Hipertensiunea la adolescenti si adultii tineri

Tensiunea arterială mare este numită de specialiști și ucigașul tăcut, tocmai pentru că de multe ori nu are simptome. De ce este important să fie tratată hipertensiunea arterială la tineri și ce urmări poate avea dacă este ignorată?

Potrivit unui studiu recent, hipertensiunea arterială afectează un sfert din populația globală și este principalul factor de risc modificabil pentru boli cardiovasculare și mortalitate.

Deși tratamentul pentru tensiunea mare tinde să se concentreze asupra persoanelor în vârstă, prezența acestei probleme la tineri crește riscul de evenimente cardiovasculare care au loc la vârsta a doua. 

Concret, hipertensiunea arterială la tineri contribuie la debutul mai timpuriu al bolilor coronariene și insuficienței cardiace și crește riscul de evenimente precum accidentul vascular cerebral și atacurilor ischemice tranzitorii. Evaluarea riscului este o provocare la pacienții tineri, spun oamenii de știință, din cauza cercetărilor limitate și a concentrării asupra tensiunii arteriale sistolice (TAS), care este mai puțin bine corelată cu obiectivele cardiovasculare.

Fiind o afecțiune identificată de multe ori tardiv, hipertensiunea arterială poate duce la probleme de sănătate în cazul adolescenților și adulților tineri, care sunt ignorate. Din păcate, dacă este lăsată netratată, hipertensiunea poate avea, cum spuneam, consecințe grave.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hipertensiunea, o problemă care nu trebuie ignorată

În ciuda faptului că medicii sunt foarte vigilenți în tratarea afecțiunii la persoanele de vârsta a doua și la pacienții mai în vârstă, hipertensiunea arterială la tineri este uneori greu de depistat. „Indivizii activi, precum tinerii și sportivii, sunt considerați feriți de unele boli cum ar fi hipertensiunea”, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Postgraduate Medicine. Același studiu arată că se observă, însă, o incidență mai mare a hipertensiunii chiar și în cazul persoanelor active, cum ar fi tinerii și sportivii.

Prevalența crescută a factorilor de risc clasici în cazul tinerilor (printre care se află obezitatea, diabetul zaharat și bolile renale) crește riscul de dezvoltare a hipertensiunii în cazul adulților tineri, mai arată autorii acestui studiu.

O altă cercetare de la Universitatea din Texas, Southwestern Medical Center, confirmă această poziție. Echipa de cercetare care a condus un studiu de amplaore prin care a încercat să afle mai multe despre o afecțiune numită hipertensiune arterială sistolică izolată la adulții tineri. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele tinere care suferă de HTA sistolică izolată au un risc mare de a suferi, în viitor, de rigidizarea sau întărirea arterelor, lucru care este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, precum și de afectarea într-o mare măsură a rinichilor și a creierului.

Ce este hipertensiunea arterială sistolică izolată?

HTA sistolică izolată apare la persoanele cu vârste între 18 și 49 de ani care prezintă în urma măsurătorilor o tensiune sistolică egală cu 140 mmHg sau mai mare (în comparație cu valoarea optimă de 120 mmHg), dar o tensiune diastolică normală, de aproape 80 mmHg.

Ce cauzează hipertensiunea arterială sistolică izolată la tineri?

Hipertensiunea sistolică izolată este tot mai des întâlnită la persoanele sub 40 de ani. Majoritatea adulților tineri care au hipertensiune arterială sistolică izolată au un IMC mai mare de 30, sunt bărbați și fumează. Tensiunea mare la adulții tineri, în special HTA sistolică izolată, este adeseori privită ca o anomalie care se va corecta singură. Aceasta este văzută chiar ca un semn al unei inimi puternice, deoarece uneori este o afecțiune întâlnită la sportivii din licee.

O tensiune arterială normală ar trebui să indice 120 mmHg (tensiunea sistolică) și 80 mmHg (tensiunea diastolică) sau „12 cu 8”, cum se spune popular. Hipertensiunea arterială este definită ca orice valoare egală cu sau mai mare decât 140/90 mm Hg (deci tensiunea 14 cu 9).

În cazul hipertensiunii sistolice izolate, doar numărul de deasupra indicat de tensiometrul electronic (presiunea sistolică) este mare, pe când numărul de mai jos (presiunea diastolică) este situat în limite normale.Deși pare ceva normal, această HTA sistolică izolată nu trebuie ignorată, spun oamenii de știință americani. 

Tinerii cu hiperteniune sistolică izolată trebuie monitorizați

„Persoanele tinere cu tensiune arterială crescută - chiar și cele care au doar o valoare mare a tensiunii sistolice, dar o valoare normală a tensiunii diastolice - ar putea avea o aortă anormal de rigidă, lucru care nu ar trebui să fie ignorat. Aceste persoane tinere ar trebui să meargă la controale și să fie urmărite îndeaproape de specialiști și să discute cu medicul lor curant, pentru a vedea dacă afecțiunea lor necesită tratament”, potrivit dr. Wanpen Vongpatanasin, profesor la UT Southwestern Medical Center.

Medicul mai subliniază că, în loc să ignore aceste simptome, pacienții tineri și adolescenții cu hipertensiune arterială sistolică izolată ar trebui să fie tratați mai degrabă mai devreme decât mai târziu.

