Ouale de Paste: idei inedite de incondeiere

Vrei sa îi surprinzi pe cei dragi cu un coș cu ouă de Paște încondeiate și decorate într-un mod deosebit? Deși încondeierea ouălor poate părea un proces complicat, există câteva modalități simple și de efect pe care le poți pune cu ușurință în practică, chiar dacă nu ai mai făcut acest lucru până acum. 

De asemenea, nu trebuie neapărat să renunți la ouăle roșii, tradiționale, ci poți vopsi ouă roșii pentru a respecta tradiția, dar poți încondeia câteva ouă pentru a crea puțină diversitate și a-i surprinde în mod plăcut pe cei dragi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată cum mai poți vopsi ouăle de Paște!

Ouă în două tonuri

Aceste ouă de Paște vopsite au un efect modern în două tonuri. Pentru a crea modelul, ai nevoie de:

  • Bandă washi subțire
  • Câteva ouă fierte și răcite
  • Un plic de colorant alimentar

Tot ce trebuie să faci este să aplici linii verticale și orizontale de bandă washi subțire pe ouăle fierte. Scufundă ouăle într-o oală, cu apă și colorant alimentar, apoi lasă-le la macerat aproximativ cinci minute. Scoate banda și repetă procedeul într-o nuanță mai deschisă a aceluiași colorant.

Ouă vopsite natural

Pentru o variantă naturală a colorării ouălor de Paște, optează pentru ouă vopsite cu coajă de ceapă, de exemplu. Alte variante ar fi să fierbi sfeclă sau afine. Aceste idei naturale de colorare a ouălor sunt pe bază de alimente sau plante și creează nuanțe discrete. 

Pentru a obține ouă vopsite natural, ai nevoie de:

  • Afine
  • Sfeclă
  • Apă
  • Oțet
  • Ouă fierte

Fierbe afine sau alte ingrediente naturale într-un vas încăpător în care ai pus apă și puțin oțet. Cufundă ouă fierte în soluția obținută. Pentru o culoare foarte intesă, lasă ouăle în vopsea peste noapte la frigider. Pentru rezultate mai subtile, ține-le în soluția naturală doar câteva minute.

Pentru vopsirea naturală a ouălor, poți folosi și turmeric, frunze de spanac sau rodie.

Ouă marmorate

Este ușor să faci ouă de Paște marmorate cu ulei vegetal, oțet alb, colorant alimentar și apă. Asta e tot ce îți trebuie!  Într-un bol de sticlă amestecă o cană de apă fierbinte, o linguriță de oțet de vin și 5-10 picături de colorant alimentar. Vopseaua din acest bol va fi culoarea de bază a oului, așa că îți recomandăm să utilizezi o nuanță mai deschisă de vopsea. 

Utilizează o lingură pentru a pune un ou fiert tare în fiecare vas, asigurându-te că oul este complet scufundat în lichid. Lasă oul să stea în vopsea doar un minut - așa vei avea o nuanță suficient de deschisă pentru a obține modelul marmorizat. Scoate și pune oul colorat pe un prosop de hârtie pentru a se usca. Ouăle de Paște vopsite vor trebui să fie complet uscate înainte de a le scufunda din nou.

În timp ce ouăle vopsite stau la uscat, pregătește amestecul de ulei care va da ouălor tale un aspect marmorat. Deoarece amestecul de ulei adaugă o a doua culoare oului vopsit, va trebui să alegi o nuanță mai intensă. Într-un castron curat amestecă aproximativ 20 de picături de colorant alimentar cu o cană de apă caldă. Adaugă o lingură de ulei vegetal și amestecă ușor cu o lingură.

După ce ouăle s-au uscat, folosește o lingură pentru a cufunda un ou colorat în amestecul de ulei vegetal. Rotește ușor oul în soluția cu vopsea și scoate oul când observi un efect de ou de Paște marmorat. Ai grijă să nu lași oul în acest amestec prea mult timp, căci va căpăta o culoare mult prea intensă.

Ouă vopsite cu bicarbonat de sodiu

Cu siguranță știi deja că bicarbonatul de sodiu are numeroase întrebuințări. Dar te-ai gândit vreodată că acest ingredient te poate ajuta să obții niște ouă frumoase de Paște?

