Carl Honoré, părintele „Slow living”: Atunci când trăim în armonie cu noi înșine, trăim viața pe care ne-o dorim

Cunoscutul Carl  Honoré este jurnalist și autor bestseller în 34 de limbi, fiind unul dintre cei mai importanți promotori și un guru al conceptului Slow Movement (In Praise of Slow/ Elogiu Lentorii/ Bold - apărute în cadrul Curtea Veche Publishing), precum și speaker TED cu aproape 3 milioane de vizualizări.

În cadrul unei conferințe TEDGlobal găzduită 2005, Carl Honoré își începea discursul, care avea să fie urmărit de milioane de oameni, așa: "O lume obsedată de viteză, de a face totul mai repede, de a înghesui din ce în ce mai multe într-un timp din ce în ce mai scurt. Fiecare moment al zilei pare o cursă împotriva timpului". 

Înainte de instalarea pandemiei, în acea perioadă a stresului și vitezei, conceptul și cărțile lui Carl Honoré m-au impresionat prin simplitatea cu care putem să ne bucurăm mai mult de viața de zi cu zi. Am avut prilejul să-l cunosc mai îndeaproape cu ocazia venirii lui în România, când am realizat primul meu interviu cu el. Iar acum, când “marea relaxare“ este atât de aproape, am vrut să-i aflu opinia cu privire la recâștigarea bucuriei de a trăi în libertate, de a te bucura de fiecare moment, în liniște, savurând fiecare secundă de viață.

Mai jos, regăsești varianta integrală a interviului, atât scris cât și VIDEO

Dr. Oana Cuzino: Bun găsit, Carl Honoré! Ce mai faci?

Carl Honoré: Bună, sunt foarte bine! Bun găsit din buncărul meu de pandemie din Londra!

Dr. Oana Cuzino: Da, într-adevăr. Aș vrea să discutăm despre conceptul de slow living în această perioadă de pandemie. Ești considerat un guru și un promotor al curentului de slow living în întreaga lume, tocmai de aceea consider că ești cel mai îndreptățit să ne vorbești despre asta - cum să resetăm acest ritm în care trăim? Pentru că înainte obișnuiam să fim foarte activi, poate prea activi. După instaurarea perioadei de lockdown, totul a încetinit, iar oamenii au devenit nostalgici după acele vremuri. Cum am putea să ne resetăm stilul de viață, astfel încât să ne bucurăm în continuare de viață?

Carl Honoré: Ei bine, este o întrebare foarte grea și nu există un răspuns simplu și rapid. 

Dr. Oana Cuzino: Avem suficient timp. 

Carl Honoré: Cu toții suntem diferiți. Cred că toată lumea ar trebui să țină minte lecțiile pandemiei, deoarece consider că această perioadă, deși a însemnat o încetinire neplăcută a ritmului de viață și, desigur, a fost un coșmar pentru mulți dintre noi în cele mai diferite moduri, a existat, totuși, și o parte pozitivă și, anume, am experimentat cu toții, luni de zile, un fel de workshop al lentorii. Am avut mai puține lucruri de făcut, am petrecut mai mult timp acasă și nu ne-am mai grăbit atât de mult. Și mai cred că mulți oameni au văzut un avantaj în această situație în care ne-am aflat. De fapt, ne-am odihnit mai mult, ne-am implicat în activități care ne-au făcut cu adevărat plăcere și, deseori, am fost mai productivi la locul de muncă și totul pentru că nu ne-am mai grăbit atât de mult. 

Astfel, dacă ne gândim la o reinventare în ceea ce privește stilul de viață, primul pas ar fi să ne amintim de partea plină a paharului din timpul pandemiei. Pericolul constă în faptul că oamenii își amintesc, în general, lucrurile negative. Au existat și multe părți pozitive ale pandemiei. Așa că, odată ce realizezi acest lucru și revii în viața post-pandemie, pe care sperai să o construiești, te gândești - oare ce aș putea să fac ca să încetinesc. 

