20 de activități pentru copii

Peste noapte, mulți părinți s-au văzut puși în situația de a lucra de acasă din cauza pandemiei COVID-19. A jongla între provocările de a-i ajuta la teme pe cei mici, de a-i proteja și de a-i ține ocupați atunci când trebuie să lucrezi, nu este o sarcină simplă.

Copiii au nevoie și să fie implicați în activități, mai ales în activități care să-i ajute să-și dezvolte abilitățile. Așa că, m-am gândit să-ți vin în ajutor cu câteva idei despre cum ai putea să-i ții pe cei mici ocupați dacă trebuie să lucrezi, de exemplu, dar și cum vă puteți juca, în weekend sau seara, după muncă. 

1. Ajută-i să construiască un fort

Cu câteva cârlige, o pătură, câteva scaune și câteva perne de canapea îi poți ajuta pe cei mici să construiască cel mai frumos și interesant fort din toate timpurile, chiar în mijlocul sufrageriei tale. 

2. Stârnește-le interesul cu puzzle-uri

Puzzle-urile sunt distragerea perfectă pentru copiii de orice vârstă. Cei mici pot face puzzle-uri din câteva piese mari și groase, pe când cei mai mari se pot provoca singuri să asambleze modele mai complicate de 1.000 de piese, de exemplu. Dacă ai copii mici, ai grijă ca piesele să nu fie mici, pentru că există riscul ca aceștia să le înghită.

3. Joaca cu piese magnetice sau cu piese de construit

Piesele magnetice, dar și piesele de construit le oferă celor mici nenumărate posibilități de a-și dezvolta creativitatea și imaginația. Și, îi va ține ocupați o perioadă bună de timp, când vei putea să răspunzi la acele email-uri urgente sau să discuți cu colegii de la muncă despre sarcinile pe care le ai.

4. Antrenează-ți copiii într-o vânătoare de comori 

Fie că este vorba despre jucării ascunse într-o cutie de nisip sau de jucării „pitite” prin toată casa, copiilor le place să caute comori. Încurajează-ți copilul să exploreze și să descopere dinozaurii de plastic sau mașinuțele pe care le-ai ascuns. 

5. Șotron în casă

Îți mai aduci aminte de zilele pe care le petreceai jucând șotron în fața blocului? Chiar dacă acum cei mici nu-și pot petrece timpul în parc, asta nu înseamnă că nu pot juca șotron în casă, mai ales dacă stai la parter. Cu o bandă autoadezivă desenează șotronul și, în loc de piatră, poți să folosești șosete rulate sau o minge mică din material textil. Regulile șotronului au rămas aceleași: copilul aruncă mingea, sare într-un picior, apoi în două, se apleacă, ridică mingea și merge mai departe.  Dacă stai la casă, lucrurile sunt mult mai simple. Îl poți ajuta pe cel mic să deseneze cu creta șotronul și să-l supraveghezi de la fereastră, câtă vreme tu ești ocupat cu treburile casnice sau cu sarcinile de serviciu. 

6. Jocuri de rol 

Acestea îmbunătățesc imaginația și creativitatea, dezvoltă limbajul, abilitățile de gândire, de învățare și de rezolvare a problemelor. Așa că încurajează-ți copilul să se joace de-a pompierul, de-a bucătarul, de-a doctorul sau, de ce nu?, de-a Superman! Unii specialiști spun că jocurile de rol stimulează nu doar latura emoțională, limbajul sau abilitățile motorii, ci ajută și la dezvoltarea inteligenței celui mic. Un motiv în plus să-i ajuți pe cei mici să „se transforme” în personajul preferat, chiar și pentru câteva ore!

7. Activități practice
 

Poate că nu sună așa de distractiv, dar udatul plantelor, strânsul jucăriilor, ștersul prafului, gătitul cot la cot cu părinții sau cu bunicii sunt activități care le permit celor mici să exploreze senzorial mediul și viața în care trăiesc. Mai mult, îi ajută să se dezvolte natural și să fie autonomi, încă de la vârste foarte mici.

