Ce simptome si complicatii are hipertensiunea arteriala la barbati

Află în cele ce urmează când începe să crească riscul de hipertensiune în cazul bărbaților, ce simptome au aceștia și care sunt complicațiile hipertensiunii netratate.

Numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani cu hipertensiune arterială¹ s-a dublat între 1990 și 2019, de la 331 milioane de femei și 317 milioane de bărbați în 1990 la 626 milioane de femei și 652 milioane de bărbați în 2019, în ciuda prevalenței globale stabile, standardizate în funcție de vârstă.

În mod normal, valorile pe care le are tensiunea arterială cresc odată cu vârsta, dar cercetătorii spun că femeile în vârstă și bărbații mai tineri au un risc mai mare de a avea hipertensiune arterială necontrolată, chiar și cu medicamente care scad tensiunea arterială.

Este foarte important să ne măsurăm tensiunea arterială în mod regulat, pentru că de multe ori nu are simptome și tocmai de aceea este numită și „ucigașul tăcut”. 

Riscul de hipertensiune al bărbaților crește după 45 de ani

În cazul bărbaților, riscul de hipertensiune arterială începe să crească după vârsta de 45 de ani, deși valori mari ale tensiunii arteriale pot să apară și în cazul bărbaților mai tineri. Obezitatea sau istoricul familial de hipertensiune (dacă există rude de sânge cu tensiune arterială mare) cresc, de asemenea, riscul.

Hipertensiunea rareori are simptome vizibile, care să fie ușor de observat, însă dacă este lăsată netratată, crește riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (AVC). Singurul mod prin care poți afla, atât că bărbat, cât și ca femeie, dacă tensiunea ta arterială este mare este să o măsori cu ajutorul unui tensiometru.

Care sunt simptomele tensiunii arteriale mari?

Cum spuneam, majoritatea oamenilor care suferă de hipertensiune arterială nu au simptome. În unele cazuri, persoanele cu tensiune arterială mare pot avea o senzație ca și cum capul sau pieptul le explodează sau au o senzație de amețeală ori de cădere. Fără simptome, este posibil să treacă ani întregi fără ca persoanele cu hipertensiune arterială să știe că au această problemă.

Totuși, hipertensiunea arterială afectează bărbații și femeile în mod diferit. Când vine vorba de tensiunea arterială mare, este important să fim conștienți de diferențele care există între bărbați și femei. De exemplu, hipertensiunea arterială este mai frecvent întâlnită în cazul bărbaților, în comparație cu femeile, înainte de vârsta de 50 de ani. Însă după vârsta de 55 de ani, hipertensiunea ajunge să fie mai comună în rândul femeilor decât în cazul bărbaților.

Simptome rare și simptome care indică o situație de urgență

Rareori, persoanele cu hipertensiune arterială cronică ar putea avea simptome de genul: dureri surde de cap, amețeală, sângerări nazale. Când, totuși, apar simptomele, acest lucru se întâmplă de obicei doar când presiunea sângelui în artere crește subit și este extrem de mare încât este considerată o urgență medicală.

Această situație este numită criză hipertensivă. Ce înseamnă această criză hipertensivă? Că valorile tensiunii arteriale sunt de 180 mmHg sau peste (tensiunea sistolică) ori de 120 mmHg sau peste (tensiunea diastolică).

Alte simptome ale crizei hipertensive pot fi migrena sau durerea severă de cap, anxietatea accentuată, durerea în piept, modificări sau tulburări de vedere, dificultăți în respirație, sângerări nazale.

De ce bărbații mai tineri dezvoltă, totuși, hipertensiune arterială?

Obezitatea, stresul de la locul de muncă, sedentarismul (faptul că sunt inactivi și nu au activitate fizică regulată), consumul excesiv de alcool (adică mai mult de două băuturi alcoolice pe zi) și aportul mare de sare și de alimente sărate sunt cele mai probabile cauze ale faptului că incidența hipertensiunii arteriale la bărbații cu vârste sub 45 de ani este tot mai crescută.

Bărbații mai tineri cu hipertensiune arterială este posibil să sufere de sindrom metabolic (care include și obezitate în zona abdominală), sindrom care este asociat cu afecțiunile cardiovasculare și cu diabetul.

