16 lucruri surprinzatoare despre STANGACI

Mana dominanta se observa inca de la varste fragede, atunci cand incepem sa mancam folosind o anumita mana. Exista persoane dreptace, stangace, ambidextre (n.r. care folosesc cu aceeasi indemanare atat mana dreapta, cat si pe cea stanga) dar si persoane “mixed-handed”, care folosesc cu mai multa indemanare mana stanga la unele activitati, iar mana dreapta la alte activitati.

Acest lucru este foarte neobișnuit în populație cu o prevalență de aproximativ 1%.

Specialistii nu au descoperit inca ce ne determina sa devenim stangaci, insa sustin ca ar fi o combinatie a unor factori genetici cu factori ce tin de mediu. In legatura cu a fi stangaci circula o serie de mituri, adevarate sau nu. Fiind mai putin frecventim stangilor li se atribuie diverse calitati sau defecte. S-ar putea să fi auzit chiar ca unii oameni  leagă geniul lui Einstein de o eventuala "stângacie", isa aceasta este doar un mit. Nenumărate fotografii îl arată scriind pe o tablă formulele devenite celebre- cu mâna dreaptă. Asta insa nu inseamna ca alte genii ale stiintei nu au fost stangaci. Ii regasesti in articolul urmator! 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile realizate au scos la iveala conexiuni diferite la nivelul creierului unei persoane stangace, in comparatie cu creierul unei persoane dreptace.La persoanele stângace, ambele părți ale creierului tind să comunice mai eficient. Aceasta înseamnă că persoanele stângace pot avea un limbaj și abilități verbale superioare. De asemenea, cercetarea poate arunca o nouă lumină asupra rolului pe care dezvoltarea creierului îl joacă în tulburările neurologice.

 Creierul stângacilor este diferit de cel al dreptacilor, prin aceea că lateralizarea creierului lor - pentru ce folosesc oamenii partea stângă și dreaptă a creierului - este diferită.

Aspectele  mai neplacute ale stangacilor

Se pare insa, ca persoanele stângace sunt mai predispuse la anumite boli, iar studiile observationale releva ca stangacii sunt mai predispusi să fie schizofrenici, alcoolici, delincvenți, dislexici și să aibă boala Crohn și colită ulceroasă, precum și unele dizabilități mintale.

In plus, scrisul lor poate fi mai urat si mai dezordonat. Se pare ca acest lucru se intampla pentru ca nu snt depistati si indrumati corespunzatori de mici, atunci când  încep să învețe să scrie,  Dacă profesorul nu știe cum să-și ajute elevii stângaci, aceștia continuă să scrie greu lizibil, contribuind la un scris de mână dezordonat.

Scrisul de mână poate fi deosebit de greu pentru stângaci, mai ales dacă li se  preda de catre o persoană dreptace, deoarece tehnicile de prindere a stiloului și formarea literelor sunt diferite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Iata 16 lucruri surprinzatoare despre stangaci, pe care mai mult ca sigur nu le stiai:

 1. Aproximativ 10% din populatia lumii este stangace.
 2. Persoanele stangace au tendinta de a-si folosi mai mult emisfera dreapta a creierului. Emisfera dreapta este cea careia ii corespund abilitatile ce tin de orientarea in spatiu, de procesarea imaginilor vizuale precum si de perceperea muzicii.
 3. Stangacii ating pubertatea cu 5 luni mai tarziu decat persoanele dreptace.
 4. Stangacii au performante impresionante la capitolul sport, fie ca este vorba despre tenis, inot, box sau baseball.
 5. Statistic vorbind, absolventii de facultate stangaci au sanse cu 26% mai mari sa devina bogati, in comparatie cu colegii lor dreptaci.
 6. Femeile care raman insarcinate dupa varsta de 40 de ani au sanse cu 128% mai mari sa nasca un copil stangaci, fata de cele care dau nastere unui copil la 20 de ani.
 7. Un studiu recent a scos la iveala faptul ca persoanele stangace sunt mai talentate la matematica si arhitectura. De asemenea, acestea sunt mai pricepute si la capitolul exprimarii verbale.
 8. Un studiu realizat de curand a descoperit ca stangacii sunt mai predispusi la alergii si astm decat dreptacii.
 9. Oamenii de stiinta sustin ca daca un stangaci nu isi mai poate folosi mana dominanta, se adapteaza mult mai usor folosind mana dreapta, spre deosebire de un dreptaci, pentru care adaptarea este mai anevoioasa.
 10. Persoanele stangace sunt mai predispuse insomniei.
 11. Persoanele stangace au capacitatea de a vedea mai bine pe sub apa, in comparatie cu dreptacii.
 12. Un studiu publicat in Jurnalul Bolilor Mintale arata ca oamenii stangaci proceseaza emotiile diferit. Acestia isi pierd cumpatul mai repede decat dreptacii.
 13. Femeile au sanse mai mari cu 4% sa fie stangace, in comparatie cu barbatii.
 14. Multi dintre intelectualii lumii au fost stangaci. Printre acestia au fost: Isaac Newton, Charles Darwin si Benjamin Franklin.
 15. Studiile in domeniu au descoperit o legatura intre trauma la nastere sau chiar in timpul nasterii si sansele sporite de a fi stangaci.
 16. Stangacii sunt mai independenti si perseverenti, asta pentru ca sunt invatati sa supravietuiasca intr-o lume a dreptacilor.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0