Ciclotimia sau tulburarea ciclotimica

Ciclotimia este o afecțiune legată de starea de dispoziție care este adesea la limita ambiguitatii in privinta incadrarii clinice, intrucat nu indeplineste pe deplin criteriile bolii bipolare sau depresive. Pacientul resimte perioade de  urcușuri și coborâșuri emoționale, dar care nu sunt la fel de extreme ca cele din tulburarea bipolară. Criteriile de incadrare in acest tip de afectiune  sunt mai multe perioade de hipomanie și perioade de depresie timp de cel puțin doi ani sau de un an la copii și adolescenti. Starile de spirit stabile ar trebui să dureze mai puțin o data, de două luni.

 În plus, in ciclotimie, manifestările sale apar devreme în viață, in copilarie sau adolescenta demonstrabile prin reactivitatea și dereglarea dispoziției temperamentale. Complexitatea tulburării face dificilă identificarea în practica clinică si mai ales in pediatrie.

În DSM-5, este inclusă în categoria tulburărilor de dispoziție bipolare, ca subcategorie.  Ciclotimia este oarecum analogă si cu tulburările de personalitate, deoarece debutul ei este precoce și cursul său este cronic și pervaziv. De fapt, ciclotimia este adesea interpretată greșit cu tulburările de personalitate de grup B. Din cauza suprapunerii criteriilor de diagnosticare, poate fi ușor diagnosticată greșit.

Ca în orice tulburare psihica, ciclotimia  duce la disfuncție și suferință. În timp ce multe tulburări psihice pot precipita în contextul tulburării ciclotimice, reciproca nu este valabilă. De exemplu, deși adesea comorbid cu tulburările legate de consumul de substanțe, prin definiție, ciclotimia nu este indusă de consumul de substanțe.

Deși de natură echivocă, o evaluare detaliată și atentă poate permite clinicienilor să descopere această tulburare uneori subtilă. În cazul în care clinicienii sunt atrași în direcții diferite în ceea ce privește diagnosticul corect al unui pacient dereglat emoțional, luarea în considerare a ciclotimiei ar trebui să fie primordială. Pe lângă dereglarea emoțională, identificarea nivelurilor oscilante ale activității psihomotorii, hipersensibilitatea, hiper-reactivitatea și disfuncția interpersonală ar trebui să sugereze un diagnostic de ciclotimie. Acest articol va face lumină asupra acestei tulburări neînțelese și adesea diagnosticate greșit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tulburarea bipolară este o boală psihiatrică severă și cronică care afectează aproximativ 1-4% din populația lumii si se caracterizează prin modificări ale dispoziției care alternează între manie și hipomanie sau între depresie și stări mixte, adesea asociate cu deficiențe funcționale Deși simptomele depresive predomină în mod obișnuit la persoanele cu tulburare bipolara, semnul distinctiv de diagnostic clinic este prezența episoadelor maniacale sau hipomaniacale. Intrucat variatiile de dispozitie,  urcușurile și coborâșurile ciclotimiei sunt mai puțin extreme decât cele ale tulburării bipolare, ciclotimia a fost neglijata în mare măsură, mai ales  în cercetarea pediatrică.

În consecință, este rar diagnosticată clinic, în ciuda faptului că este o forma răspândită  de tulburare bipolară. Lipsa de atenție a adăugat confuziei cu privire la diagnosticul și prezentarea clinică a tulburării ciclotimice. În studiile pediatrice, tulburarea ciclotimică este de obicei grupată cu prezentări „subprag” ale tulburării bipolare sub eticheta nediferențiată „tulburare bipolară nespecifică”. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că tulburarea ciclotimică poate fi distinsă în mod clar de celelalte forme de tulburare bipolară și de alte tulburări ale copilăriei. Este esențial să căutați ajutor în gestionarea acestor simptome deoarece ele pot interfera cu capacitatea de a funcționa și cresc riscul de tulburare bipolară.

