Reciclarea sustine planeta si sanatatea ta mentala

Dacă nu ai introdus încă printre obiceiurile tale activitatea de reciclare în vederea colectării separate a deșeurilor, trebuie să o faci cât mai repede. Atât pentru binele mediului în care trăim, dar și pentru sănătatea ta mentală!  

Recent, Asociația Environ in parteneriat cu Reveal Marketing Research, a derulat un studiu  pentru a identifica obiceiurile consumatorilor români privind reciclarea  echipamentelor electrice, electronice și deșeurilor din aceasta gama. Cei mai mulți dintre respondenți afirmă că sunt influențați în decizia de cumpărare a unui echipament electric nou în primul rând de preț (54%), clasa energetică (32%) și recenziile favorabile (30%). Doar 22% dintre românii chestionați consideră sustenabilitatea brandului sau a produsului ca fiind un criteriu relevant în procesul de achiziție. 

M-am interesat recent direct la un magazin de posibilitatea de a recicla aparatele electrocasnice de dimensiuni mai mici (masina de cafea, periute electrice, incarcatoare sau prelungitoare defecte etc) si mi s-a spus ca ar trebui sa le aduc personal la magazin, indiferent de greutatea lor sau sa platesc o anumita suma aferenta fiecarui obiect (in jur de 30 de lei) pentru colectarea lor de la domiciliu. Poate ca este o practica specifica acestui lant de magazine, insa oricum nu suna deloc incurajator. Dar nu strica ca macar sa le depozitam intr-un loc separat fata de gunoiul menajer- in credinta ca lucratorii de la colectare le vor duce intr-un spatiu separat unde pot fi reciclate sau refolosite. Ori macar sa nu fie incinerate odata cu gunosiul menajer!
Aceste gesturi cotidiene reprezintă, de fapt, un minimum de contribuție la reciclare, atât de utilă în ziua de astăzi vieții pe Pământ. În pus, beneficiile nu vor fi doar pentru mediu. Psihologii susțin că astfel de gesturi pot contribui și la menținerea sănătății tale mentale, îți poate consolida stima de sine, generând în plus și sentimentul de utilitate, dar și o stare de puternică satisfacție.

Reciclarea reprezintă un semn de responsabilitate față de cei din jur, contemporani nouă, dar și față de viitorii locuitori ai planetei, nepoții și strănepoții noștri. 

Pare abstract și foarte puțini își găsesc spontan motivația de a face acest efort, care consistă în minimum patru coșuri de gunoi acasă, drumuri speciale de făcut la magazine cu baterii sau medicamente în pungi speciale, ca să nu mai vorbim de birocrația din unele farmacii de pe la noi. 

În ceea  ce privește ambalajele și recipientele consumate de produse cosmetice, acestea  trebuie duse în anumite lanțuri de magazine cosmetice care se ocupă cu colectarea lor. 

Așadar, poate lenea, poate lipsa motivației, poate blazarea sau neîncrederea - toate ar putea sabota orice inițiativă timidă de reciclare care zace în tine. Cu toate acestea, merită să faci un mic efort pentru că, nu numai mediul beneficiază, ci chiar și sănătatea ta emoțională și afectivă.

Necesitatea imperioasă de a introduce colectarea diferențiată și ample măsuri de reciclare, de la scară largă până la nivel individual, reprezintă prețul unui aparent confort de care ne-am bucurat în ultimii ani. În principal, în ceea ce privește avantajele pe care ni le-au adus ambalajele de unică folosință din hârtie și plastic. Din păcate, studiile ultimilor ani au constatat efectele dezastruoase pe care le-a generat dezvoltarea industriei plasticului pentru mediul acvatic. 

Există un beneficiu uriaș de care ar trebui să ținem cont. Reciclarea și un stil de viață durabil, în general, pot îmbunătăți bunăstarea emoțională. Potrivit dr. Brian Wind, psiholog clinician, un stil de viață durabil poate ajuta la ameliorarea depresiei sau anxietății. Și oferă multe beneficii pentru sănătatea mentală.

Reciclarea îți oferă un sentiment de utilitate

Pare foarte dificil să impui un nou obicei unui adult mai în vârstă, drept pentru care multi activiști pentru protejarea mediului sunt puțin cam sceptici atunci când vine vorba de implementarea unui nou obicei, cum ar fi reciclarea. Ceee ce ei nu trebuie să uite este că persoanele în vârstă au nevoie de sentimente de utilitate. În plus, au trăit în vremurile de comunism unde, în copilărie, chiar și forțat, se încuraja reciclarea, colectarea de maculatură, sticle goale, diverse plante medicinale etc.

