De ce apar durerile de cap dupa ce plangi

Ți s-a întâmplat și ție ca, după o repriză zdravănă de plâns, să te trezești cu o durere puternică de cap? Ei bine, nu te îngrijora, nu ești singurul care experimentează dureri de cap după plâns – Iată de ce apare acest tip de durere de cap, dar și cum o poți trata!

Ce este plânsul?

Plânsul este un mod normal prin care ne eliberăm emoțiile. Plângem atunci când vizionăm un film foarte trist, când primim o veste tristă ori când ne confruntăm cu o situație copleșitoare, fie acasă, fie la serviciu. Și așa cum știm, de foarte multe ori, plânsul nu creează numai disconfort de natură psihică, ci și disconfort fizic cauzând înroșirea ochilor, înroșirea feței, dar și dureri supărătoare de cap. De asemenea, atunci când plângi zdravăn, nasul începe să îți curgă într-o veselie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauzele apariției durerilor de cap după plâns

Știai că tipul de lacrimi pe care organismul îl produce poate fi de vină pentru durerea de cap cu care te confrunți? Organismul poate să producă trei tipuri de lacrimi: 

  • lacrimi bazale - acestea sunt esențiale pentru protecția și hrănirea continuă a ochiului, sunt produse de glandele lacrimale și sunt situate sub pleoape.
  • lacrimi reflexe - acestea apar ca reacție la iritanți precum ceapa sau fumul de țigară
  • lacrimi emoționale - acestea sunt cauzate atunci când creierul tău determină corpul să elibereze hormoni

Atunci când suntem triști și supărați, organismul nostru eliberează hormoni de stres, cum este cortizolul. Aceștia declanșează neurotransmițătorii, adică mesagerii chimici din creier, care declanșează reacții fizice - cum ar fi acea tensiune din frunte sau chiar acele lacrimi care curg pe față.

Acetilcolina este unul dintre acești neurotransmițători care ajută la stimularea glandelor lacrimale - situate chiar sub colțurile inferioare ale oaselor sprâncenelor - care apoi produc lacrimi. În momentul în care lacrimile încep să curgă, au loc mai multe acțiuni: nările încep să se umfle, provocând congestie în sinusuri, iar mușchii capului și gâtului încep și ei să se strângă. În concluzie, simți presiune la nivelul frunții, care se traduce prin durere de cap.

Există câteva diferențe între aceste dureri de cap și migrenele. Cele din urmă se manifestă și prin greață sau sensibilitate la lumină, ceea ce nu este cazul în rândul durerilor de cap provocate de plâns. 
Un alt motiv pentru care apar durerile de cap după plâns este deshidratarea. În timpul unei reprize de plâns se elimină apa din organism iar rezultatul este o durere de cap. De asemenea, și tensiunea acumulată din cauza motivului pentru care plângi poate sta la baza durerii tale de cap. Problemele sinusurilor pot fi și ele de vină pentru durerile de cap ce apar după ce plângi, asta pentru că plânsul irită sinusurile.

Cefaleea de tensiune vs. dureri de cap sinusale vs. migrene

Există câteva tipuri diferite de dureri de cap cu care te poți confrunta după ce plângi:

  • Cefaleea de tensiune debutează din pricina tensiunii musculare crescute în mușchii din jurul capului.  
  • Durerile în spatele sinusurilor debutează în momentul în care țesuturile sinusurilor se inflamează, iar asta se petrece cu precădere dacă plângi de multă vreme. În acest caz, durerile de cap vor fi centrate în spatele ochilor. Acestea sunt și mai frecvente dacă ești alergic la mulți alergeni comuni, cum ar fi polenul sau blana animalelor.
  • Migrenele sunt mult mai grave și mai severe și nu trebuie confundate cu durerile de cap obișnuite. Acestea sunt dureri intense de cap și, de multe ori, sunt însoțite de stimuli vizuali, cum ar fi halouri, sensibilitatea la lumină și sunet. 

Potrivit unui studiu recent, plânsul poate activa sistemul nervos autonom1. Iar oamenii de știință spun că migrenele pot să apară din pricina dereglării sistemului nervos simpatic, care face parte din sistemul nervos autonom, indicând o posibilă legătură între cele două. Însă, migrenele nu apar de obicei după plâns, dar dacă apar, ar trebui să iei de urgență legătura cu medicul. 

Simptome care însoțesc durerile de cap apărute din cauza plânsului

După ce plângi, durerea de cap se manifestă sub forma unei presiuni în zona frunții și a tâmplelor. Amețelile, senzația de gură uscată și setea sunt semne că durerea de cap a apărut ca urmare a deshidratării. Dacă vrei să previi durerile de cap ce pot apărea în urma plânsului, poți să bei un pahar plin cu apă imediat ce te liniștești, iar apoi poți bea și un ceai de tei, care nu numai că te hidratează, însă are și efecte calmante.

Tratarea durerilor de cap ce apar în urma plânsului

Hidratează-te 

Hidratarea va ajuta organismul să se echilibreze și va contribui la estomparea durerii de cap.