8. Seara de filme

Orice rutină specială poate fi transformată într-un ritual specific familiei tale care îi va ajuta pe cei mici să aibă sentimentul apartenenței. Alegeți o zi din săptămână în care să organizați seara de film. Fiecare membru poate alege, prin rotație, un film pe care să îl vedeți împreună. Așa, învățăm câte ceva despre fiecare dintre noi, ne simțim bine, și reafirmăm faptul că familia noastră e stabilă, unită și puternică.

9. Activități fizice împreună

Transformă-ți copilul în propriul antrenor. Încurajează-l să îți cronometreze repetările exercițiilor, nu înainte de a-ți arăta chiar el cum se fac acestea corect. Astfel, îl încurajezi să se miște el însuși. Câștigi timp pentru propriul antrenament, sănătate și bună dispoziție. Neapărat cumpără necesarul echipării antrenorului. Începe cu un fluier!

10. Gătiți împreună

Găsiți rețete noi, sănătoase, pe care nu le-ați mai încercat și experimentați împreună. Lasă-ți copilul să aleagă din când în când, va fi o schimbare plăcută pentru el.

11. Vision Board al familiei

Imaginați-vă împreună cum vă doriți să arate viitorul post-pandemie. Pe un panou de plută (sau pe orice tip de placă suport) adăugați imagini cu mesaje de bine, pentru viitor. Ele pot fi decupate din reviste, desenate, printate – nu există nicio regulă – iar limita este doar imaginația. Astfel, vă antrenați latura creativă, clarificați împreună un viitor sigur dincolo de această perioadă și vă setați aspirații, obiective, dorințe. Vision Board-ul poate conține orice, de la idei de vacanțe, până la planuri și obiective, idei de răsfăț etc.

12. Lectură

Citiți. În funcție de vârsta copiilor – împreună sau separat. Învață-ți copilul că lectura e mai mult decât o sarcină care trebuie îndeplinită pentru școală, acum are ocazia să citească de plăcere.

13. Plantați împreună

Chiar dacă aveți doar un balcon la dispoziție, există o mulțime de plante ușor de sădit și de îngrijit. Comandă-le online și bucurați-vă împreună de rezultatul lucrului făcut cu propriile mâini. Puteți alege inclusiv condimente – pentru a gusta roadele muncii.

14. Căsuța poștală din casă

Scrieți-vă mesaje de mână. Poate fi un mod amuzant de a-ți încuraja copilul preșcolar să învețe literele – curios să citească mesajele tale - sau copilul mai mare să descopere plăcerea corespondenței.

15. Prietenia nu are limite. Demonstrează asta, digital!

Organizează-i copilului tău o întâlnire cu cel mai bun/ cei mai buni prieteni online. Socializarea petrecută la nivelul lui de vârstă este foarte importantă.

16. Pune-ți amprenta pe pereți – la propriu!

Pregătește-te de o activitate creativă, menită să le dezvolte copiilor simțul estetic : tablouri pictate cu mâinile. Vă puteți bucura împreună de formele și culorile obținute și veți avea și un nou obiect de artă pe care să îl admirați.

17. “De-a v-ați ascunselea” ori mima

Reînviați jocurile din copilărie. În de-a v-ați ascunselea, cel mic se bucură de o zi activă, plină de energie, iar prin mimă, aveți liber la creativitate și expresivitate.

18. Aduceți soarele în casa voastră

Construiți împreună un cadran pentru sistemul solar. Aveți nevoie de carton, culori, puțină informație și multă imaginație.

19. Învățați împreună o nouă activitate ce implică lucru manual:

Fie că este vorba despre origami sau quilling pentru copiii de vârste mai mari, fie de figurine de plastilină pentru cei mici, astfel de activități pot fi extrem de distractive pentru toată familia.

20. De scos din bibliotecă

Joaca nu are vârstă! Așa că implicați întreaga familie în jocuri creative, puțin competitive, de echipă: monopoly, morocco, remi, cărți, domino, scrabble și, de ce nu, dame, șah.

Experiența de părinte m-a învățat că de multe ori copiii nu au nevoie de jucării sofisticate pentru a fi curioși și implicați într-o activitate, ci de jocuri diverse, care să le pună la „muncă” imaginația. 

 

 

Sursă foto: ShutterstocK


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0