Copilul din tine: 5 idei pentru a-l păstra activ

Maturitatea ne forțează să ne asumăm responsabilități, să ne ocupăm de familie și de tot felul de probleme. Din când în când, însă, e bine să ne amintim de copilul din noi și să îi hrănim așteptările, amintindu-ne să râdem la glume, să avem hobby-uri creative și să ne implicăm în acțiuni aventuroase.

Când te gândești la câte sarcini ai de rezolvat la serviciu, la rate, la lecțiile copiilor, la treburile de acasă, nu e de mirare că te simți obosit, lipsit de energie și poate chiar blazat. Uneori, îți amintești de tinerețe și de lipsa de griji și parcă ți-e dor să mai fii puțin copil. Specialiștii spun, însă, că ne putem reactiva copilul din noi la maturitate, totul e să vrem și să îi dăm o șansă. 

Indiferent cât de ocupați și de tracasați am fi, nu este imposibil să găsim timp și pentru noi, să ne distrăm și poate chiar să ne implicăm în acțiuni aventuroase. Chiar dacă nu mai avem 10 sau 20 de ani, nu înseamnă că nu ne putem bucura de momente de libertate care să ne facă inima să bată mai repede.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iată cîteva modalități prin care să păstrezi activ copilul din tine:

Găsește-ți (sau adu-ți din trecut) un hobby creativ

Copiii găsesc o bucurie imensă în a se exprima, fără să-și facă griji că vor fi judecați. Îți place să desenezi sau să pictezi, chiar dacă nu ești vreun mare maestru? Ai vrea să înveți să gătești mai bine sau să construiești mici obiecte pentu casă? Ori poate să cânți la un instrument? Urmează-ți instinctul și entuziasmul pentru hobby-urile tale și nu le îngropa într-un sertar al memoriei.

Permite-ți să fii nostalgic

Ai auzit vreodată o melodie la radio care te-a întors instantaneu într-un anumit moment sau perioadă din viața ta? Nu te feri să experimentezi aceste senzații plăcute de nostalgie cu ajutorul amintirilor sau a retrăirii unor situații fericite din tinerețe. În zilele noastre, avem acces la aproape orice imagine și videoclip pe Internet, așa că, indiferent dacă ai copilărit în 1950 sau în 2000, vei avea mereu acces la amintirile tale. Fă-ți timp, deci, să cauți melodii care îți plăceau, filme pe care le vedeai cu drag și, de ce nu, desene animate.

Râzi și dansează

Copiii nu au nicio problemă în a râde foarte des și din cele mai diverse motive și nici în a dansa dacă de undeva se aude o melodie. Pe măsură ce îmbătrânim, ne pierdem spontaneitatea și capacitatea de a ne bucura de lucruri care ne iau prin surprindere, deoarece suntem mereu îngrijorați de ceea ce ar putea crede cei din jur. Însă spontaneitatea poate fi recâștigată: în definitiv, n-ar trebui să ne pese foarte tare de ce gândesc alții despre noi. Dacă auzi o glumă bună, nu mai zâmbi pe furiș, ci râzi din toată inima. Dacă ai un prieten sau o prietenă cu un simț al umorului bine dezvoltat, întâlniți-vă mai des sau vorbiți la telefon. Nu evita să mergi la spectacole de stand up comedy sau la concerte. Râsul și păstratul ritmului, spun specialiștii, sunt fundamentale pentru fericirea copilului interior.

Programează-ți timp de joacă alături de copii

Fie că ești tu însuți părinte, fie că singurii copii pe care îi cunoști sunt ai rudelor ori ai prietenilor, nu ezita să-ți petreci timpul cu ei. O să observi cum, treptat, coborând la nivelul lor de înțelegere, participând la dueluri cu personaje din desene animate și citind povești pe roluri te transformi și tu într-o persoană jucăușă și veselă, fie și numai pentru una sau două ore.

Pleacă în aventuri

Cel mai probabil că îți va fi destul de greu să te antrenezi și să urci pe cel mai înalt munte din lume, însă aventurile se pot trăi și cu mai puține eforturi. Stabilește ca, măcar o dată pe lună, să te întâlnești cu o persoană dragă (sau cu mai multe) și să faceți ceva nemaiîncercat până atunci, cum ar fi să mergeți la o degustare de vinuri, să participați la un tur istoric al orașului, să vizitați observatorul astronomic, să faceți o drumeție sau, de ce nu, să organizați o seară de dans acasă la cineva dintre voi. Iar dacă îți place să călătorești, măcar o dată pe an încearcă să mergi în vacanță într-un loc în care nu ai mai fost niciodată, fie că e vorba de un loc din lume sau din țară. Copilul din tine îți va mulțumi!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Dream Catcher - 5 Fun Ways to Keep Your Inner Child Alive
http://thedreamcatch.com/keep-your-inner-child-alive/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0