De exemplu, eu aș începe prin a regândi utilizarea tehnologiei – telefoane, tablete și orice device ne înconjoară. Iubesc tehnologia, este grozavă, amuzantă, folositoare și productivă. Însă, toate aceste gadgeturi au un buton mic și roșu, de unde se pot opri, iar atunci când nu folosim acest buton, ei bine, acest lucru poate deveni o problemă. Iar un lucru important al acestui curent de slow down este să spui, ok, o să folosesc Iphone-ul, tableta etc., însă eu o să aleg momentul când vreau să le folosesc și pentru cât timp. Așa că asigură-te că există momente din zi în care iei o pauză de la folosirea gadget-urilor. Pur și simplu, nu vei mai fi distras de lucruri ca viteza de software sau de cea a conexiunii la internet. Un alt lucru ajutător este să-ți oprești notificările, astfel că tu decizi când vrei să primești un e-mail sau un mesaj și nu alte persoane sau aplicații. 

Ca o concluzie, atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei, cred că trebuie să creăm o legătură mai sănătoasă și echilibrată cu gadgeturile noastre, mult mai umană.

Dr. Oana Cuzino: Ce ne puteți spune despre familie? Cum a fost pentru dumneavoastră? Acum aveți doi copii, trăiți în Marea Britanie cu soția dumneavoastră. Cum v-ați descurcat în familie și cum au fost acele zile de lockdown pentru dumneavoastră? 

Carl Honoré: Copiii mei sunt mari acum, sunt la facultate, așa că este mai liniște acasă. Din cauza instituirii carantinei, ei s-au întors acasă pentru o perioadă de câteva luni. Ca orice familie, ne-am bucurat foarte mult de acest timp petrecut împreună. În tot acest timp, pe întreg mapamondul, am auzit deseori povești, fie că este vorba de România, Londra sau Tokio, despre oameni care au redescoperit bucuria de a petrece timp în familie, fără să se grăbească, fără să alerge de colo-colo cu lucruri de făcut sau de la o activitate la alta. Simplul fapt de a fi împreună, în același spațiu și făcând lucruri simple, precum a face pâine, a te juca, a compune muzică, a te ocupa de artă, a face de mâncare și a lua masa împreună. Ca familie, noi obișnuiam să avem acest gen de activități împreună și înainte de pandemie, pentru că suntem fani înfocați ai acestei idei de slow living. 

Însă, consider că întreaga lume a prins cumva gustul acestui fenomen de slow living în timpul pandemiei. De aceea, auzim acum spunându-se din toate părțile – „Nu vreau să pierd asta, acum. Vreau să păstrez o parte din acel timp, fără grabă, lent, împreună cu oamenii pe care îi iubesc”. Pentru că, trebuie să recunoaștem, nimeni nu se uită înapoi, de pe patul de moarte, și își spune - mi-aș fi dorit să petrec mai mult timp pe Instagram sau la birou - nu-i așa? Lucrurile pe care ni le amintim cu plăcere sunt acele mici momente plăcute, umane, cum ar fi prânzul cu bunica în grădină, cu o săptămână înainte să se stingă, nu-i așa? Sau plimbările lungi cu copiii în drum spre școală, apusurile privite împreună cu partenerul de viață – acestea sunt momentele care dau sens și culoare vieții, care aduc bucurie. Acestea sunt momentele de care ajungi să te bucuri doar în momentul în care încetinești un pic din ritmul vieții. Aceasta este marea lecție a pandemiei, pentru că acum vrem mai mult timp. 

Dr. Oana Cuzino: Într-adevăr! În cartea ta - de fapt, în România avem două dintre cărțile tale – acorzi o atenție deosebită sănătății, alimentației, sportului, medicinii antice din China, meditației, yoga și altele. Cum vezi toate aceste lucruri în lumea modernă în care trăim?

