Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii
Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii
Astenia de primăvară: Cauze, simptome și remedii
Cuvântul „astenie" provine din limba greacă și înseamnă „fără vlagă”. Astenia de primăvară este caracterizată de simptome precum senzația de slăbiciune, de lipsa de energie și debutează odată cu instalarea primăverii.
Multe persoane se confruntă anual cu astenia de primăvară. Aceasta vine la pachet cu o serie de simptome care pot fi foarte deranjante, dar pe care le poți combate, însă, cu câteva remedii naturale eficiente. Află în cele ce urmează din ce cauze apare astenia de primăvară, care sunt simptomele acesteia și ce poți face pentru a te simți mai bine.
Cauzele asteniei de primăvară
Astenia de primăvară apare atunci când organismul are probleme în a se adapta la provocările care vin odată cu schimbarea anotimpului. Lumina în exces și razele soarelui influențează producția hormonului numit melatonină și se creează ușoare dezechilibre hormonale, care declanșează o serie de alte simptome și reacții în organism.
Simptome astenie de primăvară
Astenia de primăvară poate fi trădată de următoarele simptome:
- Oboseală la nivel fizic, dar și mental, chiar extenuare sau epuizare;
- Tristețe resimțită fără motiv;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Slăbiciune musculară;
- Dureri de cap;
- Căderea părului;
- Pierderea apetitului sexual;
- Scăderea tensiunii arteriale;
- Insomnii;
- Dificultăți de concentrare;
- Tulburări de greutate;
- Apatie;
- Anxietate și irascibilitate.
Remedii pentru astenia de primăvară
Citește mai departe pentru a afla ce poți face pentru a combate simptomele corelate cu astenia de primăvară:
1. Adaptează-ți alimentația
Dieta este un aliat de preț al organismului atunci când trebuie să combată astenia de primăvară. Sunt recomandate spre consum alimente bogate în triptofan, pentru că acest aminoacid stimulează secreția de serotonină, numită și hormonul fericirii, care influențează somnul, apetitul sexual, procesul de învățare, dispoziția și multe alte stări.
Printre alimentele bogate în triptofan se numără: ouăle, produsele lactate, peștele, nucile, legumele, cerealele integrale, fructele precum ananasul, căpșunile, papaya, portocalele, grepfrutul și strugurii. Consumă ouăle fierte sau poșate, alege lactate slabe și pește gras (macrou, somon, sardine, hering), alături de pâine inetgrală și paste integrale.
Și alimentele bogate în vitaminele B sunt recomandate pentru combaterea asteniei de primăvară, întrucât acestea luptă împotriva senzației de oboseală, energizând organismul. Bananele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în vitamine din complexul B.
Legumele de sezon, consumate crude, sunt esențiale în această perioadă. Așadar, pune accentul pe leurdă, lobodă, urzici, ceapă verde și orice alte legume de sezon găsești la tarabele din piață. Acestea pot fi consumate și după ce le opărești câteva secunde, în salate, în supe sau în tocănițe (le pui la sfârșit). Leurda se potrivește și crudă, în salate de crudități sau de cartofi ori de leguminoase, oferind un ușor gust de usturoi.
2. Bea ceaiuri naturale
Consumul de ceaiuri te poate ajuta să treci cu bine peste această perioadă și să învingi astenia de primăvară. Ceaiul de ginseng contribuie la recăpătarea vitalității și este eficient în combaterea stresului.
Atenție, însă: nu este indicat să consumi mai mult de două căni de ceai de ginseng pe zi. Și ceaiul verde poate fi un aliat de preț în această perioadă, întrucât îți oferă energia necesară, dar e bine să bei doar o cană, în cursul dimineții, deoarece dacă îl bei mai târziu te poți confrunta cu insomnia.
3. Nu uita de sport
Poate suna ciudat recomandarea de a face sport exact în perioada în care te simți lipsit de puteri, însă sportul eliberează endorfine și îți oferă o stare generală de bine. Totodată, exercițiile fizice îți pun sângele, dar și mușchii în mișcare, iar tu te vei simți mai energic după ce faci aproximativ 30 de minute de sport de 5 ori pe săptămână.
Pentru a te bucura la maximum de efectele benefice ale mișcării și pentru a învinge astenia de primăvară, ideal ar fi să alegi să faci sport în aer liber, fie că este vorba despre jogging, plimbări în ritm alert în parc ori tenis, însă poți foarte bine să faci mișcare și în casă ori în curte, cum îți este mai convenabil cu programul tău de viață.
4. Hidratează-te
Hidratarea va atenua simptomele asteniei de primăvară, precum durerile de cap sau amețelile, așa că nu uita să bei apă din belșug, 6-8 pahare pe zi. Mai poți bea, cum spuneam, câte un ceai de plante și poți consuma măcar o dată pe zi o supă de legume.
5. Dormi cel puțin 7 ore pe noapte
Ai nevoie de somn pentru a putea face față cu bine simptomelor specifice asteniei de primăvară, așa că e bine să faci tot posibilul pentru a dormi 7-8 ore pe noapte. Încearcă să te culci la aceeași oră și să te trezești la aceeași oră pentru a-ți învăța organismul care este programul de somn.
Ce ar trebui să includă regimul tău alimentar, pentru a combate astenia de primăvară?
Chiar dacă astenia de primăvară va trece de la sine după câteva săptămâni, când organismul se adaptează în cele din urmă la noul anotimp, există câteva modalități prin care poți grăbi procesul acesta de tranziție și prin care poți preveni majoritatea simptomelor.
Cea mai simplă metodă prin care poți influența într-un mod pozitiv astenia de primăvară este prin intermediul regimului tău alimentar. Dieta ar trebui să includă la începutul primăverii alimente bogate în triptofan, cum aminteam mai sus, dar și alimente care conțin vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu; prin urmare, cât mai multe fructe și legume crude zilnic, diverse tipuri de nuci ca gustare, pește și fructe de mare (100 g de trei ori pe săptămână), cât și o porție de produse lactate pe zi (o porție de brânză înseamnă 30 g, o porție de iaurt 150 ml).
În concluzie, chiar dacă nu există un tratament clar pentru astenia de primăvară, anumite obiceiuri sănătoase pe care le adopți te pot ajuta în acest proces, timp în care organismul tău se va adapta la venirea primăverii.
Simptomele asteniei de primăvară durează, de regulă, între 10 și 20 de zile, timpul necesar pentru ca organismul să se adapteze la schimbările care vin odată cu primăvara. Dacă observi că stările tale de oboseală sau de tristețe se prelungesc pe o perioadă de mai multe săptămâni, ar trebui să ceri sfatul medicului de familie, deoarece la mijloc ar putea fi o altă problemă de sănătate.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medihelp International - Spring Asthenia: Symptoms and treatments
https://www.medihelp-assistance.com/blog/stay-healthy/spring-asthenia-symptoms-and-treatments/
Nova Medicum - What is Spring asthenia and how to fight it with healthy habits
https://www.novamedicum.com/en/que-es-la-astenia-primaveral/
Te-ar mai putea interesa și...