Tensiunea mare poate fi asociata cu maladia Alzheimer

Cercetatorii de peste hotare spun ca hipertensiunea arteriala la adultii varstnici poate determina degenerescenta neurofibrilara (cand in interiorul neuronilor se formeaza niste fascicole dense de fibre, dispuse ca niste ghemuri) si formarea de placi amiloide in creier. Ambele sunt markeri frecventi ai bolii Alzheimer.

Este confirmat de studii faptul ca hipertensiunea arteriala creste riscul de boli cardiovasculare, insa acum o noua cercetare sugereaza ca tensiunea arteriala mare poate afecta destul de grav creierul, poate pana in punctul in care pacientii dezvolta o serie de markeri primari ai bolii Alzheimer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tensiunea arteriala mare apare cand forta sangelui care se loveste de interiorul vaselor noastre de sange este prea mare. In plus, hipertensiunea arteriala face mult rau, prin faptul ca suprasolicita inima si vasele de sange. Acestea functioneaza la capacitate mai mare (decat ar fi normal) si astfel devin mai putin eficiente.

In timp, aceasta suprasolicitare deterioreaza tesuturile delicate din interiorul arterelor noastre. In cele din urma, colesterolul LDL (adica lipoproteinele de densitate mica), numit si colesterol "rau", se aduna in micile rupturi de pe peretii arterelor, iar acest lucru face ca arterele sa se ingusteze (afectiune numita ateroscleroza). Acest factor creste presiunea sangelui, iar pe masura ce distrugerile provocate de ateroscleroza sunt mai mari, arterele devin si mai inguste.

O noua cercetare, publicata in iulie 2018, in jurnalul "Neurology" indica faptul ca persoanele in varsta care au o tensiune arteriala mai mare decat media sunt mai predispuse sa dezvolte placi de amiloid in interiorul creierului si degenerescenta neurofibrilara. Acestia sunt markerii maladiei Alzheimer.

Mai mult tesut cerebral afectat

Studiul de peste hotare a inclus 1288 de participanti, cu varsta de 65 de ani sau peste. Aproximativ doua treimi dintre acestia erau femei. Participantii au fost evaluati anual: li s-a masurat tensiunea arteriala si li s-au efectuat teste cognitive. Totodata, cercetatorii au pastrat o evidenta a dosarelor medicale ale participantilor si a medicamentelor pe care acestia le luau.

Participantilor li s-a cerut permisiunea sa li se faca o autopsie la nivelul creierului, dupa deces, pentru ca oamenii de stiinta sa poata identifica semnele imbatranirii creierului, cum ar fi placile de proteine beta-amiloide si degenerescenta neurofibrilara. Aceasta din urma inseamna ca in interiorul neuronilor se formeaza fascicole dense de fibre care sunt dispuse ca niste ghemuri.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au suferit de tensiune arteriala mai mare decat media au avut mai mult tesut cerebral mort, cauzat de accidentele vasculare cerebrale (fluxul sanguin blocat la nivelul creierului), precum si multe placi de proteine beta-amiloide si o degenerescenta neurofibrilara.

"Degenerescenta neurofibrilara si placile de proteine beta-amiloide apar cand proteinele care sunt produse in mod normal in organism se descompun in forme toxice, care afecteaza neuronii din creier", a explicat dr. Claudia Padilla, medic neurolog de la Baylor University Medical Center.

Alti specialisti sunt de parere ca leziunile cauzate de proteinele toxice sunt doar o parte a problemei. Lipsa unui flux sanguin corespunzator catre creier poate face ca acest organ sa fie nu fie capabil sa lucreze cu tesutul cerebral deteriorat.

Studiul are si unele limitari

Dr. Claudia Padilla subliniaza ca, deoarece aceasta cercetare recenta a fost un studiu observational, descoperirile colegilor ei nu dovedesc de fapt ca hipertensiunea arteriala a cauzat semnele si simptomele maladiei Alzheimer. Chiar si asa, medicul citat spune ca acest studiu a gasit o asociere clara intre tensiunea arteriala mai mare, la varste inaintate, si prezenta proteinelor care determina degenerescenta neurofibrilara si placile amiloide, ambi fiind factori simptomatici ai maladiei Alzheimer.

De aceea, este important sa recunoastem relatia dintre hipertensiunea arteriala si functia cognitiva a pacientilor. Chiar daca acest studiu nu dovedeste in mod clar ca hipertensiunea cauzeaza boala Alzheimer, tensiunea arteriala mare va creste riscul de dementa vasculara, ceea ce are un impact asupra abilitatii cognitive a unui numar foarte mare de oameni.

Concluzia oamenilor de stiinta este ca o strategie importanta pentru a preveni declinul cognitiv la varste inaintate este controlarea tensiunii arteriale.

 

[{ads-hipertensiune-second}]

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Late-life blood pressure association with cerebrovascular and Alzheimer disease pathology.", publicat in 2018 in Neurology, autori Arvanitakis Z, Capuano AW, Lamar M, Shah RC, Barnes LL, Bennett DA, Schneider JA.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0