Carl Honoré: Consider că avem nevoie de aceste practici antice mai mult ca niciodată, de toate aceste modele vechi de a trăi, acum, în 2021, pentru că trăim într-o lume a vitezei. Suntem, încă, ființe umane, avem nevoie să încetinim, iar asta înseamnă că trebuie să ne odihnim, avem nevoie de timp să reflectăm, să ne lăsăm mintea să zburde, să ascultăm. Uneori, avem nevoie de timp ca să facem pur și simplu nimic și să nu ne simțim deloc vinovați în legătură cu acest aspect. Iar toate aceste vechi practici, fie că vorbim de meditație sau de medicina antică, sunt holistice și foarte diferite de tehnicile medicinii moderne, cum ar fi descoperirea de tratamente împotriva bolilor cât mai repede posibil. Toată medicina tradițională sau meditația se încadrează într-un spectru mai larg al tradiției holistice și cred că vom avea nevoie urgent de toate acest practici, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19 și al efectelor pe termen lung ale virusului. Nu există un tratament rapid pentru Covid-19, nu-i așa? Avem nevoie de timp pentru asta. Iar când  vorbesc de timp și a ne opri din ritmul vieții, mă refer la a-ți acorda timp pentru yoga, la a găsi timp pentru o plimbare sau pur și simplu la a respira adânc. Toate acestea sunt lucruri simple, de bază, dar extrem de importante, pe care le putem face doar atunci când punem pauză. 

Dr. Oana Cuzino: Sunt benefice, de asemenea, pentru sănătatea noastră psihică, pentru că multe persoane se confruntă cu stări de anxietate sau de depresie, fiind serios afectate de această pandemie. 

Carl Honoré: Da. Chiar și înainte de pandemie, am văzut explodând cifrele statistice în ceea ce privește numărul crescând de persoane care suferă de afecțiuni mentale, depresie și anxietate, pentru că lumea se mișca prea repede. Consider că, într-un fel, pandemia nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile, iar soluția este să luăm o pauză – să ne acordăm timp pentru a ne reîncărca bateriile și a reflecta, dar mai ales să ne îndreptăm atenția spre lucrurile care contează cu adevărat pentru noi. 

Iată un element cheie al ideii de slow living și, anume, să ne concentrăm pe lucrurile care într-adevăr contează și să lăsăm deoparte orice altceva. Problema lumii și a noastră, în general, este această obsesie de a face totul, de a avea totul și de a ne supraîncărca timpul, iar asta ne transforma în niște șoricei într-o roată, care aleargă și aleargă – un lucru extenuant pentru corp, minte și spirit. Așadar, ne putem recâștiga sănătatea mentală prin a pune pur și simplu pauză. 

Nu este de mirare că terapeuții recomandă adesea pacienților, indiferent de natura psihologică a bolilor, meditația, ca parte din tratatament, pentru că deconectarea (n.r. slowing down) este un element extrem de important atunci când vrei să te simți întreg, puternic și bine. Este vorba de a te reconecta cu tine însuți, corect? Pentru că mintea și corpul se separă atunci când trăim într-un ritm alert și tindem, de asemenea, de a ne deconecta de la propria persoană, uităm cine suntem, devenim o listă cu lucruri de făcut (n.r.: ,,a to-do-list”). 

Încetinirea ritmului ne ajută să ne reconectăm cu propria ființă, astfel că atunci când trăim în armonie cu noi înșine, adică știm cine suntem, trăim viața pe care ne-o dorim, urmăm calea corectă într-un ritm corect pentru noi, atunci am atins apogeul sănătății fizice și mentale. Și, din nou, repet, secretul „sosului” este să încetinim ritmul!

Dr. Oana Cuzino: Într-adevăr! Oamenii pot găsi, de asemenea, multe soluții practice în cartea dumneavoastră. Știu că editura dumneavoastră oferă acum un discount special pentru persoanele care vor să vă achiziționeze cartea. Bănuiesc că este vorba de „CarlHonore30”?

Carl Honoré: Da, este adevărat - „CarlHonore30” este codul de reducere pentru comunitate. 

