Ce intervenție este recomandată pentru diagnosticul col lezional cu HPV 16?

Bună ziua. Am 28 de ani, o naștere naturală cu 6 ani în urmă și în luna august 2015 am făcut un test BP, la un control de rutină și rezultatul a fost ASC-UȘ. După tratament am refăcut citologia BP cu rezultat AGC-NOS. Mi s-a făcut colposcopie în urma căreia s-a descoperit o leziune pe col. După alt tratament citologia BP din nou ASC-US. Apoi am descoperit că e prezent virusul HPV 16. După altă colposcopie, medicul meu ar fi vrut să încerce o conizatie clasică, dar a decis să mai fac și alte investigații. Mi s-a spus că am o zonă de transformare congenitală tip 2. De asemenea am făcut CÎNTEC PLUS, cu rezultat negativ. Acum sunt propusă pentru LLETZ +VLCO2. V-aș ruga să îmi spuneți dacă este cea mai indicată intervenție în această situație? 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Succesiunea investigationala este absolut corectă. Medicul dumneavoastră a parcurs pașii recomandați conform ghidurilor. În acest moment sunt două opțiuni: pentru că analiza Cîntec a fost negativă o opțiune ar fi fost temporizarea rezecției zonei suspecte colposcopic și repetarea colposcopiei la 3-4 luni. În cazul unei evoluții lezionale atunci trebuie obligatoriu ori LLET ori conizatie. Cea de-a doua opțiune este cea propusă, adică electrorezectia zonei suspecte (LLETZ), acum. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.