Pentru a vopsi ouă cu bicarbonat de sodiu, ai nevoie de: 

  • Un bol de sticlă
  • O formă de brioșe
  • Pensule
  • Ouă fierte
  • Bicarbonat de sodiu
  • Apă
  • Oţet

Pentru început, fierbe bine ouăle și lasă-le la răcit.  Apoi, folosește o lingură pentru a amesteca ⅓ cană de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă, după care adaugă 3 picături de colorant alimentar. Omogenizează bine ingredientele până când amestecul formează o consistență asemănătoare unei paste. Repetă procedeul pentru a pregăti mai multe paste colorate. 

Pune câte un ou în fiecare compartiment al unei forme metalice de brioșe. Folosește o pensulă pentru a aplica mai multe culori de pastă pe fiecare ou. Nu uita să folosești mănuși în această etapă a vopsirii ouălor. Pasta de bicarbonat de sodiu va adăuga culoare fiecărui ou vopsit.

Când fiecare ou este acoperit cu pastă de bicarbonat de sodiu și colorant alimentar, folosește un picurător sau o lingură de măsurare pentru a picura cantități mici de oțet pe fiecare ou; reacția dintre oțet și bicarbonat de sodiu va crea aspectul tie-dye. După ce s-a dizolvat tot bicarbonatul de sodiu, scufundă fiecare ou în apă pentru a-l curăța. 

Ouă pastelate

Anul acesta se poartă nuanțele pastelate și degradeurile. De ce nu profiți de acest lucru pentru a colora ouăle în nuanțe pastelate în degrade? 

Pentru a face asta, ai nevoie de:

  • Câteva ouă fierte și răcite
  • Un tub de frișcă sau de spumă de ras
  • Un plic de colorant alimentar
  • Câteva șervețele de hârtie
  • Un vas

Mai întâi, pune câteva pompe de frișcă sau spumă de ras în vas. Adaugă, apoi, câteva picături de colorant alimentar (poți amesteca 2-3 culori asemănătoare) în bolul cu frișcă/spuma de ras și folosește o scobitoare pentru a întinde colorantul alimentar, fără a-l încorpora în amestec.

Introdu, apoi, ouăle în frișcă, pe rând, unul câte unul, și ai grijă ca frișca sau spuma de ras să cuprindă întreaga suprafață a oului. Scoate-le, apoi, pe un șervețel, și lasă amestecul de pe ele să stea încă 10 minute. Folosește un alt șervețel pentru a îndepărta frișca sau spuma de ras de pe ou. Colorantul alimentar va rămâne pe coaja oului în degrade, formând modele amuzante și surprinzătoare.

Ouă de inspirație rustică

Dacă Paștele îți trezește nostalgie și îți amintește de timpul petrecut la țară, la părinți sau la bunici, îți recomandăm să decorezi câteva ouă în stil rustic.

Pentru acest model de încondeiere, vei avea nevoie de:

  • Câteva ouă fierte
  • O sticluță de lipici
  • Sfoară, broderie și câțiva nasturi din lemn

Acoperă un ou cu lipici și înfășoară-l, apoi, în sfoară, de sus până jos, prin mișcări circulare. De asemenea, poți lega în jurul oului o broderie albă, pe care să prinzi un nasture din lemn, cu ajutorul lipiciului. Efectul obținut va fi și mai autentic dacă vei pune ouăle într-un coșuleț umplut cu paie sau cu iarbă proaspătă. Poți alege să modelezi câteva ouă cu sfoară și câteva cu broderie, pentru un contrast inedit. 

Ouă “îmbrăcate” în paiete

Ouăle îmbrăcate în paiete vor impresiona, în special, fetițele, așa că, dacă ești mamă de fată, poți încerca această idee de decorare a ouălor împreună cu cea mică.

Pentru a “îmbrăca” ouăle în paiete, ai nevoie de:

  • Câteva ouă fierte, deja vopsite
  • O pungă medie de paiete (preferabil să nu fie pe ață)
  • O sticluță de lipici

Acoperă suprafața fiecărui ou cu lipici și prinde paietele, una câte una, de coaja oului. Poți face diverse modele, pe culori. De asemenea, nu este obligatoriu să folosești paiete pe toata suprafața oului, o poți face numai pe o anumită porțiune, iar restul oului poate fi decorat cu alte accesorii din ”arsenalul” fetiței tale, cum ar fi biluțe sau plastilină.

