Tensiune arteriala

Buna Ziua am și eu doua întrebari daca se poate: 1. Când îmi masor tensiunea am valori diferite daca am spatele sprijinit de scaun ( tensiune mai mica) sau daca am spatele drept, fara a fi sprijinit de spătar (tensiune mai mare). Care valoare e cea reală? 2. Daca am ușoară hipertensiune, gen 14,2/9,2 sau ceva pe acolo, e recomandat sa rămân însărcinată? Mi.e teama că această problema a hipertensiunii se va agrava pe durata sarcinii. Așa este? Ce se poate face in acest sens, sunt riscuri mari? Mii de mulțumiri!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Daniela Bartoș - Doctor în Științe Medicale, Medic Primar Medicină Internă, Medic Primar Cardiologie, Expert DOC

Buna ziua. Masurarea corecta a tensiunii arteriale se face cu pacientul asezat pe scaun cu picioarele cu toata talpa asezata pe podea,cu spatele sprijinit pe spatarul scaunului si cu bratul pozitionat la nivelul cordului pe o masa,etc...Orice deviere de la aceasta pozitie poate antrena modificari ale valorilor tensionale.

O valoare a tensiunii arteriale in jur de 140/90 mm Hg ,este o valoare normal inalta.Ar trebui verificate valorile tensiunii printr-un monitor de tensiune arterial pe 24 ore.Daca valoarea medie a TA este :135/80 mm HG este considerat hipertensiv si trebuie sa se adreseze unui medic pentru a discuta optiunile therapeutice si de stil de viata. Sarcina este permisa ,dar cu o atenta supraveghere ,deoarece pot apare complicatii daca nu este tratata hipertensiunea. Multa sanatate!

 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.