5 reguli de aur in materie de dezvoltare personala

Foloseste tehnicile de dezvoltare personala pentru a deveni o varianta mai buna, dar si mai fericita a ta. Toata lumea vorbeste despre aceasta dezvoltare personala, insa stii ce presupune, concret?

Dezvoltarea personala este un proces ce dureaza toata viata, in timpul caruia iti vei stabili calitatile si abilitatile si vei face tot posibilul pentru a le exploata la adevaratul potential. In acest fel, vei da randament si totodata vei fi implinit si fericit. 

Iata 5 reguli care nu trebuie sa iti scape din vedere, in materie de dezvoltare personala

1. Fii constient

Pentru a putea evolua, trebuie sa fii constient. Accepta-te asa cum esti, evalueaza-ti defectele si calitatile, monitorizeaza-ti si analizeaza-ti in permanenta reactiile si numai asa vei reusi sa aduci imbunatatiri in permanenta.

Intreba-te mereu care e motivatia din spatele faptelor/ gandurilor/ vorbelor tale, intreaba-te cum ai fi preferat sa te comporti intr-o anumita situatie, dar si ce trebuie sa schimbi la tine pentru ca lucrurile sa se desfasoare altfel data viitoare.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Fii sincer cu tine si iti vei da seama unde si ce trebuie sa modifici. Pe masura ce vei fi mai constient de faptul ca orice ti se intampla in viata e o consecinta a unei actiuni si ca nimic nu e intamplator, iti vei modela comportamentul.

2. Stabileste-ti obiectivele

Pentru a parcurge un drum, trebuie, inainte de toate, sa stii destinatia. Asadar, contureaza-ti obiectivele pe termen mediu si lung si apoi tine cont de acestea, indiferent ce ai face. Asta inseamna ca orice decizie iei, trebuie sa o iei tinand cont de lucrurile pe care iti doresti sa le realizezi. Avand in permanenta obiectivele clare in minte, iti vei pastra motivatia.

3. Imbratiseaza schimbarea

Daca iti doresti sa fii o varianta mai buna si mai fericita a ta, atunci in mod evident va trebui sa faci niste schimbari. Cu cat te agati mai tare de vechile obiceiuri, cu atat mai greu iti va fi sa evoluezi si sa reusesti ce ti-ai propus. Pe de alta parte, cu cat vei intelege mai repede ca schimbarea poate fi cea care iti aduce implinire, cu atat mai usor iti va fi pe aceasta cale.

4. Cunoaste-ti valoarea

Este normal, ba chiar esential, sa iti doresti mai mult de la tine. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa te desconsideri. Evalueaza-te, cunoaste-ti valoarea si nu te indoi de tine pentru nicio secunda. Cu perseverenta, poti reusi orice, atat timp cat esti sigur pe tine si stii exact ce iti doresti.

5. Nu renunta niciodata, orice ar fi

Nimic nu este garantat, mai ales fericirea. Trebuie sa intelegi ca sunt perioade in care iti va fi mai greu sa razbesti, asa cum sunt perioade in care lucrurile se intampla de la sine, fara sa simti ca depui vreun efort. Este extrem de important sa nu renunti niciodata, indiferent cat de complicate ar parea lucrurile. Nu te abate de la drumul tau, gaseste-ti intotdeauna resursele sa o iei de la capat si atunci lucrurile vor capata de fiecare data sens.   

Odata ce constientizezi ca tu esti cel care poate transforma lucrurile in bine, totul va capata sens. Daca simti ca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa il ceri. Iti poti cauta un mentor, care sa te inspire pe drumul catre un sine mai fericit, mai capabil si mai implinit.

Gaseste lucrurile care iti plac, care trezesc in tine o pasiune de nestavilit, apoi fa din ele un sens al vietii si iti va fi mult mai usor. Invata din greselile proprii, dar si din greselile celor din jur. Actioneaza cumpatat si mentine-ti echilibrul – numai asa vei reusi sa fii, indiferent de situatie, mandru de tine.  

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0