Ouă încondeiate cu marker auriu și/sau argintiu

Poți folosi un marker auriu sau argintiu pentru a face diverse modele pe ouăle fierte, fie ele vopsite sau nu. De asemenea, poți folosi atât markerul auriu, cât și cel argintiu, pentru modele împletite. Efectul va fi deosebit, mai ales pe masa tradițională de Paște.

Ouă cu model botanic

Această metodă este destul de cunoscută, încă de pe vremea când ne petrecem sărbătorile de Paște la bunici. Pentru acest model, vei avea nevoie de un ciorap fin și de câteva frunze sau flori, pentru a imprima modelul botanic. 

Prinde frunzele și florile de coaja oului spălat bine, în prealabil, și introdu ouăle, cu grijă, în ciorap, apoi vopsește-le într-o oală, cu apă și colorant alimentar. La final, când vei scoate ouăle din ciorap, acestea vor avea un model foarte frumos. Poți opta pentru un colorant alimentar verde, în așa fel încât elementul botanic să devină pregnant.

Ouă cu model cadrilat

Este foarte simplu să oferi personalitate ouălor vopsite, prin aplicarea unor benzi scotch pe suprafața acestora, înainte de a le introduce în vopsea. Odată uscată vopseaua, se îndepărtează benzile scotch și vei obține, astfel, un model cadrilat frumos, pe care îl poți decora, mai departe, cu sclipici sau cu marker colorat.

Ouă de Paște folosind material textil

Învelirea unui ou de Paște în țesătură texturată înainte de vopsire creează un model complex colorat care seamănă cu pictura manuală. Pentru a obține acest aspect, utilizează țesături precum dantelă, tifon sau plasă. Înfășoară strâns un pătrat din materialul ales în jurul unui ou și fixează-l cu un elastic subțire. Scufundă oul fiert în prealabil în vopseaua pentru alimente. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează o nouă bucată de pânză pentru fiecare ou.  

Câte ouă poți să mănânci de Paște?

Ouăle sunt un aliment integral hrănitor care reprezintă o sursă ieftină de proteine și conțin alți nutrienți precum carotenoizi, vitamina D, B12, seleniu și colină. Atunci când mâncați ouă, este, de asemenea, important să acordați o atenție deosebită alimentelor pe care le consumați alături de acestea, cum ar fi pâinea albă, untul, sare și/sau carnea procesată, precum slănină sau cârnați, care nu sunt atât de sănătoase pentru sănătatea inimii noastre.

Potrivit specialiștilor, ouăle pot fi incluse ca parte a unui model de alimentație sănătoasă pentru inimă.

Dacă cu mulți ani în urmă specialiștii recomandau să nu mănânci mai mult de unul sau două ouă întregi pe săptămână, din cauza cantității prea mari de colesterol din gălbenușuri, cercetări mai recente au descoperit că colesterolul alimentar a avut o influență redusă asupra nivelurilor sanguine ale colesterolului LDL total și „rău”.  

În timp ce gălbenușurile sunt bogate în colesterol și reprezintă o sursă majoră de colesterol alimentar, acizii grași saturați au un efect mai mare asupra nivelului nostru de colesterol din sânge și, prin urmare, asupra riscului de boli de inimă.

Studiile recente încă nu oferă un răspuns consecvent legat de câte ouă poți mânca pe săptămână. Se știe însă că ouăle sunt sărace în calorii și grăsimi saturate și bogate în proteine, vitamine și minerale. De asemenea, conțin nutrienți, cum ar fi luteina și zeaxantina, care sunt bune pentru ochi, și colină, care ajută la susținerea creierului și a sistemului nervos.


Sursă foto : Shutterstock
Bibliografie:
Heart Foundation - Eggs and cholesterol
https://www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/healthy-eating/nutrition-facts/eggs-and-cholesterol
Harvard Health Publishing - How many eggs can I safely eat?
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-many-eggs-can-i-safely-eat

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0