O parte a aortei se rigidizează în caz de hipertensiune sistolică izolată

Amenințarea aortei care devine rigidă sau întărită nu numai că este reală, ci și o problemă vizibilă. Cercetătorii de la UT Southwestern au examinat 2001 participanți, care au fost supuși unei rezonanțe magnetice cardiace. În urma acestei investigații, s-au obținut imagini detaliate ale inimilor participanților, pentru a se evalua starea aortei, arteră majoră din corp care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă către restul corpului. S-a descoperit că o parte a aortei (care pleacă direct de la inimă) este rigidă în cazul indivizilor tineri care au hipertensiune sistolică izolată.

În concluzie, hipertensiunea este o afecțiune silențioasă și multe persoane nu vor avea niciun fel de simptome. Nici hipertensiunea arterială la tineri nu trebuie neglijată. De aceea, este important să mergi la medic, să îți măsoare tensiunea arterială și, dacă este cazul și dacă acesta suspectează că ar fi vorba de hipertensiune sistolică izolată, îți poate da o trimitere la un alt medic specialist.

Hipertensiune arterială la tineri crește riscul de declin cognitiv

Potrivit rezultatelor preliminare ale unor cercetări, care au urmărit 142 de adulți din patru orașe din SUA timp de 30 de ani, hipertensiunea arterială în rândul adulților mai tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, pare să fie legată de modificări ale creierului la vârsta a doua, care pot crește riscul de declin cognitiv ulterior. S-a descoperit că hipertensiunea arterială perturbă structura și funcția vaselor de sânge ale creierului, dăunând regiunilor creierului care sunt esențiale pentru funcția cognitivă. 

Un potențial pas următor, spun oamenii de știință implicați în acest studiu pe termen lung, este dezvoltarea și implementarea unor sisteme pentru a trata și monitoriza mai bine hipertensiunea arterială la tineri și pentru a evalua modificările creierului în timp.

Tratament hipertensiune arterială sistolică izolată

În linii mari, managementul hipertensiunii la tineri este același cu cel al persoanelor în vârstă, dar se fac distincții în ceea ce privește strategiile de investigare și trimitere.

Pentru tratarea hipertensiunii sistolice izolate, medicul poate recomanda unele modificări ale stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de sare (maximum 1,5 grame pe zi), urmarea dietei DASH, un consum sporit de legume proaspete, scăderea aportului de grăsimi saturate, pierdere în greutate, mai mult exercițiu fizic, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului, gestionarea stresului. Pe lângă modificările stilului de viață, medicul poate prescrie antihipertensive.

O revizuire sistematică recentă și o meta-analiză a 14 studii de exerciții fizice la tineri cu vârste între 18 și 40 de ani au arătat că programele de exerciții supravegheate îmbunătățesc tensiunea arterială cu o medie de 4 până la 5 mm Hg la o urmărire de 3 până la 6 luni, dar beneficiile de scădere a tensiunii arteriale nu au fost susținute la 12 luni. 

În plus, programele de exerciții fizice la intensitate mai mare asociate cu pierderea în greutate a mai mult de 4 kg au avut beneficii mai mari. S-a constatat că scăderea în greutate are un impact mai mare asupra tensiunii arteriale în comparație cu tratamentul cu metoprolol la pacienții tineri supraponderali. Oamenii de știință spun sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul de susținere a beneficiilor pe termen scurt ale exercițiilor fizice, scăderii în greutate și altor intervenții în stilul de viață la această populație tânără.

Întrebări și răspunsuri despre hipertensiunea arterială sistolică izolată

Cât de frecventă este hipertensiunea sistolică izolată?

Potrivit estimărilor, 15% dintre persoanele cu vârste de 60 de ani și peste au hipertensiune arterială sistolică izolată. Este cel mai frecvent tip de hipertensiune arterială la persoanele de 70 de ani sau peste.

Hipertensiunea sistolică izolată este periculoasă?

Da, hipertensiunea sistolică izolată este periculoasă atunci când pacientul nu primește tratament. Fără tratament, anomalia poate afecta organele la fel ca și alte tipuri de hipertensiune arterială netratată. Hipertensiunea sistolică izolată este un factor de risc pentru boli cardiovasculare, deces și insuficiență renală.

Hipertensiunea sistolică izolată este o urgență?

Hipertensiunea sistolică izolată nu este o urgență, dar dacă numărul corespunzător tensiunii sistolice ajunge vreodată la 180 brusc și fără avertisment, este nevoie de tratament imediat, fiind vorba de o criză hipertensivă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UT Southwestern Medical Center - Hypertension in young adults shows long-term heart risks
https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/articles/year-2017/young-adult-hypertension.html
American Heart Association - High blood pressure in younger adults linked to midlife brain changes
https://newsroom.heart.org/news/high-blood-pressure-in-younger-adults-linked-to-midlife-brain-changes
Hypertension - Investigation and Treatment of High Blood Pressure in Young People
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13820
Studiul „Investigation and Treatment of High Blood Pressure in Young People”, apărut în Hypertension. 2020;75:16–22, https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.119.13820, autori: Thomas C. Hinton et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0