Tehnici de relaxare in trafic: cum sa ajungi la destinatie mai putin stresat
Tehnici de relaxare in trafic: cum sa ajungi la destinatie mai putin stresat
Tehnici de relaxare in trafic: cum sa ajungi la destinatie mai putin stresat
Fie că mergi cu mașina personală, fie că mergi cu autobuzul sau tramvaiul, ambuteiajele de la orele de vârf te pot face să te stresezi, ba chiar să ai parte de atacuri de anxietate. Stresul la volan poate să ducă și la alte probleme de sănătate, precum tensiune mare și accese de furie. Aceste episoade de stres acut se pot transforma în stres cronic.
Mai mulți polițiști rutieri ar ajuta la estomparea stresului în trafic?
Potrivit unui sondaj efectuat în Marea Britanie, 65% dintre intervievați sunt de părere că lipsa poliției rutiere pe șoselele din Marea Britanie le dă conducătorilor auto impresia că pot scăpa de multe infracțiuni când sunt la volan. Majoritatea lucrurilor pe care oamenii cred că sunt trecute cu vederea sunt destul de grave.
De exemplu, 54% dintre intervievați nu cred că pot să aibă probleme pentru că utilizează telefonul mobil în timpul șofatului. Alții au impresia că nu pot fi amendați pentru că nu poartă centura de siguranță, nu se opresc la culoarea roșie a semaforului sau dacă conduc în stare de ebrietate.
Condusul agresiv și iluzia controlului sunt o combinație periculoasă, atrag atenția specialiștii. Pe de o parte, o persoană care este furioasă și crede că deține controlul asupra situației din trafic are mai multe șanse să conducă într-un mod riscant și agresiv. Pe de altă parte, cercetările au demonstrat că diferitele noastre funcții cognitive, cum ar fi atenția, raționamentul, judecata și luarea deciziilor pot fi afectate de furie. Rezultatul este o percepție a riscului mai scăzut, o mai mare disponibilitate de asumare a riscurilor și efecte cognitive care cresc riscurile în trafic.
Pe lângă toate acestea, un conducător auto care nu respectă regulile de circulație, nu doar că se pune pe el în pericol, ci îi pune și pe ceilalți conducători să facă manevre care le-ar putea pune viața în pericol. În plus, un conducător care respectă legea și care conduce defensiv, este supus unui stres în plus, atunci când pe șosea ceilalți conducători auto nu conduc regulamentar.
Specialiștii atrag atenția că majoritatea accidentelor rutiere au fost atribuite factorilor umani, cum ar fi oboseala, intoxicația și comportamentului de conducere furios/agresiv. Iar o cercetare arată că există o legătură puternică între„furia la volan” și anumite comportamente agresive și riscante, precum conducerea agresivă, conducerea riscantă, erorile din timpul șofatului și accidentele.
Iată cum te poți relaxa în trafic, astfel încât să ajungi dimineața la birou relaxat, iar seara acasă cu o dispoziție de zile mari!
Practică exerciții de respirație
Învățate la cursul de yoga, la ședința de psihoterapie sau de pe internet, exercițiile de respirație reprezintă cea mai la îndemână, dar și rapidă unealtă atunci când ne dorim să ne relaxăm mintea, dar și trupul.
Respirația abdominală, denumită și respirație profundă sau yoghină, te va ajuta să detensionezi corpul și să îți controlezi mai ușor gândurile. Pentru a practica această respirație, trebuie să inspiri adânc și treptat, iar tot aerul să îl împingi în cavitatea abdominală. Scoate apoi aerul afară lin, încercând să expiri mai lent decât ai inspirat. Dacă repeți acest tip de respirație suficient de mult, vei începe să respiri așa, iar astfel vei fi mai relaxat și mai concentrat în permanență. Respiră abdominal de fiecare dată când ești prins în trafic și vei observa că situația e mult mai ușor de suportat.
Folosește aromaterapia
Dacă ești genul care se stresează din cauza traficului aglomerat, pregătește-ți mașina pentru o sesiune de aromaterapie. Folosește un difuzor pentru aromaterapie de mașină, cu ulei de lavandă sau de grepfrut, despre care se știe că au proprietăți relaxante. Dacă nu mergi cu mașina personală prin oraș, pune-ți câteva picături de ulei esențial pe interiorul încheieturii mâinii și, când simți că traficul și aglomerația din autobuz te copleșesc, miroase-ți mâna. Uleiul esențial va avea aceleași efecte relaxante asupra minții și corpului tău.
Achiziționează-ți audiobook-uri pe teme de interes
Petrece-ți timpul în trafic într-un mod cât mai înțelept. În loc să pierzi timpul enervându-te din cauza aglomerației, mai bine ascultă un audiobook pe o temă care chiar te interesează. Poți face asta și în mașină personală, dar și în mijloacele de transport în comun – atât timp cât ai la tine o pereche de căști.
Fă-ți un playlist de suflet
Cu ce poți combate o stare proastă, de iritare și nerăbdare? Cu o stare bună indusă de o melodie preferată, care naște o serie de amintiri într-o secundă. Așadar, fă un playlist cu melodiile preferate și dă-i play de fiecare dată când pleci de acasă și ești nevoit să înfrunți traficul haotic.