Complicațiile pe care le are tensiunea arterială mare

Complicațiile hipertensiunii arteriale includ infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Studiile au arătat de-a lungul timpului că astfel de complicații sunt semnificativ mai scăzute în rândul femeilor, în special în cazul femeilor care nu au ajuns încă la menopauză.

Când s-au comparat bărbații și femeile cu vârste între 40 și 70 de ani, cu grade similare ale hipertensiunii arteriale, femeile au fost cele care au avut riscuri mai scăzute de a dezvolta complicații, în comparație cu bărbații. Prin urmare, pentru a avea afectări similare ale organelor și vaselor de sânge, femeile ar trebui să aibă valori mult mai mari ale tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială netratată afectează și degradează inima și alte organe și poate duce, în timp, la afecțiuni ori condiții periculoase, cum ar fi bolile cardiovasculare, atacul cerebral și boală renală cronică. Alte probleme posibile sunt: pierderea vederii, deteriorarea rinichilor, disfuncție erectilă (la bărbați), acumularea de lichid în plămâni, pierderi de memorie. În general, simptomele apar doar după ce hipertensiunea a provocat daune mari unor organe vitale.

Este important să măsori regulat tensiunea arterială pentru a-ți ști valorile, dar nu încerca să îți pui singur diagnosticul, ci mergi la medic pentru a fi diagnosticat și tratat. 

Ce pot face bărbații pentru a preveni hipertensiunea?

Pentru a-ți proteja inima și alte organe și a evita să îți crească valorile tensionale prea mult, e important să faci schimbările necesare în dietă și în stilul tău de viață.

Scapă de câteva kilograme

Spre deosebire de femei, care în general adună grăsime în partea de jos a corpului, bărbații tind să adune grăsime abdominală, care este mai periculoasă deoarece afectează organele. Excesul de greutate, mai ales cel stocat în zona abdomenului, poate crește tensiunea arterială prin creșterea volumului sangvin și prin modificarea echilibrului hormonilor care reglează presiunea. Chiar și o pierdere modestă în greutate, de 3-4 kg, poate fi benefică în cazul valorilor tensionale mari.

Redu consumul de alcool

Mulți bărbați beau mai mult decât este recomandat. În timp ce puțin alcool poate relaxa arterele, prea mult pare să aibă efectul opus. Consumul excesiv de alcool poate ridica tensiunea arterială la niveluri nesănătoase. Dacă bei mai mult de trei băuturi într-o singură ședință îți crește temporar tensiunea arterială, dar consumul repetat de prea mult alcool poate duce la creșteri pe termen lung. Așadar, dacă obișnuiești să bei alcool, e bine să rămâi la cel mult două pahare de vin sau de bere pe zi. O porție de vin înseamnă 150 ml, o porție de bere înseamnă 330 ml.

Mișcă-te mai mult

Activitatea fizică ajută la menținerea flexibilității arterelor și, de asemenea, reduce activitatea din sistemul nervos simpatic, care poate strânge vasele de sânge și poate crește tensiunea arterială. Dacă nu ai timp să mergi la sală sau să alergi, de exemplu, caută să faci mai multă mișcare în alte moduri: dimineața, când te trezești, rezervă-ți 15 minute să faci câteva exerciții rapide (flotări, fandări, sărituri cu coarda etc.), iar în pauza de prânz plimbă-te în aer liber 15 minute. Sau, dacă este posibil, mergi pe jos ori cu bicicleta la muncă sau întoarce-te pe jos acasă după serviciu.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association – What are the Symptoms of High Blood Pressure?
http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/why-high-blood-pressure-is-a-silent-killer/what-are-the-symptoms-of-high-blood-pressure
Johns Hopkins - Hypertension: What You Need to Know as You Age
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/high-blood-pressure-hypertension/hypertension-what-you-need-to-know-as-you-age
The Lancet - Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants
https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(21)01330-1/fulltext
1. Studiul „Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants”, apărut în The Lancet, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01330-1, autori: Bin Zhou, Rodrigo M. Carrillo-Larco et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0