Dr. Oana Cuzino: Oamenii pot cumpăra cărțile de la Editura Curtea Veche - „Elogiul lentorii” sau ,,Bolder”. Ca medic specializat în Geriatrie, îmi plac foarte mult aceste cărți și avem, de asemenea, un interviu publicat pe site-ul meu despre asta (pe care il puteți regăsi aici). Știu, de asemenea, că sunteți și jurnalist, astfel că întreaga dumneavoastră activitate a început odată cu munca de jurnalist pentru mai multe publicații de renume. Ce părere aveți despre acest curent de „fake news” și dezinformare?

Carl Honoré: Cred că fake news-ul, deși oamenii râd, deseori, despre asta, este poate cea mai serioasă amenințare cu care ne confruntăm în momentul de față, pentru că baza unei societăți democratice și sănătoase constă în furnizarea de informații corecte, de fapte cu care toată să fie de acord. Iar atunci când pierzi asta, există pericolul să pierzi totul, pentru că societatea își pierde încrederea, nu mai există dezbateri, ci certuri, nu mai există compromisuri – de toate acestea avem nevoie pentru a crea o societate funcțională și sănătoasă, astfel încât să avem cu toții o viață mai bună. Totul se va duce de râpă dacă ne vom cufunda într-o lume a fake news-ului, unde lumea se împarte în grupuri de furioși, care se ceartă și unde nu există înțelegere. 

Mai ales ca jurnalist, problema fake news-ului mi se pare de-a dreptul îngrozitoare și îngrijorătoare, mai ales că a cuprins întreaga lume. Iar aici nu e vorba despre Facebook sau despre un guvern, schimbând lucruri mărunte ici și colo, ci trebuie să fie un efort la nivel global, la fel cum luptăm împotriva Covid-19. Pandemia care ne pândește sau care se află deja printre noi, cealaltă pandemie, este cea a fake news-ului. Tocmai de aceea, cred că trebuie să ne unim forțele la nivel colectiv, ca plenetă, ca specie, pentru a elimina această problemă.

Dr. Oana Cuzino: Da, într-adevăr! Dar cum putem face asta? Pentru că, așa cum ați menționat, oamenii au început să-și piardă încrederea în mass-media. Și în România ne confruntăm cu aceeași situație. Există extrem de multă manipulare și fake news pe rețelele de social media, care se propagă într-un ritm amețitor. Ce putem face?

Carl Honore: Din păcate, nu sunt clarvăzător și nu am toate răspunsurile la aceste întrebări. Bănuiesc că, la nivel colectiv, trebuie să...

Dr. Oana Cuzino: Individual. Mă gândesc că ar trebui să începem cu noi înșine. 

Carl Honoré: De la noi înșine. Cred că sunt câteva lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi. Unul dintre ele ar fi să ne luăm informațiile din mai multe surse de știri, pentru că este extrem de tentant să accesăm mereu același site de știri, același feed de Twitter și să ne informăm doar de acolo. Acest lucru va avea doar consecințe neplăcute. Chiar dacă este nevoie de mai mult efort din partea noastră, ne va fi mult mai bine, la nivel individual și colectiv, pe termen lung, dacă pur și simplu ne-am lua informația din surse diverse, de pe site-uri de știri și opinie care nu ne-ar veni în mod normal la îndemână, astfel încât să nu fim prinși într-o cameră de ecou. 

Dr. Oana Cuzino: Să fim mai selectivi!

Carl Honoré: Da, să fim mai selectivi dar, în același timp, să fim siguri că avem mai multe opțiuni la îndemână. Personal, știu, este ușor. 

Dr. Oana Cuzino: Este opinia dumneavoastră. 

Carl Honoré: Da. După ce ajungi să accesezi mai multe surse de informare, începi să înțelegi care este echitabilă și care nu, dacă o păstrezi sau nu. Și continui să cauți, poate peste două săptămâni dai peste altceva. Tot ce faci este să-ți construiești propriul ecosistem, unul mai bogat și cuprinzător decât un singur trust de presă. Aproape că nu mai există trust de presă în care să ai încredere sau eu, cel puțin, nu mai cred. Trebuie să fii conectat la mai multe surse de informații. De asemenea, cred că este important să te gândești de două ori înainte de a împărtăși o informație pe canalele de social media, pentru că acestea generează cel mai mare curent de fake news. Marii generatori de fake news suntem noi, nu-i așa? Vedem un titlu amuzant și sexy, de tip clickbait și, fără ca măcar să citim întreg articolul sau să analizăm dacă informația este relevantă, îl împărtășim mai departe. Și de îndată ce împărtășim informția, o propagăm, suntem direct implicați în problemă. 

