7 ponturi pentru recapatarea motivatiei la inceput de an

După vacanța de Crăciun și Anul Nou, e posibil să te simți copleșit de reîntoarcerea la serviciu, așa că nu ar strica să știi aceste trucuri care te ajută să îți recapeți motivația la început de an.
Motivația este aliatul tău de preț, în timp ce lipsa acesteia nu poate aduce nimic bun, performanța în niciun caz. La început de an e bine să îți recapeți motivația pentru a avea succesul asigurat. Folosește câteva trucuri care asigură recăpătarea motivației la început de an.

Ce este motivația (și de ce este importantă)?

Motivația este ceea ce ne forțează să luăm măsuri, fie că este vorba de a face mișcare dimineața, de a termina o sarcină la locul de muncă și ori de a trece prin lista de sarcini pe care o avem din timpul zilei. Când suntem motivați, sarcinile par mai ușoare și simțim că deținem controlul. Dar atunci când motivația lipsește, chiar și cele mai simple lucruri pot da impresia că sunt prea multe.  

Cum ești cu stima de sine?

Există două tipuri principale de motivație:

  • Motivația intrinsecă - aceasta vine din interiorul tău. Motivația intrinsecă apare atunci când faci ca să te simți bine sau care îți dă multe satisfacții personale, cum ar fi să citești o carte pentru că îți place sau cum este să urmărești un film sau un serial care te binedispune. 
  • Motivația extrinsecă vine din exterior sau din recompensele externe.  

Cum îți recapeți motivația

Amintește-ți ce îți dorești

Ia o pauză de câteva minute și amintește-ți ce vrei tu, de fapt, să obții de la viață. Fie pe plan personal, fie pe plan profesional, e important să îți amintești în permanență care este scopul tău. Făcând acest lucru, amintirea va reveni, mai mult ca sigur, odată cu motivația care te va pune în mișcare.

Setează-ți obiectivele

Pentru a reuși ce îdorești pe termen lung, e bine să faci un plan din aproape în aproape. Așadar, setează-ți obiectivele pentru noul an, astfel încât să ai posibilitatea să le bifezi pe măsură ce le atingi. Poate îți dorești o promovare, un job nou sau să îți oficializezi relația – indiferent de lucrurile pe care ți le propui pentru acest an, e important ca obiectivele să îți fie clar stabilite în minte.

Concentrează-ți atenția asupra prezentului 

E minunat că ai avut o vacanță reușită, însă trebuie să îți concentrezi atenția asupra momentului prezent. Vacanța s-a încheiat, acum ai revenit la rutina zilnică și trebuie să dai tot ce ai mai bun.

Găsește-ți un motto 

Fie că este vorba despre un citat celebru sau pur și simplu sunt niște gânduri pe care chiar tu le ai, e important să ai un motto. Scrie-l undeva la vedere astfel încât să îl citești în fiecare dimineață. Îl poți scrie la începutul agendei personale sau pe ecranul de pornire al telefonului – important este să citești cuvintele care te motivează, în fiecare zi.

Stabilește-ți un program zilnic 

Orele de trezire și de culcare, precum și cele de masă, trebuie să fie bătute în cuie. E posibil ca uneori să nu dai randament pur și simplu pentru că nu ești odihnit sau pentru că ai neglijat orele de masă, așa că propriul corp te va sabota. 

Vizionează un film care te impresionează atunci când simți că ți-ai pierdut motivația 

Poate fi vorba despre Forrest Gump, Micul Prinț sau orice alt film cu care rezonezi. Vei observa că imediat ce vei urmări un film inspirațional, motivația va reveni.

Ieși afară

Chiar dacă locuiești într-un oraș, fă-ți timp ca să ieși în aer liber. Respiră aer curat zilnic, dacă poți. Chiar și o simplă plimbare prin cartierul în care locuiești  îți poate schimba perspectiva.

Crează un mediu de lucru potrivit pentru tine

Dacă lucrezi într-un spațiu aglomerat, întunecat sau zgomotos, este posibil să îți fie greu să te concentrezi și să duci la bun sfârșit lucrurile pe care le-ai început. Uneori, o schimbare de peisaj este tot ce ai nevoie pentru a stârni o oarecare motivație. Chiar și schimbările mici, cum ar fi aranjarea biroului, deschiderea unei ferestre sau mutarea într-un loc nou, te pot ajuta să te simți energic și pregătit pentru a-ți duce la îndeplinire sarcinile.

Oamenii de care te înconjori pot avea, de asemenea, un impact mare asupra motivației tale. Pe de o parte, dacă te simți dezamăgit sau dacă ai pe umeri poveri grele, vorbește cu cineva care să te susțină și să te încurajeze. Pe de altă parte, a fi în preajma unor influențe negative poate să ducă la pierderea motivației tale.