Fă mișcare 

Dacă ai posibilitatea, fă puțină mișcare după o repriză zdravănă de plâns. Poate fi vorba despre câteva posturi de yoga sau chiar de o scurtă plimbare în aer liber. Endorfinele eliberate vor combate durerea de cap, iar atenția îți va fi captată de mișcările pe care corpul le face, distragându-te de la durerea sâcâitoare pe care o ai.

Ia o pastilă

Dacă observi că durerea nu dispare, poți lua un analgezic pentru a îți putea desfășura așa cum trebuie activitățile din ziua respectivă. Nu este indicat să iei frecvent pastile, însă într-o asemenea situație este recomandat. Durerile de cap, fie ele și cauzate de plâns, nu dispar, din păcate, ca prin minune, ci trebuie să faci ceva în acest sens.

Mănâncă

În momentele de tensiune, care ne fac să plângem, uităm adesea să mâncăm. Așadar, nu ar strica să mănânci ceva dacă ți s-a declanșat durerea de cap, întrucât e posibil ca acest lucru să te ajute. Pastele și ciocolata sunt alimente care te vor face să te simți mai bine, așa că merită să le acorzi o șansă. Totuși, nu confunda nevoia de a mânca atunci când ești supărat cu nevoia de a lua ceva atunci când te doare capul. Dacă îți faci un obicei de a mânca atunci când ești supărat pot dezvolta mâncatul pe fond emoțional

Odihnește-te 

Odihna te va ajuta să te liniștești, să îți pui ordine în gânduri și va oferi, totodată, minții și trupului șansa de a se reseta. Trage jaluzelele și odihnește-te preț de măcar o oră.

Aplică gheață sau ceva cald

Ca să ameliorezi durerea de cap, poți să utilizezi câteva cuburi de gheață sau o sticlă cu apă caldă, în funcție de temperatura pe care o preferi. Poți să pui cuburile de gheață într-un prosop de bumbac în partea din spate a capului, pe gât sau chiar pe frunte. Și un duș cald te-ar putea ajuta în estomparea durerii de cap. 

Apelează la automasaj

Și un automasaj te poate ajuta în a detensiona durerea de cap. Specialiștii spun că există un punct chiar între degetul arătător și degetul mare pe care ar trebui să aplici presiune pentru câteva secunde. În felul acesta, se reduce durerea de cap.

Consumă cofeină

Dacă te confrunți cu o durere de cap sâcâitoare după plâns, încearcă să bei o cafea. Specialiștii spun că cofeina ajută la restricționarea fluxului de sânge care provoacă presiune în jurul creierului, ceea ce poate ajuta la diminuarea durerii de cap după o sesiune intensă de plâns.  

Cum poți preveni durerile de cap după ce plângi?

Nu există o soluție minune care să țină la distanță durerile de cap după ce plângi, dar poți discuta cu medicul dacă obișnuiești să te confrunți cu dureri de cap tensionale. Acesta îți poate recomanda un tratament pentru prevenirea durerilor de cap recurente, cum ar fi beta-blocantele. În cazul persoanelor care se confruntă cu dureri frecvente în zona sinusurilor, medicul poate prescrie spray-uri nazale cu steroizi sau antihistaminice.

De altfel, ca să previi durerile de cap după plâns:

  • Gestionează stresul
  • Adoptă  o postură bună pentru a reduce tensiunea la nivelul gâtului și umerilor
  • Dormi suficiente ore pe noapte
  • Fă mișcare cel puțin cinci zile pe săptămână

Când plânsul poate anunța o problemă de sănătate?

Dacă descoperi că plânsul este ceva obișnuit pentru tine sau că ai din ce în ce mai des momente când ești trist, mergi la medic pentru ajutor de specialitate. De ce? Pentru că tristețea de zi cu zi poate avea un impact negativ atât asupra sănătății tale fizice, cât și asupra sănătății mentale.

De altfel, tristețea prelungită poate fi un semn care anunță depresia. Este adevărat că persoanele care sunt triste nu sunt întotdeauna deprimate, însă se știe că unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei este tristețea. 

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală, depresia poate favoriza apariția unor afecțiuni precum boli cardiovasculare, diabet, accident vascular cerebral și boala Alzheimer, care pot fi fatale. 

Când trebuie să ajungi la medic

Dacă o persoană se confruntă cu o durere de cap, dar are cel puțin una dintre următoarele simptome, este imperios să consulte medicul, pentru că poate să fie vorba despre o afecțiune gravă:

  • durere care este mai gravă decât orice durere de cap pe care au experimentat-o anterior
  • o durere de cap severă cu debut brusc
  • febră mare
  • vărsături repetate
  • probleme cu vorbirea, vederea sau echilibrul

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The neurobiology of human crying”, Clin Auton Res. 2019 Feb, Lauren M. Bylsma, Asmir Gračanin, Ad J. J. M. Vingerhoets
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6201288/
World Health Organization - Headache disorders
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders
American Migraine Foundation - How to Spot the Difference Between Migraines & Sinus Headaches
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/sinus-headache/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0