Boli care pot afecta viața sexuală

Vă confruntați cu lipsa apetitului sexual? De vină pot fi anumite afecțiuni. Dacă nu sunt tratate și diagnosticate din vreme, acestea pot duce la diminuarea dorinței sexuale, la apariția disfuncțiilor erectile, lubrifierii insuficiente a vaginului ori chiar la imposibilitatea de a avea orgasm.

Diagnosticarea cu o boală cronică poate face ca toate activitățile de zi cu zi, chiar și relațiile sexuale cu partenerul, să se simtă copleșitoare, dificile, dureroase, din cauza modificărilor care apar la nivelul corpului sau din cauza unor reacții adverse cauzate de medicamente. Dar o viață intimă împlinită este încă foarte posibilă atunci când ai o boală cronică. Dacă atât tu, cât și partenerul sunteți dispuși să fiți creativi și grijulii în intimitatea fizică, acest aspect important al vieții poate continua - indiferent de diagnosticul pus de medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diabet

Glicemia mare dăunează vaselor de sânge, căci favorizează rigidizarea și îngustarea vaselor de sânge care alimentează țesutul erectil al penisului, din cauza nivelului ridicat de glucoză din sânge. Bărbații care se confruntă cu neuropatia diabetică, o complicație a diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor, suferă de ejaculare retrogradă (sperma este forțată în vezica urinară, nu prin uretră).

În cazul femeilor, diabetul poate duce la întărirea vaselor de sânge care alimentează vaginul, situația favorizând uscăciunea vaginală, scăderea libidoului, contact fizic dureros ori nu reușesc să aibă organsm. Dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, primul pas în tratarea problemelor sexuale este să ții sub control nivelul glucozei din sânge. Totodată, pentru o viață sexuală împlinită este vital să nu consumi alcool înainte de a întreține relații intime, căci acesta poate duce la scăderea rapidă a zahărului din sânge.

Boli de inimă

Ca și în cazul diabetului, și bolile cardiace pot duce la probleme în viața intimă 1. Și unele medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială, afectează vasele sangvine care furnizează sânge în numeroase zone ale corpului, inclusiv în cele de la nivelul organelor genitale. Fluxul sangvin insuficient de la nivelul penisului sau de la nivelul vaginului afectează capacitatea unei persoane de a se excita și de a întreține relații sexuale. Femeile cu hipertensiune arterială se pot confrunta cu libidou mai scăzut.

În cazul bărbaților diagnosticați  cu o boală de inimă sau care au suferit de un atac de cord, aceștia își pot relua activitatea sexuală, susțin specialiștii, cu o singură condiție: să țină cont de recomandările primite de specialist, să urmeze planul de tratament și să evite asocierea tratamentului medicamentos cu acela pentru disfuncțiile erectile, fără avizul cardiologului.

Cancer

Pacienții diagnosticați cu cancer se simt șocați, furioși, anxioși sau depresivi, iar acestea sunt sentimente normale. Uneori, aceste sentimente îi fac pe pacienți să-și piardă interesul pentru o viață sexuală împlinită. Ba mai mult, unele efecte secundare ale tratamentului îi pot face să se simtă mai puțin atractivi, fără energie sau fără dorința de a face sex.

Aceste sentimente sunt naturale și, în general, trec după finalizarea tratamentului sau când simptomele sunt ținute sub control. Unele efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului, cum sunt pierderea părului și creșterea în greutate, sunt adesea temporare. Dacă ai fost diagnosticat cu această maladie și simți că ai nevoie de cineva cu care să discuți despre sentimentele și temerile tale, consultă un psiho-oncolog. În cazul în care te confrunți cu dureri, medicul îți poate prescrie medicamente de reducere a durerii cu 30 până la 60 de minute înainte de a întreține raporturi sexuale.

Afecțiuni pulmonare

Când ești diagnosticat cu o afecțiune pulmonară, unele dintre simptomele cu care te confrunți sunt tusea și respirația șuierătoare. Toate acestea pot face ca activitatea sexuală să fie îngreunată. Îngrijorarea de a nu mai putea respira în timpul sexului este normală, dar există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a-ți atenua temerile. De exemplu, evită să întreții relații intime după mese copioase sau dacă ai consumat alcool, deoarece acestea pot îngreuna respirația. Când simți că nu mai ai aer, ia pauze dese și inspiră adânc. La nevoie, schimbă pozițiile.

Artrită

Este firesc să simți nevoia să eviți relațiile intime atunci când te confrunți cu durere și oboseală dacă ai fost diagnosticat cu artrită. Dacă ții cont de câteva sfaturi, poți avea în continuare o viață sexuală activă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
  • Descoperă care sunt poziții sexuale confortabile pentru tine.
  • Păstrează contactul fizic intim doar pentru momentele din zi când te simți cel mai bine.
  • Înainte de sex, fă duș sau o baie caldă pentru a alina articulațiile rigide.
  • Dacă simți nevoia, ia medicamente pentru durere cu cel puțin 30 de minute înainte de a întreține relații intime.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

WebMD - Health Conditions That Can Harm Your Sex Life

American Heart Association- How High Blood Pressure Can Affect Your Sex Life

Better Health Channel - Sex and chronic illness

1. Studiul „Sexual function of patients with heart failure: facts and numbers”, publicat în ESC Heart Fail, în februarie 2017, autor Tiny Jaarsma

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0