5 lucruri pe care să le faci în weekend pentru a-ți îmbunătăți sănătatea

În weekend, tindem să fim mai îngăduitori cu noi și cu obiceiurile sănătoase pe care le avem de obicei. Nu lăsa cele două zile de la sfârșitul săptămânii să îți strice obiectivele pe care ți le-ai propus pentru a avea un stil de viață sănătos.

Mulți oameni tind să cântărească ceva mai mult în zilele de luni, comparativ cu cât le arată cântarul în zilele de vineri. Iar greutatea nu este singura care are de suferit în weekend-uri. În cele ce urmează, îți oferim câteva recomandări care îi vor da weekend-ului o notă mai sănătoasă și care te vor ajuta să îți menții obiectivele intacte atunci când vrei să îți păstrezi o stare fizică și psihică bună.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu renunța la alarma de dimineață!

Deși este tentant să renunți la alarmă și să dormi până la ora 10.00 sau chiar până la orele prânzului în weekend, oamenii de știință afirmă că discrepanța care apare în ceea ce privește ceasul nostru biologic și programul prelungit de somn pe care îl avem în weekend, corelat cu activitățile sociale, ne face per total să ne simțim mai obosiți și, inevitabil, să avem o dispoziție mai proastă decât dacă am menține un program de somn consistent în toate cele 7 zile ale săptămânii.

Nu lăsa mișcarea deoparte nici în weekend!

Cercetările care au analizat date despre obiceiurile de mișcare și dietă ale oamenilor au arătat că antrenamentele cele mai multe se fac în ziua de luni. Deloc surprinzător, se observă un declin pe parcursul săptămânii, iar ziua de vineri este cea mai săracă în antrenamente. Multe persoane nu mai fac mișcare nici în weekend, mai ales dacă au avut o săptămână obositoare. Lipsa de mișcare este parțial de vină pentru acumularea de kilograme care are loc în weekend, așa că este important să îți programezi antrenamente în casă sau în aer liber inclusiv în zilele de sâmbătă și de duminică.

Ai voie să trișezi la o masă, nu tot weekend-ul!

Statisticile arată că oamenii fac cele mai puține exerciții fizice de vineri până duminică, iar consumul de bacon, bere și cartofi prăjiți atinge cote alarmante în zilele de sâmbătă și de duminică. Dacă te lupți să slăbești, mesele prea bogate în calorii din weekend îți sabotează dieta. Cercetătorii afirmă că persoanele care urmează o dietă strictă toată săptămâna, apoi fac excese culinare în weekenduri nu doar că pierd în greutate mult mai lent, dar de fapt iau în greutate, în medie, aproape 77 de grame pe săptămână (ceea ce, în decursul unui an, ar duce la acumularea unor kilograme).

Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să te bucuri de lucrurile care îți plac. Este important ca în meniul tău să incluzi o masă în care mănânci ce îți dorești, fără să numeri caloriile și fără să te simți vinovat, chiar și atunci când ai o dietă sănătoasă. Important este să nu exagerezi și să te limitezi la o singură masă: nu o transforma într-un weekend întreg de excese.

Socializează!

Între obligațiile de la locul de muncă și obligațiile familiale în timpul săptămânii, îți poți da seama uneori că este aproape imposibil să mai găsești timp pentru evenimente sociale. Dar lipsa socializării poate să dăuneze sănătății fizice și psihice. Nu este o noutate faptul că întâlnirile și conversațiile sunt bune pentru sănătatea noastră mentală și pentru cea emoțională, ceea ce înseamnă că, practic, sunt benefice pentru creier.

Multe studii științifice au arătat că persoanele care au o viață socială activă, inclusiv la vârste de 60 de ani și peste, au un ritm mai lent în ceea ce privește declinul memoriei, comparativ cu cele care stau mai mult izolate și evită compania celor din jur.

Fă o baie fierbinte!

Stresul cronic trebuie evitat, deoarece poate avea efecte asupra sănătății fizice. Tocmai de aceea este important să te relaxezi în weekend, mai ales dacă ai un job stresant. Să petreci timp cu persoane dragi sau să îți găsești vreme pentru câteva exerciții fizice sunt două activități care te vor ajuta să gestionezi mai bine stresul. Un alt mod simplu pentru a te destresa (și care nu îți va lua mult timp) este să înlocuiești dușul scurt obișnuit de seara cu o baie în cadă.

Când faci o baie caldă, temperatura crește, iar apoi corpul se răcorește rapid când ieși din apă. Acest truc îți relaxează organismul și îl pregătește pentru somn. O baie caldă înainte de a merge la culcare te va ajuta și să induci un somn de o calitate mai bună, ceea ce poate fi greu de obținut atunci când ești tracasat. Încearcă să-ți faci un obicei din a-ți pregăti o baie caldă în zilele de weekend.

Ce activități distractive, relaxante și totodată sănătoase poți face în weekend?

Iată o serie de activități utile pentru minte și trup, pe care le poți încerca în weekend:

Dansează

Dansul are o mulțime de efecte benefice, așa că pune-ți muzica preferată acasă și dansează în voie, fără nicio reținere.

Practică yoga

Îți poți începe zilele de weekend cu o sesiune matinală de yoga, care să te relaxeze și să îți detensioneze mintea și trupul. Poți face yoga la tine acasă, pe podea sau pe o saltea specială ori pe iarba din grădină. Pe internet există mulți instructori de yoga care postează sesiuni online, așa că poți primi de la ei îndrumările necesare.

Meditează

La începutul sau la finalul sesiunii de yoga – sau indiferent dacă faci sau nu yoga -, rezervă câteva minute sau zeci de minute meditației. Studiile făcute în domeniu au dovedit efectele uimitoare pe care meditația le are asupra minții, sufletului și corpului.

Curăță casa și curtea

Poate că nu sună atât de distractiv să faci curățenie, însă treburile casnice au două mari beneficii: te ajută să te deconectezi de la toate gândurile care nu îți dau pace și, totodată, reduc riscul de alergii declanșate de praf sau substanțe toxice din casă. Dacă locuiești cu mai multe persoane în gospodărie, treaba va merge și mai ușor. Dacă locuiești singur, partea bună este că vei arde mai multe calorii în timp ce aspiri, dai cu mopul sau cureți grădina de buruieni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Reader’s Digest Canada - 23 Tips for a Truly Restorative and Stress-Free Weekend
https://www.readersdigest.ca/health/healthy-living/stress-free-weekend-activities/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0