Cauzele ciclotimiei

Nu se știe exact ce cauzează ciclotimia. Studii recente au determinat că această caracteristică se precipită secundar unei anumite deviații a amigdalei și a circuitelor neuronale fronto-limbice. Această constatare se corelează cu observația că hiperreactivitatea și deficitele de reglare sunt asociate cu anomalii funcționale ale amigdalei și, respectiv, cortexului orbitofrontal.

Ca și în cazul multor tulburări de sănătate mintală, cercetările arată că această poate rezulta dintr-o combinație de:

  • Ereditate, deoarece ciclotimia tinde să se manifeste în familii; această influență este demonstrată prin rata de concordanță - 57% - observată la gemenii monozigoți. Studiile genotipice actuale investighează mai mulți loci, inclusiv genele 18p11, 13q32, CLOCK și ANK3.
  • Procesele biochimice ale corpului, cum ar fi schimbările în chimia creierului
  • Mediul, cum ar fi experiențele traumatice sau perioadele prelungite de stres. Evenimentele de viață negative și stilurile cognitive negative sunt asociate cu o incidență crescută a dereglării afective și a instabilității emoționale.

În timp ce multe tulburări psihice pot precipita în contextul tulburării ciclotimice, reciproca nu este valabilă. De exemplu, deși adesea se insoteste  cu tulburările legate de dezvoltarea unor dependente si consumul de substanțe interzise, prin definiție, ciclotimia nu este indusă de consumul de substanțe.

Ciclotimia este asociată cu o prevalență pe tot parcursul vieții de aproximativ 0,4%-1% și se regaseste in egala masura la bărbați si femei.

Factori de risc

Ciclotimia este considerată a fi o afecțiune relativ rară. Dar estimările reale sunt greu de identificat, deoarece oamenii pot fi nediagnosticați sau diagnosticați greșit că având alte tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia.

Ciclotimia începe, de obicei, în timpul adolescenței sau la vârsta de adult tânăr. Aceasta afectează aproximativ același număr de bărbați și femei.

Simptome și diagnostic

Caracteristica esențială a ciclotimiei este o tulburare cronică, pervazivă, fluctuantă a dispoziției. Aceste fluctuații sunt descrise ca perioade de episoade depresive și crescute distinse.  Constelația de hipersensibilitate, dereglare emoțională, impulsivitate, reactivitate emoțională și autoeficacitate limitată duce la dificultăți cronice interpersonale, profesionale și intrapsihice.

Spre deosebire de tulburările convenționale din spectrul bipolar, ciclotimia poate induce oscilații trecătoare spontane între dispozițiile euforice și depresive. Simptomatologia depresivă poate include starea de spirit depresivă, iritabilitate, lipsă de speranță, neputință, insomnie, oboseală, avoliție, negativitate afectivă, dureri de cap, neurastenie și chiar ideație suicidară.

Simptomele hipomaniacale constau în impulsivitate, grandiozitate,cu exacerbarea stimei de sine, aglomerare de gânduri si incapacitatea de concentrare, sociabilitate crescută, activitate fizică excesivă; oamenii devin brusc extrem de vorbareti.

Un istoric de dezvoltare va dezvălui cel mai probabil un model cronic și pervaziv de labilitate emoțională, hipersensibilitate, altercații interpersonale recurente, incidente de autovătămare, dependente de tipul episoadelor de participare la  de jocuri de noroc excesive, activitate sexuală nesăbuită, divorțuri multiple, probleme legale sau financiare și pierderea recurentă a locului de muncă. 

Mai rar, unii vor experimenta deplasarea suferinței și anxietății lor sub formă de suferinta somatică. Astfel de plângeri includ dureri în piept, astenie, scădere în greutate, căderea părului și dureri de cap.

Simptomele ciclotimiei sunt similare cu cele ale tulburării bipolare, dar  mai puțin severe. Cu ciclotimie se poate funcționa de obicei în viață de zi cu zi, deși nu întotdeauna bine si constructiv.  Natură imprevizibilă a mișcărilor de dispoziție poate altera semnificativ viață cuiva pentru că nu știe niciodată cum se va simți.

