O combinatie de medicamente, mai eficienta in tratatementul hipertensiunii (studiu)

Utilizarea unei combinații de patru medicamente poate fi un tratament mai eficient pentru hipertensiunea arterială decât utilizarea inițială a unui singur medicament, potrivit unui studiu apărut în The Lancet.

Tensiunea arterială se măsoară folosind două citiri: tensiunea sistolică (când ventriculele inimii se contractă pentru a pompa sângele în organism) și cea diastolică (când ventriculele se relaxează pentru a se umple cu sânge).

Valoarea normală a tensiunii arteriale sistolice este mai mică de 120 mm Hg, iar o valoare diastolică normală este sub 80 mm Hg. Medicii definesc hipertensiunea arterială ca implicând o valoare sistolică de 130 mm Hg sau mai mare sau o valoare diastolică de 80 mm Hg sau mai mare.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune extrem de des întâlnită, care crește riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate.Tratamentul hipertensiunii include adesea atât modificări ale stilului de viață, cât și medicamente. Lumea științifică are în desfășurare multe cercetări pentru a dezvolta cele mai bune opțiuni de medicamente care să trateze hipertensiunea arterială, inclusiv combinații de medicamente. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Persoanele cu hipertensiune arterială iau adesea un singur tratament (monoterapie) pentru a-și scădea tensiunea arterială sau tratament cu două medicamente, însă un studiu¹ apărut în prestigiosul jurnal științific The Lancet sugerează că utilizarea imediată a unei combinații de patru medicamente poate fi un tratament mai eficient.

O pastilă care conține patru medicamente, posibil viitor tratament pentru hipertensiune

La începutul studiului, participanții fie aveau hipertensiune arterială netratată, fie luau doar un singur tip de medicamente pentru hipertensiune. Studiul a inclus 591 de persoane, 300 în grupul de intervenție și 291 în grupul de control. Cei din grupul de intervenție au primit o „quadpill”, care conținea doze mici de patru medicamente pe care medicii le prescriu pentru a trata hipertensiunea arterială: irbesartan, amlodipină, indapamidă și bisoprolol. Cei din grupul de control au primit irbesartan începând cu 150 miligrame.

Dacă tensiunea arterială a rămas ridicată pentru participanții din oricare dintre grupuri, a existat opțiunea de a adăuga alte medicamente la regimul lor de tratament, începând cu amlodipina. Cercetătorii au evaluat grupurile pe o perioadă de 12 săptămâni și, în plus, au urmărit un număr mic de persoane din fiecare grup timp de 12 luni pentru a examina efectele pe termen lung.

RECOMANDARILE EXPERRILOR DOC

Rezultatele studiului au relevat îmbunătățiri mai semnificative ale tensiunii arteriale în grupul de intervenție decât în grupul de control. Cercetătorii au raportat următoarele diferențe între cele două grupuri:

  • În grupul de intervenție, 15% dintre participanți au avut nevoie de medicamente suplimentare pentru a-și controla tensiunea arterială, comparativ cu 40% în grupul de control.
  • În general, valorile tensiunii arteriale sistolice au fost mai mici în grupul de intervenție, comparativ cu grupul de control.
  • Ratele de control al tensiunii arteriale au fost mai mari în grupul de intervenție – 76%, comparativ cu 58% în grupul de control.
  • Pe parcursul perioadei de observație de 12 luni, a fost necesară creșterea dozei de medicamente mai mult în grupul de control decât în grupul de intervenție.
  • Valorile medii ale tensiunii arteriale sistolice au rămas mai scăzute în general pentru grupul de intervenție în comparație cu grupul de control în perioada de observație de 12 luni.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că efectele adverse legate de tratamentul pentru hipertensiune cu patru pilule au fost comparabile cu efectele adverse care pot să apară în timpul îngrijirii standard. Nu a existat un exces de evenimente adverse grave sau leziuni renale acute asociate cu quadpill-ul, mai spun investigatorii și nu au existat tipuri de efecte adverse care să fi apărut mai rar în grupul quadpilll în comparație cu grupul de îngrijire standard.

Oamenii de știință subliniază că studiul a avut și unele limitări: de exemplu, nu s-a atins dimensiunea dorită a eșantionului din cauza pandemiei de COVID-19, iar acest lucru limitează puterea generală a rezultatelor. De asemenea, din cauza intervalului de timp relativ scurt, cercetătorii nu au putut măsura rezultatele cardiovasculare pe termen lung.

O altă limitare ar fi de natură demografică. Potrivit autorilor studiului, 82% dintre participanții la studiu erau din rasa albă. Rezultatele ar trebui, prin urmare, să fie interpretate cu un grad de prudență pentru alte grupuri etnice. De exemplu, în cazul asiaticilor, o scădere bună a tensiunii arteriale poate fi obținută cu un blocant al canalelor de calciu în monoterapie, în timp ce pentru persoanele din rasa neagră, un diuretic poate fi mai eficient decât irbesartanul sau alte medicamente din clasa sartanilor.

Deși această combinație de patru medicamente testată în studiul de față poate oferi o opțiune de tratament persoanelor cu hipertensiune arterială, unii medici sunt de părere că folosirea a atât de multe medicamente diferite poate crește riscul de reacții adverse. 

Cu siguranță, însă, această strategie terapeutică merită studii suplimentare, deoarece complianța pacienților crește cu cât au de luat mai puține medicamente; deci, dacă li se va prescrie o singură pastilă care conține mai multe substanțe active, este mai probabil să respecte tratamentul decât dacă ar trebui să ia patru pastile separate.

Care sunt în prezent opțiunile de tratament pentru hipertensiunea arterială?

Schimbarea stilului de viață poate ajuta la controlul și gestionarea hipertensiunii arteriale, deci pot fi de folos modificări precum adoptarea unei alimentații sănătoase, pentru inimă, cu mai multe legume și fructe și mai puțină sare, grăsimi trans și animale, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți sănătoase (sau pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze), limitarea cantității de alcool consumat și renunțarea la fumat. Și suplimentele cu ulei de pește de mare adâncime pot fi utile pentru menținerea sănătății inimii.

Uneori, însă, schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente. Dacă acestea nu ajută, medicul poate recomanda medicamente pentru a scădea tensiunea arterială. Medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială includ diureticele precum hidroclortiazida, (în multe cazuri, acestea sunt primele medicamente încercate pentru a trata hipertensiunea arterială la un pacient), inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), precum captoprilul, blocanții receptorilor de angiotensină II, cum ar fi candesartanul și blocantele canalelor de calciu, cum ar fi amlodipina.

Dacă tensiunea arterială nu se reglează printr-o combinație a unor medicamente din lista de mai sus, medicul poate prescrie alfa-blocante, blocante alfa-beta, beta-blocante, antagoniști de aldosteron, inhibitpri de renină, vasodilatatoare sau agenți cu acțiune centrală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Initial treatment with a single pill containing quadruple combination of quarter doses of blood pressure medicines versus standard dose monotherapy in patients with hypertension (QUARTET): a phase 3, randomised, double-blind, active-controlled trial
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01922-X/fulltext
1. Studiul „Initial treatment with a single pill containing quadruple combination of quarter doses of blood pressure medicines versus standard dose monotherapy in patients with hypertension (QUARTET): a phase 3, randomised, double-blind, active-controlled trial”, apărut în The Lancet, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01922-X. autori: Clara K. Chow et al.
Mayo Clinic - High blood pressure (hypertension)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20373417


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0