Este posibil sa îți lipsească a doua pereche de premolari?

Am 16 ani și îmi lipsesc doi premolari, am făcut o radiografie dentara și am mers la un medic stomatolog care mi-a spus că îmi lipsesc. M-am informat și eu și am aflat că e posibil și acest lucru. Ce mă sperie este faptul că într-o parte deasupra unui canin gingia e mai umflat, îmi e frica sa nu îmi crească peste canin și premolarul unu. Ce ar trebui sa fac daca exista posibilitatea aceasta? S-ar putea face o extracție? Adică e inestetic că restul dinților să crească în arcada iar doi dintre ei să crească aiurea. Îmi e frica, iubesc să zâmbesc, dar dacă vor crește premolarii așa, nu voi mai putea zâmbi.

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Dr. Carmen Trufaș - Medic Stomatologie

Sunt situatii in care premolarii 2 nu exista, sau oricare alt dinte. Premolarul 2 superior erupe in jurul varstei de 10 ani, +/- 6 luni. Daca acesta intarzie sa apara, se recomanda o radiografie panoramica si astfel medicul observa motivul pentru care dintele nu a aparut pe arcada. Motivele lipsei unui dinte pe arcada pot fi: 

 - eruptie intarziata;

 - vicioasa ( dintele nu are loc sa iasa din pricina nedezvoltarii suficiente a osului maxilar, sau este blocat de un alt dinte);

 - lipsa mugurelui dentar ( in aceasta situatie dintele nu exista).

Oricare din aceste situatii este cauza lipsei dintelui pe arcada, aceasta se poate observa la examinarea radiografiei.

In functie de diagnosticul stabilit de catre medicul stomatolog se decide si planul de tratament. Daca dintele exista dar este intr-o pozitie vicioasa, acesta poate fi repozitionat pe arcada cu ajutorul aparatului ortodontic. Sunt si situatii cand acesta nu se poate realiza sau pacientul nu doreste sa poarte aparat ortodontic si atunci se extrage dintele.

Cu oricare din aceste situatii va confruntati, va recomand sa consultati un specialist pt a sti exact care este situatia dumneavoastra si astfel sa puteti lua cea mai buna decizie.


Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna, lucrurile pot fi extem de clare si fara dubiu in conditiile efectuarii unei radiografii dentare panoramice, care indica atat dintii existenti, dar si cei care "nu au coborat" inca, deci la 16 ani nu pot aparea surprize de genul celor de care te temi, in aceste conditii, fara a fi vizualizate prin investigatii imagistice. daca gingia este mai umflata, dar nu exista varianta existentei unui premolar "ascuns", este posibila o afectiune locala ce poate fi usor gestionata cu ajutorul stomatologului....


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.