Așadar, una dintre ideile de promovare utile la această categorie de vârstă este susținerea ideii de utilitate, un sentiment esențial pentru sănătatea noastră mentală, care ne oferă o perspectivă mai bună asupra vieții. În plus, obiectivele mai mari, cum ar fi susținerea unui scop nobil, așa cum este “salvarea planetei“ și viitorul copiilor noștri, pot contracara probleme precum anxietatea și depresia.

Alătură-te fizic sau virtual unei organizații 

Te poate ajuta mult să te alături și să susții  fizic, simbolic, în mediile de socializare, cu un share, comentariu sau chiar trimiterea unui sms sau a unei sume modice unei organizații care se ocupă de protecția mediului. În acest fel, vei avea șansa de a avea noi preocupări, de a afla și primi idei interesante, de a cunoaște oameni care se angajează în scopuri similare.

În plus, dacă ești dornic de a socializa fără a te simți stingher alături de necunoscuți, ai o șansă bună de a lua parte la activități care îți întăresc sentimentul de utilitate și oportunitatea de a-i educa pe alții să facă același lucru prin propriul tău exemplu în familie sau cercul de prieteni. Vei învăța să apreciezi efortul și resursele naturale depuse în fabricarea lucrurilor, să nu le iei de la sine înțeles și să transmiți la rândul tău aceste obiceiuri celor din jur. 

Reciclarea te poate deconecta

Poate că vei fi surprins, dar simpla activitate în sine de a colecta și sorta pe categorii deșeurile talie casnice te poate acapara pentru moment, deconectându-te de la alte preocupări mai stresante. În plus, reprezintă o mai bună conștientizare a unor obiceiuri de tip consumerist în care poți pica, uneori fără să-ți dai seama. În felul acesta, îți poți reevalua obiceiurile de cumpărare,  înțelegând mai bine ce ar trebui să cumperi și unde faci excese și risipă, cu efecte dezastruoase asupra mediului nostru înconjurător. În plus, poți obține o înțelegere mai profundă a obiceiurilor  de cumpărare și să îți pui întrebarea, ”Dar de  ce cumpăr acest lucru? Chiar am nevoie? Chiar mă ajuta?” 

Reciclarea te ajută să îmbrățișezi minimalismul

Minimalismul se referă la un consum responsabil și intenționat, la reducerea amprentei de carbon și la obținerea clarității, toate acestea putând fi obținute atunci când reciclezi. Scopul final al reciclării nu este să cumperi lucruri în cantități uriașe, pentru ca ulterior să le poți arunca la coș, ci este pentru a reduce deșeurile prin achiziționarea lucrurilor esențiale și numai atunci când este necesar. 

Iată cum acest lucru îți poate îmbunătăți sănătatea mentală pe termen lung: câștigi  mai multă claritate pentru că nu ești constant înconjurat de lucruri care îți distrag atenția și îți creează disconfort. 

Cum putem contribui la reciclare la ora actuală prin colectarea separată

- Hârtie
- Plastic
- Gunoi menajer
- Medicamnetele vechi, expirate, nefolositoare: trebuie duse la farmacie
- Bateriile: trebuie lăsate în recipientele speciale din supermarket 
- Electrocasnicele: cele ușoare ar trebui duse la magazinele de specialitate, cele voluminoase pot fi colectate de către personalul magazinelor sau înlocuite în cadrul programelor “rabla” pentru electrocasnice. Înainte de  a cumpăra un obiect electrocasnic digital scump, interesează-te dacă există programe speciale de achiziție a unui obiect electrocasnic vechi și posibilitatea valorificării acestuia.

Chiar și într-un moment atât de dificil pe care îl trăim acum, în pandemie, când izolarea și stresul fac parte din viața de zi cu zi, cele mai mici eforturi de a crea durabilitate în mediul tău personal și înconjurător reprezintă un pas important pentru o stare de spirit mai sănătoasă.

Directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, Inger Andersen, a declarat: „Toate beneficiile pentru sănătate ale lumii naturale sunt prea extinse pentru a fi enumerate. Natura este sistemul de sănătate suprem”.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.undp.org/sustainable-development-goals#good-health
https://journeypure.com/ask-our-doctors/author/dr-brian-wind-ph-d/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0