Așa că, îi sfătuiesc pe oameni să treacă informația printr-un filtru personal, înainte de a o transmite mai departe. Uitați-vă cu atenție la un articol și gândiți-vă dacă merită într-adevăr să-l împărtășiți cu ceilalți. Această atitudine ar putea face o diferență uriașă dacă milioane și milioane dintre noi am regândi zilnic, fie că e vorba de 15-30 de secunde, un minut, modul în care ne construim acest ecosistem informțional. 

 

Dr. Oana Cuzino: În aceste zile, oamenii sunt din ce în ce mai sănătoși, lumea se vaccinează chiar și aici, în România, am trecut de pragul de 4 milioane de persoane vaccinate. Bănuiesc că în Marea Britanie situația este una chiar mai bună, am înțeles că nu mai purtați măști în spațiile libere. Încet, încet, societatea își revine la normal. Care sunt planurile tale, ce faci? Lucrezi la o nouă carte? Care sunt planurile tale pentru viitorul apropiat?

Carl Honoré: Sper ca pandemia să se sfârșească cât mai repede. Personal, mi-ar plăcea să pot călători din nou, pentru că o bună parte din munca mea însemna să călătoresc în jurul lumii, să scriu, să țin discursuri. Nu am mai fost într-un avion de peste 14 luni. Și, deși nu credeam că o să spun asta vreodată cu voce tare, tânjesc să zbor și să mă duc la aeroport. Acesta ar fi primul  lucru pe care l-aș face. Ca oricare dintre noi, a trebuit să mă reinventez în timpul pandemiei, așa că am început o carte pentru copii despre călătoritul lent, care va fi lansată spre sfârșitul acestui an sau anul viitor. Am publicat un workbook, care se numește „30 days to slow” și care include toată munca mea din acești ani despre cum să încetinești (n.r.: how to slow down). Nu am o copie aici.

Dr. Oana Cuzino: Oferi oamenilor indicații prețioase despre cum să-și schimbe stilul de viață într-o lună.

Carl Honoré: Exact! Bineînțeles, poți face multe schimbări în decurs de o lună, însă nu se oprește totul după o lună, trebuie să continui. Am organizat workshop-uri online cu oameni de pe tot globul despre această carte și toată lumea o consideră foarte utilă. Pentru mine a fost un bonus, o surpriză din partea pandemiei, pentru că, toată lumea îmi spunea înainte, trebuie să scrii un workbook. Nu am avut niciodată energie și timp, însă pandemia ne-a dăruit mai multă dorință, astfel că am putut să realizez acest workbook. Este amuzant să scrii o carte de genul „Cum să...?”, cu exerciții, cu teste. Nu este ceva ce am mai făcut înainte. Așa că, dacă mă vei întreba ce vreau să fac în viitor, este un alt worbook pentru părinți și profesori despre copii, despre familie. Acesta ar putea fi următorul meu proiect, încă mă gândesc la concept. 

Dr. Oana Cuzino: Interesant. Aș mai avea o ultimă întrebare. Știți, toată lumea spune acum, hai să ne reîntoarcem la normal. Credeți că normalul va fi similar cu ceea ce eram obișnuiți înainte? 

Carl Honoré: Nu sunt un clarvăzător, așa că nu-ți pot spune ceva sigur. Nu cred că va mai fi la fel ca înainte. Dacă pandemia ar fi durat, să zicem, două luni, atunci aș spune că da. Însă pandemia durează de mai bine de un an și cred că a existat suficient timp, astfel încât să se producă o schimbare în mentalitatea oamenilor, în inimile lor, în modul cum simt și cum percep viața. Se întâmpla asta peste tot. Oamenii se gândesc deja la un nou mod de a trăi, vedem deja orașe care fac schimbări în ceea ce privește peisajul urban, pentru a crea mai mult spațiu pentru bicicliști și pietoni. 

