A avea un câine contribuie la o mai bună sănătate mentală

Câinii sunt în general o sursă de bucurie și energie, dar știai că au și alte efecte concrete pentru sănătatea mentală, fiindu-le de ajutor copiilor cu anxietate și vârstnicilor cu Alzheimer?

Multe persoane au câini în gospodărie, fie pentru că le place compania animalelor, fie pentru că simt că le alungă singurătatea, fie de dragul copiilor, care vor un partener de joacă. Indiferent de motiv, oamenii se atașează foarte mult de câini, deoarece aceștia sunt, la rândul lor, foarte atașați de stăpân și gata să îi fie alături oricând.

Deși nu mulți stau să se gândească neapărat la acest aspect, câinii îmbunătățesc fundamental sănătatea mentală a unei persoane, în moduri pe care poate nu și le-ar fi imaginat, în fiecare etapă a vieții. Iată cum ajută prezența unui câine în gospodărie în copilărie, la maturitate și la vârsta a treia.

Câinii sunt benefici pentru copiii cu anxietate

Efectele incredibile ale prezenței câinilor asupra sănătății mentale a copiilor sunt bine documentate și susținute de știință. De exemplu, un studiu pediatric realizat de o echipă de cercetători australieni a constatat că micuții cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani care aveau câini acasă erau mai sociabili și se comportau mai frumos decât colegii lor care nu aveau câini. A fi mai ajustat din punct de vedere social poate juca un rol în bunăstarea generală a copilului și în sentimentul de încredere în sine.

Unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii pe care câinii le aduc pentru copii este reducerea anxietății acestora. Alte studii arată că interacțiunea cu câinii în mod regulat îmbunătățește starea de spirit și ușurează stresul copiilor, așa cum puține alte lucruri o pot face. Așa că dacă ai acasă un câine, e bine să știi că prietenul tău cu blană este o influență relaxantă și benefică pentru copii - și nu numai.

Câinii îi ajută pe adulți să rămână activi și sociabili

Medicii spun mereu că e nevoie de activitate fizică regulată și le recomandă pacienților să se miște zilnic sau de cât mai multe ori pe săptămână timp de 30 de minute, abordând exerciții fizice moderate. Cine are timp pentru asta? Ei bine, proprietarii de câini.

Având în vedere că un câine are nevoie să fie scos din casă pentru nevoile fiziologice și ținut activ în general, proprietarii de câini merg în medie cu 22 de minute mai mult pe zi decât persoanele care nu au câini în îngrijire, potrivit unui studiu din 2017. Această activitate suplimentară duce la o viață mai puțin sedentară, care este legată de o stimă de sine mai mare și de o dispoziție mai bună.

În plus, parcul pentru câini poate face minuni pentru viața socială a adulților. Adulților le este adesea greu să-și facă prieteni în afara locului de muncă, de exemplu, și foarte multe persoane adulte din întreaga lume spun că resimt o lipsă de prieteni. Studiile au arătat că oamenii își pot face cu ușurință noi prieteni plimbând câinele în fiecare zi și mergând cu el în zone de joacă speciale pentru câini. În acest fel le este mai ușor să stabilească o conexiune cu persoane pe care le văd regulat și cu care împărtășesc bucuria de a avea un câine.

Câinii îi ajută pe bătrâni să lupte împotriva singurătății și pot ușura simptomele de Alzheimer

Și adulții mai în vârstă beneficiază de aspectul social al deținerii unui câine. Aceste animale se dovedesc a fi însoțitori fantastici pentru vârstnici, fie că stau cu ei în aceeași cameră, dacă persoana nu este deplasabilă, fie că ies împreună să se plimbe. Deși există unele dezbateri cu privire la faptul dacă un câine poate proteja cu adevărat o persoană împotriva sentimentului de singurătate, ce este sigur este că un câine oferă un confort psihic de neegalat pe măsură ce o persoană se îndreaptă spre senectute.

În plus, cercetările au arătat că un câine poate fi de ajutor și pentru pacienții cu demență. A avea un câine poate ajuta o persoană cu Alzheimer să se simtă mai independentă, ceea ce îi sporește calitatea vieții. Deoarece câinii sunt foarte pricepuți la citirea limbajului corpului și a indicatorilor sociali, aceștia pot comunica într-un fel simplu, fără cuvinte.

Este important de reținut că un câine este un animal de companie destul de exigent, așa că persoana care se ocupă de el trebuie să fie pe deplin capabilă să-l îngrijească. Dacă un vârstnic beneficiază de compania unui câine, dar nu se poate ocupa de el, e necesar ca o persoană de încredere să aibă grijă de nevoile câinelui de hrană și de mișcare. Acestea fiind spuse, stilul de viață mai activ și mai angajat pe care îl încurajează un câine aduce beneficii enorme pentru sănătatea mentală a persoanelor de vârsta a treia.

Câinele poate fi cel bun prieten, dar trebuie să primească afecțiune și îngrijire pe măsură

Se spune că, dintre animale, câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, dar adevărul este mult mai complex de atât. După cum am văzut deja, câinii pot avea beneficii mari pentru sănătatea mentală a persoanelor de toate vârstele, așa că dacă te gândești să îți iei un câine în gospodărie, știi deja că va însenina viața tuturor.

Însă, deși există multiple avantajele ale deținerii unui patruped, este important de înțeles că un câine are la rândul lui nevoie să fie iubit și îngrijit adecvat (să aibă hrană potrivită pentru câini, să fie dus la medicul veterinar pentru a-i verifica sănătatea, să aibă un spațiu potrivit unde să doarmă etc.). Așadar, câinii pot fi alături de oameni când aceștia au nevoie, dar, în calitate de proprietari responsabili, oamenii la rândul lor trebuie să le ofere cea mai bună viață posibilă.

Atenție, este foarte important să nu adopți sau să cumperi un câine pentru a-ți rezolva problemele emoționale sau mentale. Acestea trebuie discutate cu medicul de familie, care poate recomanda un psiholog sau un psihiatru, în unele cazuri. De asemenea, câinile nu trebuie adoptat dintr-un capriciu, ci doar dacă simți că îl poți trata ca pe un membru al familiei. Câinii sunt animale de companie minunate din toate punctele de vedere, dar trebuie să aibă proprietari responsabili.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HelpGuide - How Dogs Boost the Mental Health of Children, Adults, and the Elderly
https://www.helpguide.org/articles/pets/how-dogs-boost-mental-health.htm
American Kennel Club - 10 Science-Based Benefits of Having a Dog 
https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/10-science-based-benefits-dog/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0