunt conștienți de tendințele lor perfecționiste. Fii sensibil când abordezi această problemă. Nu uita că perfecționiștilor le pasă foarte mult de calitatea muncii lor. 

Apreciază lucrurile pozitive

Interacțiunea cu un perfecționist poate fi frustrantă. El tinde să fie nerăbdător sau foarte critic cu ceilalți și nu prea reușește să delege, pentru că, la un anumit nivel, el crede că nimeni nu poate rezolva acea problemă mai bine decât o face el. Se vor concentra excesiv pe ultimii 2% atunci când 98% este suficient de bun. În aceste situații, abține-te din a oferi „răspunsuri” la afirmații. Majoritatea perfecționiștilor doresc doar să fie auziți în timp ce încearcă să-și ducă la bun sfârșit activitatea. Nu se așteaptă să primească un răspuns la problema lor. Încearcă să adopți ideea că nu orice conversație necesită o soluție instantanee, pe care, poate ai putea s-o oferi tu. Asigură-te că-ți exprimi recunoștința pentru tot ce au făcut. Subliniază momentele în care perfecționismul lor a fost un atu, însă, trebuie să exprimi clar cum comportamentul lor dăunează altora și limitează potențialul lor.

Ai grijă când oferi feedback

Dacă în grupul de prieteni sau la locul de muncă ai perfecționiști, încearcă să nu-i critici. În schimb, spune-le care sunt așteptările tale și solicită-le sfatul. În felul acesta, poți oferi feedback în așa fel încât să nu-i demotivezi. 

Încurajează-i să-și învingă teama de eșec

Perfecționistii dezaptativi au adesea o teamă de eșec. Aceasta înseamnă că este posibil să nu își asume noi provocări decât dacă sunt siguri că le pot duce la îndeplinire.  Încurajează-ți prietenul perfecționist să înfrunte această teamă. Spune-i că greșelile - și chiar eșecul - pot fi o parte importantă în procesul de învățare. Dacă nu își asumă niciodată un risc și nu învață din greșeli, nu își va atinge niciodată potențialul, nici personal, nici profesional. De asemenea, ar trebui să-l înveți cum să gândească pozitiv. Gândirea pozitivă și vizualizarea rezultatelor pozitive îl pot ajuta să-și depășească teama de eșec.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mind Tools  - Managing Perfectionists
https://www.mindtools.com/pages/article/managing-perfectionists.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0