Schimbă-ți perspectiva asupra lucrurilor
Cu cât te concentrezi mai mult asupra aspectelor negative, cu atât mai frustrat vei fi de situația în care te afli. Încearcă să privești lucrurile din altă perspectivă, mai relaxată, și îți va fi mai ușor să faci față traficului. Gândește-te că ești privilegiat că stai într-un oraș mare, cu nenumărate oportunități, iar traficul este doar prețul pe care trebuie să îl plătești.
Pleacă întotdeauna mai devreme cu 15-20 de minute decât ar trebui
Graba este cea care accentuează stresul provocat de traficul aglomerat. Atunci când ești în întârziere, ești mai nervos decat ai fi dacă timpul nu ar reprezenta o problemă. Fă-ți un obicei din a pleca mai devreme de acasă, astfel încât un ambuteiaj să nu te dea complet peste cap.
Nu da curs micilor conflicte din trafic
Dacă ești la volan și un alt participant la trafic încearcă să te provoace, detașează-te și nu îi acorda atenția pe care o caută. Dacă răspunzi la astfel de comportamente, situația poate escalada și o poate face mai periculoasă. Fii relaxat, zâmbește larg și te vei simți mai bine decât dacă i-ai satisface nevoia de conflict.
Cele mai frecvente declanșatoare proximale ale furiei la volan includ condusul lent, a fi pus în pericol (de exemplu, comportamente nesăbuite ale altor șoferi) și lipsa de curtoazie sau ostilitatea altor șoferi. În timp ce condusul lent este cea mai frecventă situație care declanșează furie, lipsa de curtoazie percepută pare să provoace cea mai intensă furie, arată statisticile.
Dacă ești îngrijorat de șoferii agresivi, încearcă să menții o distanță mare între mașina ta și a lor. Poți încetini sau, dacă este necesar, atenționează autoritățile că un șofer conduce nechibzuit. Dacă cineva își părăsește mașina, te amenință, te face să simți că viața ta este în pericol sau se angajează în orice alt comportament periculos, sună la 112. Încearcă să îți părăsești vehiculul și încuie ușile mașinii.
Ține la îndemână niște gustări sănătoase
Foamea face întotdeauna lucrurile să pară mai grave decât sunt. Când ești înfometat, ești irascibil și traficul te-ar putea enerva mai mult decât în mod normal. Ține în geantă o punguță cu migdale, un măr sau o banană și asigură-te că nu lași foamea să pună stăpânire pe emoțiile tale.
Practică conducerea defensivă
Încearcă să nu conduci agresiv, ci defensiv. Poți să urmezi un curs de conducere defensivă la o școală de șoferi pentru a-ți perfecționa abilitățile. Important este să urmezi un curs care să pună accent pe conștientizarea riscului pentru a evita situațiile de urgență. Tehnicile de evitare a accidentelor sporesc încrederea când ești la volan, dar nu ar trebui să îți ofere prea multă încredere pentru a-ți asuma riscuri inutile pe drum.
Amintește-ți că furia la volan poate deveni rapid mortală. În fiecare an, există aproximativ 250 de decese legate de conducerea agresivă, iar 66% dintre decesele din trafic sunt cauzate de condusul agresiv, arată statisticile.
De ce unii șoferi conduc agresiv?
Cercetările au descoperit că unii conducători auto pot conduce mai agresiv din cauza anumitor factori psihologici. Printre acestea se numără următoarele afecțiuni:
Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)
Persoanele diagnosticate cu această tulburare le-ar putea fi frică pentru viața lor și să se exteriorize în condus agresiv. Situația în care se află le poate aminti de o perioadă de frică sau pericol în care s-au aflat. Accidentele rutiere sunt, de asemenea, asociate cu niveluri ridicate de suferință psihologică, iar o meta-analiză recentă a concluzionat că prevalența comună a tulburării de stres posttraumatic în rândul supraviețuitorilor accidentelor rutiere a fost de peste 20% 1.
Depresie
Chiar dacă atunci când te gândești la depresie ai impresia că oamenii care se confruntă cu această afecțiune stau închiși în casă, nu pot dormi sau mânca sau sunt triști și fără chef de viață, este important să știi că boala se poate manifesta și ca agitație agresivă - gândul de a simți că cineva este împotriva lor.
Tulburare bipolară
Persoanele cu tulburare bipolară se confruntă cu foarte multe emoții, dar și cu agitație. În timpul unui episod maniacal, o persoană se confruntă cu o schimbare imprevizibilă a dispoziției și comportamentului, care o poate face să se simtă copleșită, agitată sau să aibă un control redus al impulsurilor și toleranță scăzută la stres.
Tulburare cu deficit de atenție (ADHD)
O persoană diagnosticată cu tulburare de deficit de atenție are probleme de concentrare sau poate deveni hiper-concentrată pe anumite lucruri, cum ar fi să se simtă nedreptățită.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Prevalence of posttraumatic stress disorder among road traffic accident survivors”, Medicine, 97(3), Lin W, Gong L, Xia M, & Dai W
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29505023/
American Psychological Association - Road rage: What makes some people more prone to anger behind the wheel
https://www.apa.org/topics/anger/road-rage
Te-ar mai putea interesa și...