Dacă ai ciclotimie și nu o tratezi, acest lucru poate duce la probleme emoționale semnificative care afectează fiecare zona a vieții tale, existând un risc crescut de a dezvoltă ulterior tulburare bipolară. De asemenea, poți recurge la abuzul de substanțe și poți dezvolta o tulburare de anxietate.

Netratata, ciclotimia nu va  disparea de la sine, ci se poate agrava. Este important sa fie diagnosticata si adresata corespunzator.

Conform DSM-5, ciclotimia este clasificată ca existența simptomatologiei în ultimii doi ani, prezentă de mai multe zile. Stabilitatea dispoziției nu poate depăși o perioadă de timp mai mare de 2 luni consecutive. Simptomele identificate trebuie să fi cauzat afectarea semnificativă a vieții pacientului. Și, în sfârșit, simptomele nu pot fi secundare unei alte boli psihiatrice sau medicale.

Tratamentul ciclotimiei

Principalele tratamente pentru ciclotimie sunt farmacoterapie, consiliere  și psihoterapia.

Psihoeducația este primordială și subliniază necesitatea respectării medicației, a încrederii în medic, a recunoașterii consecințelor interpersonale ale modelelor de comportament dezadaptativ și a acceptării bolii.

Până în prezent, nu există medicamente psihotrope aprobate, recomandate de FDA, pentru tratamentul tulburării ciclotimice. În ciuda acestui fapt, există încă alternative viabile în gestionarea acestei tulburări.

Tratamentul psihotrop de primă linie al ciclotimiei este administrarea unui stabilizator de dispoziție -

  • valproat dacă anxietatea este dominantă,
  • lamotrigină dacă polaritatea anxios-depresivă este mai proeminentă
  • litiu pentru o intensitate afectivă semnificativă.

Unii pacienți pot beneficia de terapia duală atât cu litiu, cât și cu lamotrigină.[6] În plus, antipsihoticele atipice pot fi aplicate ca monoterapie sau ca adjuvant în combinație cu un stabilizator al dispoziției.

Cercetările actuale recomandă renunțarea la utilizarea antidepresivelor în cadrul ciclotimiei, deoarece poate exacerba simptomatologia.

Psihoterapia este o parte vitală a tratamentului și poate fi făcută individual, în familie sau în grup. În plus față de farmacoterapie și psihoeducație, terapia cognitiv-comportamentală a arătat cele mai solide dovezi ale psihoterapiilor în cadrul ciclotimiei. Mai mult, planurile de tratament ar trebui modificate ad-hoc, și nu pe un algoritm predeterminat.

Pot fi de ajutor mai multe tipuri de terapie:

  • Terapia cognitiv-comportamentală. Un tratament obișnuit în cadrul acestei terapii este de a identifica credințele și comportamentele nesănătoase, negative și de a le înlocui cu cele sănătoase, pozitive. Sunt învățate, de asemenea, strategii eficiente pentru a gestiona stresul și pentru a face față situațiilor supărătoare
  • Terapia ritmică interpersonală și socială (TRIPS). Această terapie se concentrează pe stabilizarea ritmului zilnic: somnul, trezirea și mesele. O rutină consecventă permite o mai bună gestionare a dispozițiilor. Persoanele cu tulburări de dispoziție pot beneficia de stabilirea unei rutine zilnice pentru somn, dietă și exerciții fizice
  • Alte terapii. Există terapii care au fost studiate și au avut succes. Vorbește cu medicul tău dacă ar putea să fie potrivite pentru tine și alte opțiuni

Complicații

Complicațiile acestei tulburări sunt la fel de eterogene ca și prezentarea sa. Severitatea complicațiilor variază de la efecte secundare iatrogenice subtile până la sinucidere. Cele mai frecvente manifestări ale complicațiilor includ agravarea iatrogenă a ciclicității dispoziției, tulburarea de anxietate, tulburarea bipolară I sau II și sechelele dereglării emoționale, cum ar fi tulburările de control al impulsurilor și consumul de substanțe.