Așadar, înconjoară-te de oameni, locuri și obiceiuri pozitive care te motivează și îți amintesc de punctele tale forte atunci când te simți dezamăgit. La locul de muncă, acest lucru ar putea însemna să îți faci o listă tangibilă de activități. 

Și, uneori, este nevoie doar de o conversație cu un prieten, un membru al familiei sau un coleg pentru impulsul de care ai nevoie.

Împarte obiectivele mari pentru a rămâne motivat

Un proiect sau un obiectiv mare poate fi copleșitor. Dacă te uiți la tot ce trebuie să faci și te gândești „De unde încep” atunci, de obicei, motivația dispare. Încercarea de a rezolva totul dintr-o dată te poate face să te simți copleșit. Ce poți face în schimb? Poți să împarți responsabilitatea mare în sarcini mai mici și mai ușor de gestionat.

În loc să te concentrezi asupra întregului proiect, fă un pas mic în spate și analizează ce ai de rezolvat. Împarte sarcinile pe zile sau ore și vei vedea cum această mică organizare te va ajuta să-ți menții motivația.

Ia pauze regulate pentru a rămâne motivat

Pauzele scurte îți vor reda motivația și energia, mai ales când ești obosit sau copleșit. Când faci liste de activități sau liste de obiective, include și pauzele pe care trebuie să le iei. 

Concentrează-te pe progresul pe care îl faci

Unul dintre cei mai mari ucigași ai motivației este presiunea de a face totul perfect. Când te aștepți să meargă bine, este ușor să te descurajezi dacă lucrurile nu decurg precum ai planificat. În loc să țintești spre perfecțiune, concentrează-te pe a face progres. Amintiți-vă că toată lumea face greșeli sau se confruntă cu eșecuri. Ceea ce contează este progresul. Așa că nu trebuie să fii prea dur cu tine când lucrurile nu merg exact așa cum te-ai așteptat.

Sărbătorește micile realizări

Recunoaște și sărbătorește micile realizări pe parcurs. Pentru a-ți ridica moralul și a-ți menține motivația cât mai sus, provoacă acele gânduri negative cu dovezi ale progresului tău. Ar putea fi un mic răsfăț culinar, o pauză sau orice lucru care te simte bine.

În plus, este mai ușor să rămâi motivat când știi că te așteaptă ceva plăcut la linia de sosire!

Care sunt cauzele lipsei de motivație

Există mai multe cauze pentru care s-ar putea să te simți nemotivat. Chiar dacă acest lucru este perfect normal, este important să faci pași mici pentru a-ți recâștiga motivația. Viața poate fi copleșitoare, iar când avem prea multe responsabilități sau griji în mintea noastră, este greu să ne concentrăm. Stresul, anxietatea sau senzația de epuizare de la muncă sau angajamentele personale pot duce la scăderea motivației. 

Motivația scăzută apare și atunci când sarcinile pe care le ai sunt prea mari sau dacă nu te simți stăpân pe situație. Dacă nu ești sigur de unde să începi, creierul tău poate încerca să evite cu totul sarcina de care trebuie să te ocupi. Uneori, lipsa noastră de motivație vine din faptul că nu ne-am stabilit obiective clare. Dacă nu știi exact ce vrei sau de ce vrei să faci acel lucru, îți poate fi dificil să continui. De altfel, când suntem obosiți, nu dormim suficient sau nu avem grijă de sănătatea noastră, nivelul nostru de energie, cât și motivația scade.

Vrei să afli mai multe despre tine?

Meditația poate ajuta la creșterea motivației?

Dacă simți că ești distras sau stresat, ai putea încerca meditația. Nu doar că astfel te relaxezi, dar meditația ajută și la stimularea motivației. Este greu să te concentrezi asupra sarcinilor pe care le ai dacă ești stresat, iar asta poate să ducă la diminuarea motivației. Prin meditație îți poți liniști mintea, se poate reduce stresul și îți poți muta atenția asupra momentului prezent.

Chiar și câteva minute de meditație în fiecare zi te pot ajuta să te simți mai prezent, făcându-te astfel să îți atingi obiectivele fără să te simți copleșit. Așa cum pofta vine mâncând, și motivația poate veni muncind. Fă ceea ce trebuie să faci în acord cu obiectivele, dorințele și valorile tale și motivația va reveni, la un moment dat. Nu forța lucrurile și nu te frustra pentru că nu reușești să revii pe linia de plutire din primele zile ale anului. Fiecare dintre noi are propriul ritm, așa că nu trebuie să te judeci prea aspru.

Dacă lipsa de motivație a devenit persistentă și îți afectează semnificativ calitatea vieții, ar trebui să ceri ajutor de specialitate. Un psiholog, un psihiatru sau un alt specialist în domeniul sănătății mintale îți poate oferi sprijin, îndrumări și instrumente pentru a aborda cauzele care stau la baza lipsei de motivație.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - The Behavioral Neuroscience of Motivation: An Overview of Concepts, Measures, and Translational Applications
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4864984/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0