Foarte mulți oameni au avut timpul necesar să se gândească la viața lor dinainte de pandemie, au pus pauză și au realizat că aceea nu era viața pe care și-o doreau, așa că își schimbă cariera. Nu vor să mai fie avocați, ci profesori. Nu vor să mai fie arhitecți, ci doctori sau vor să lucreze lemnul. Oamenii se mută din orașe, își schimbă locuințele, renunță la relațiile care nu-i mai făceau fericiți nici înainte de pandemie, astfel că este greu de crezut că ne vom mai întoarce la ceea ce eram înainte. Cred că ne vom îndrepta spre nou și spre mai bine. Chiar am văzut, zilele trecute, că Google a realizat un mare studiu despre Youtube, marile trenduri în ceea ce privește obiceiurile de căutare ale oamenilor și ce fel de conținut postează. De altfel, unul dintre cei mai căutați termeni din ultimele luni a fost despre ideea de slow living. 

Dr. Oana Cuzino: Wow!

Carl Honoré: Așa că, iată statisticile, care arată că toată lumea tânjește după acest stil de viață lent. Sunt disperați, voiau asta și înainte de pandemie și își vor dori mai mult și după. Așa că sunt optimist în ceea ce privește revoluția slow și cred că va prinde și mai mult avânt. 

Dr. Oana Cuzino: Într-un fel este ironic, însă această situație te-a ajutat să le arăți oamenilor ceea ce vrei să le transmiți prin intermediul teoriilor tale. 

Carl Honoré: Într-adevăr, este amuzant! La începutul pandemiei, foarte mulți oameni mi-au scris și mi-au spus - „oh, probabil că te bucuri foarte mult de situația Covid-19!”. Nu, nu m-am bucurat niciodată de asta! Însă, sunt mulțumit că mulți oameni - practic, pentru că am fost forțați, mai degrabă, să ne bucurăm de această lentoare - au înțeles că a fi lent este ceva pozitiv. Într-o lume atât de alertă, a te bucura de lentoare este o super-putere. Și cred că asta este marea lecție a pandemiei și mă declar fericit de acest lucruDr. Oana Cuzino: Da! Și datorită dumneavoastră, într-un fel, oamenii au găsit rapid o soluție. Le-ai oferit soluția înainte, pentru că ne vorbeați de foarte mulți ani de ideea de slow living și alte concepte, printre care și gătitul lent.

Carl Honoré: Totul! Sexul lent, tehnologia într-un ritm mai lent, moda lentă, călătoritul lent, le aveți pe toate. 

Dr. Oana Cuzino: Exact, ați abordat toate conceptele holistice. Așadar, oamenii au ales instinctiv această soluție, au văzut partea pozitivă a acestei pandemii. 

Carl Honoré: Așa cred, așa sper și mă aștept, cumva, la asta. Înainte de pandemie, ne loveam de limitele pe care oamenii și planeta le puteau suporta în termeni de viteză. Ne apropiam de finalul călătoriei, oricum. Cred că pandemia a fost un apel la trezire, o reamintire a faptului că ne apropiem de capătul drumului, nu-i așa? Așa că, mă aștept la niște schimbări dramatice în întreaga lume și individual, în viețile oamenilor. Dar, deja începem să vedem o schimbare la nivel colectiv și în alte aspecte. De exemplu, în politică, venirea lui Joe Biden și schimbările pe care le-a adus în Statele Unite. Vorbim de schimbări în ceea ce privește evoluția climatică, de putere a statului, redistribuirea bugetului ș.a.m.d. Cred că toate acestea ar fi fost de neimaginat acum un an. Pandemia a produs schimbări neașteptate, plăcile tectonice s-au deplasat, trăim într-o lume nouă! Și cred că vom trăi într-o lume mai lentă. 

Dr. Oana Cuzino: Să sperăm că așa va fi. Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat! 

Carl Honoré: Mulțumesc și eu! A fost o plăcere să vorbim! 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0