Mai rar, ciclotimia la tineri se poate dovedi a fi heterotipică, evoluând în tulburare bipolară la vârsta adultă.

Prevenție

Nu există nicio modalitate sigură de a preveni ciclotimia. Ajutarea pacientului să accepte existența tulburării, să adere la planul de tratament, să se abțină de la consumul de substanțe și să dezvolte strategii de intervenție în criză duce la un prognostic mai benefic. În plus, consilierea ar trebui să se concentreze pe asistarea pacientului să devină mai atent la nivel psihologic și să dezvolte capacități de reflexie superioare pentru a regla mai eficient stările de sine și a se abține de la impulsivitate dăunătoare.

În cele din urmă, pacientul ar trebui să recunoască că primatul tulburării constă în instabilitatea lor afectivă, ce ajuta la prevenirea simptomelor minore de a se transforma în episoade hipomaniacale, maniacale sau în depresie majoră.

Sfaturi de stil de viață pentru cei care suferă de ciclotimie

Pe lângă tratamentul profesional, îți poți construi propriul plan de tratament, urmând acești pași de stil de viață și de îngrijire personală:

Nu renunta la tratament si sedintele de psihoterapie! În perioadele în care te simți mai bine sau când ai simptome hipomaniacale, poți fi tentat să oprești tratamentul, ceea nu este deloc o idee buna.

Respecta rutina si orele de somn Dormitul suficient este o parte importantă a gestionării stării de spirit. Dacă ai probleme cu somnul, discută cu medicul tău despre ce poți face in acest sens, daca poti lua anumite suplimente de tipul melatoninei, ce ceaiuri sunt permise. Atentie, de exemplu, la ceaiul de sunatoare care poate interfera cu medicatia ta curenta. 

Informează-te despre tulburare. Învățarea despre ciclotimie și posibilele complicații ale acesteia te poate ajuta  sa identifici la tine anumite reactii distructive și te poate motiva să respecți planul de tratament. De asemenea, te poate ajuta să explici familiei și prietenilor cum se manifestă. 

Tine un jurnal personal in care sa iti analizezi propriile stari emotionale, faptele din perioadele de extreme ale trairilor, identifica care sunt gresite si pe care le regreti

Nu incuraja dependentele Renunță la băutură sau la consumul de droguri recreative. Alcoolul și drogurile recreative pot declanșa schimbări de dispoziție. Discută cu medicul dacă ai probleme să renunți de unul singur.

Alătură-te unui grup de suport. Întreabă-ți dacă există vreun tip de grup de sprijin care te poate ajuta să iei legătura cu alții care se confruntă cu trairi si provocări similare. Invata din experineta celorlati si impartaseste-o pe a ta. Te va ajuta sa te accepti si iubesti mai mult si sa te intelegi.

Rămâi concentrat pe obiectivele tale. Gestionarea cu succes a ciclotimiei poate dura mult timp. Rămâi motivat ținând cont de obiectivele tale si nu le abandona, chiar daca simti ca ai vrea sa renunti si sa fii lasat complet in pace

Nu te izola de familie si prietenii dragi- respecta rutina de intalnire, nu gasi scuze neverosimile

Găsește-ți hobby-uri sănătoase. Explorează modalități sănătoase de a-ți cconsuma energia, cum ar fi hobby-uri, exerciții fizice și activități recreative.Respecta o rutina si un program sanatos

Învață relaxarea și gestionarea stresului. Încearcă metode de relaxare sau tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația și yoga.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Cyclothymic Disorder, 2021, Joseph E. Bielecki; Vikas Gupta.

Cyclothymic disorder in youth: why is it overlooked, what do we know and where is the field headed? 2012, Anna R Van Meter and  Eric A Youngstrom

Neurobiology of bipolar disorders: a review of genetic components, signaling pathways, biochemical changes, and neuroimaging findings, 2020, Scaini G, Valvassori SS, Diaz AP, Lima CN, Benevenuto D, Fries GR, Quevedo J.

https://www.nhs.uk/conditions/cyclothymia/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0